Close sidebar
Close sidebar

Săptămâna Mare 2023. Ce nu este bine să faci în această perioadă?

Săptămâna Mare 2023. Săptămâna Mare se mai numește și Săptămâna Patimilor. Aceasta reprezintă ultima săptămână din Postul Paștelui. Iată ce nu este bine să faci în această perioadă!

Alexandra Bercea,

Săptămâna Mare 2023. Ce nu este bine să faci în această perioadă?

[Sursa foto: fotojet]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Săptămâna Mare 2023. Săptămâna Mare începe din Duminica Floriilor, până în Sâmbăta Paștelui. Fiecare zi a săptămânii are o semnificație aparte.

Iată ce nu este bine să faci în Săptămâna Mare! 

Care sunt tradițiile și obiceiurile din Săptămâna Mare?

Săptămâna Mare 2023. Ce nu este bine să faci în această perioadă?

În prima zi din Săptămâna Mare, luni, în biserică se citește istoria lui Iosif cel preafrumos patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. 

Femeile încep curățenia de Paște.

Ele trebuie să aerisească întreaga locuință, pentru a ieși toate relele de peste iarnă. De asemenea, se spală, se văruiește și se spală.

“Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”  

Citește și: Floriile 2023. Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe mese! Ce se mănâncă în această zi?

Marți se mai numește și Marțea Seacă.

Aceasta este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, moment în care Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Marți, creștinii sunt îndrumați către priveghere, adică să fie pregătiți să îl întâmpine pe Iisus.

Miercuri se pomenește Iuda, la denii. Acesta a fost apostolul care L-a trădat pe Iisus Hristos, dar și pe Maria. În unele zone din țară, există obiceiul ca miercuri seara, copiii să meargă cu colindul. La sfârșitul colindului, aceștia primesc ouă roșii pentru a le înroși Joia Mare.

Joi are loc Denia celor 12 Evanghelii.

Sunt amintite patru momente grele și anume: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns pe Apostoli în jurul său și la care s-a instituit Taina Împărtășaniei, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă.  

De asemenea, în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouă roșii. Acesta reprezintă sângele lui Iisus Hristos.

Vinerea Neagră este considerată cea mai tristă zi. Potrivit tradiției, Iisus Hristos a fost adus la judecată, bajtocorit și răstignit. Apoi a fost ucis și îngropat. Pe seară au loc Deniile. În acest moment, credincioșii ocolesc biserica de trei ori. Ei trec apoi pe sub Sfântul Aer, Epitaf. Credicnioșii vin acasă cu lumina Prohodului a punerii Domnului Iisus în mormânt. De asemenea, trebuie să înconjoare casa cu lumânarea aprinsă.

În Sâmbăta Mare, Iisus Hristos a fost îngropat. Credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În această seară se vor aprinde luminile și are loc slujba Învierii.

Ce nu este bine să se facă în Săptămâna Mare?

Săptămâna Mare 2023. Ce nu este bine să faci în această perioadă?

În Săptămâna Mare se ajunează. Acest lucru înseamnă că nu se mănâncă până seara.

În aceste zile din Săptămâna Mare, Biserica impune postul negru, abstinenţa conjugală şi rugăciunea. Creștinii țin post negru încă din Joia Mare, până la slujba Învierii, atunci când se împărtășesc.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

În Joia Mare nu este bine să se doarmă. Cei care vor dormi, vor fi leneși pe parcursul anului. Dacă o femeie va dormi, va deveni Joimarița, care o va face incapabilă de lucru în restul anului.

Mai mult de atât, potrivit datinilor, morții vin la locuințele lor Joi și stau până în Sâmbăta Rusaliilor.

Totodată, datinile spun că în fiecare an, morții vin la locuințele lor în această zi și vor sta până în sâmbăta Rusaliilor.

În Vinerea Mare, credinicoșii nu trebuie să mănânce urzici sau să bea oțet. Acest lucru este interzis deoarece atunci când Iisus Hristos a fost răstignit, El a fost bătut cu urzici. Buzele sale au fos udate cu oțet atunci când a cerut apă.

Citește și: Floriile 2023. Ce se mănâncă în această zi de mare sărbătoare?

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI