Sărbătoare 9 martie 2023: Ce trebuie să faci în ziua celor 40 de Mucenici
Sărbătoare 9 martie 2023. Pe data de 9 martie, creștin ortodocșii sărbătoresc cei 40 de Mucenici din Sevastia. Este bine de știut că există o mulţime de tradiţii şi superstiţii legate de această sărbătoare.
Sărbătoare 9 martie 2023. Anual, pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă sărbătorește cei 40 de Mucenici din Sevastia. Aceasta este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox. În această zi sunt respectate tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani.
Tot în această zi, se vor bea 44 de pahare cu vin roşu.
Cine au fost cei 40 de mucenici din Sevastia?
Cei 40 de mucenici au fost supuşi, înainte de a muri, la chinuri groaznice. Au fost obligaţi să stea într-un lac îngheţat, apoi li s-au zdrobit picioarele și au fost torturați până când au murit.
Ei erau soldați creștini, care se aflau în slujba Împăratului Licinius. Potrivit izvoarelor istorice, în anul 320, Agricolae a aflat de credința lor și le-a ordonat să își renege credința și să se închine idolilor.
Mucenicii au refuzat să facă aceste lucruri. Agricolae a decis să îi întemnițeze pe o perioadă de 8 zile, în care să fie torturați prin lovire cu pietre.
Agricolae, văzând că Mucenicii nu vor să renunțe la creștinism, a decis să îi condamne la moarte prin înghețare, în lacul Sevastiei.
Doar unul a fost de acord să renunțe la creștinism. În momentul în care a ieșit din lac, a murit.
Locul său a fost luat de un soldat. În acea noapte s-au petrecut câteva minuni. Prima a fost aceea că lacul s-a încălzit. Gheața s-a topit, iar apoi 40 de cununi stălucitoare s-au pogorât din Ceruri deasupra Mucenicilor.
Sărbătoarea celor 40 de Mucenici începe pe 8 martie cu Focurile de Măcinici. Aceasta se încheie pe data de 11 martie, cu Beţia rituală.
Pe data de 9 martie, în mediul rural, este pregătit pământul pentru noul an agricol şi a uneltelor necesare. De asemenea, pe data de 9 martie se încheie „Zilele Babelor'' și începe săptămâna moșilor.
O tradiție importantă este aceea a aprinderii focurilor rituale în dimineața zilei de 9 martie.
Acest obicei simbolizează „incinerarea'' spiritului iernii și renașterea spiritului verii. Momentul este marcat de echinocțiul de primăvară pe stil vechi.
În Banat, copiii scormonesc şi bat cu „botele' (beţele) în foc. Mamele împrăștiau cenuşa rămasă după stingerea jarului în jurul caselor şi adăposturilor de animale şi păsări.
În această zi nu se lucreză, deoarece este sărbătoare cu cruce roșie.
Pentru a fi sănătoși, în dimineață se spune o rugăciune către cei 40 de Mucenici.
Creștinii trebuie să prepare mucenicii cu o seară înainte. Ei trebuie să fie împărțiți celor săraci, după ce au fost sfințiți.
Nu avem voie să ne supărăm și să purtăm dușmănie. Se crede că cine nu ține cont de acest lucru va avea o perioadă de vară în care va avea parte de multe probleme. Nu trebuie să împrumutați bani în ziua de 9 martie și nici să cereți cuiva.