Sărbătoare 9 martie 2023.  Anual, pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă sărbătorește cei 40 de Mucenici din Sevastia. Aceasta este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox. În această zi sunt respectate tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani.

Tot în această zi, se vor bea 44 de pahare cu vin roşu. 

Cine au fost cei 40 de mucenici din Sevastia?

Sărbătoare 9 martie 2023: Ce trebuie să faci în ziua celor 40 de Mucenici

Sărbătoare 9 martie 2023: Ce trebuie să faci în ziua celor 40 de Mucenici

Cei 40 de mucenici au fost supuşi, înainte de a muri, la chinuri groaznice. Au fost obligaţi să stea într-un lac îngheţat, apoi li s-au zdrobit picioarele și au fost torturați până când au murit.

Ei erau soldați creștini, care se aflau în slujba Împăratului Licinius. Potrivit izvoarelor istorice, în anul 320, Agricolae a aflat de credința lor și le-a ordonat să își renege credința și să se închine idolilor. Mucenicii au refuzat să facă aceste lucruri. Agricolae a decis să îi întemnițeze pe o perioadă de 8 zile, în care să fie torturați prin lovire cu pietre.

Citește și: Pe ce dată se fac mucenicii în 2023? Care este semnificația sărbătorii?

Agricolae, văzând că Mucenicii nu vor să renunțe la creștinism, a decis să îi condamne la moarte prin înghețare, în lacul Sevastiei.

Doar unul a fost de acord să renunțe la creștinism. În momentul în care a ieșit din lac, a murit.

Locul său a fost luat de un soldat. În acea noapte s-au petrecut câteva minuni. Prima a fost aceea că lacul s-a încălzit. Gheața s-a topit, iar apoi 40 de cununi stălucitoare s-au pogorât din Ceruri deasupra Mucenicilor.

Care sunt cei 40 de mucenici?

Cei 40 de mucenici sunt:

  1. Acacius,
  2. Aetius,
  3. Aglaius
  4. Alexandru
  5. Angius
  6. Atanasie
  7. Candid
  8. Chiril
  9. Chirio
  10. Chudion
  11. Claudiu
  12. Dometian
  13. Domnos
  14. Ecditius
  15. Eunoicus
  16. Euthychius
  17. Flaviu
  18. Gaius
  19. Gorgonius
  20. Helianus
  21. Heraclius
  22. Hesychius
  23. Ioan
  24. Ilie
  25. Leonte
  26. Lysimachus
  27. Meliton
  28. Nicolae
  29. Philoctimon
  30. Priscus
  31. Sacerdon
  32. Severian
  33. Sisinius
  34. Smaragdus
  35. Teofil
  36. Theodulus
  37. Valeriu
  38. Valens
  39. Vivianus
  40. Xantheas

Tradiții și obiceiuri de Mucenici

Sărbătoare 9 martie 2023: Ce trebuie să faci în ziua celor 40 de Mucenici

Sărbătoare 9 martie 2023: Ce trebuie să faci în ziua celor 40 de Mucenici

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici începe pe 8 martie cu Focurile de Măcinici. Aceasta se încheie pe data de 11 martie, cu Beţia rituală.

Pe data de 9 martie, în mediul rural, este pregătit pământul pentru noul an agricol şi a uneltelor necesare. De asemenea, pe data de 9 martie se încheie „Zilele Babelor'' și începe săptămâna moșilor.

O tradiție importantă este aceea a aprinderii focurilor rituale în dimineața zilei de 9 martie. Acest obicei simbolizează „incinerarea'' spiritului iernii și renașterea spiritului verii. Momentul este marcat de echinocțiul de primăvară pe stil vechi.

În Banat, copiii scormonesc şi bat cu „botele' (beţele) în foc. Mamele împrăștiau cenuşa rămasă după stingerea jarului în jurul caselor şi adăposturilor de animale şi păsări.

În această zi nu se lucreză, deoarece este sărbătoare cu cruce roșie.

Pentru a fi sănătoși, în dimineață se spune o rugăciune către cei 40 de Mucenici.

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: TikTok, interzis oficial în SUA! Donald Trump: „Veţi vedea ce voi face”- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Creștinii trebuie să prepare mucenicii cu o seară înainte. Ei trebuie să fie împărțiți celor săraci, după ce au fost sfințiți.

Nu avem voie să ne supărăm și să purtăm dușmănie. Se crede că cine nu ține cont de acest lucru va avea o perioadă de vară în care va avea parte de multe probleme. Nu trebuie să împrumutați bani în ziua de 9 martie și nici să cereți cuiva. 

Citește și: Sfinții 40 de mucenici 2023. Tradiții și obiceiuri românești pentru sărbătoarea de pe 9 martie

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si