Tradiţia spune că această sărbătoare este considerată data care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei.

În această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

Citeste si: Septembrie 2019- horoscopul tău la un click distanță. Află care sunt numerele norocoase ale lunii

Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemna în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335;

Aducerea Sfintei Cruci de la persii păgâni, în anul 629, în vremea împaratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfantului Morman.

Ce este indicat să faci de Înălţarea Sfintei Cruci

În ziua de 14 septembrie creştinii se roagă foarte mult. Se fac cruci din busuioc sfinţit şi, de asemenea, pentru noroc, e bine să pui monede sfinţite în portofel.

Sărbătoare de o importanță mare pentru români. Cum prăznuiesc oamenii Înălţarea Sfintei Cruci
De asemenea, ziua de 14 septembrie este o zi de post pentru români.


Ce este indicat să nu faci, ba chiar interzis de Înălţarea Sfintei Cruci

În ziua de Înalţarea Sfintei Cruci nu e bine să îţi tai părul. Se spune că dacă vei face asta părul nu va mai creşte deloc, iar firele pe care le arunci le vei regăsi în mâncarea ta tot restul anului.

Sărbătoare de o importanță mare pentru români. Cum prăznuiesc oamenii Înălţarea Sfintei Cruci
De asemenea, ziua de 14 septembrie este o zi de post.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Totodată, se spune că în ziua de 14 septembrie nu e bine să mănânci usturoi, prune sau peşte. Este recomandat ca oamenii să ţină post negru pentru vindecarea atât a sufletului, cât şi a trupului.

Citeste si: Sărbătoare mare joi. Sfântul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit în această zi

Rugăciune de Înălţarea Sfintei Cruci

„Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul.

Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:

Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe ține, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe ține, cinstită Crucea Să, spre izgonirea a tot vrăjmașul.

Sărbătoare de o importanță mare pentru români. Cum prăznuiesc oamenii Înălţarea Sfintei Cruci
Sâmbătă pe 14 septembrie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Înălţarea Sfintei Cruci. Este o sărbătoare extrem de importantă, zi în care se ţine cont de foarte multe lucruri.

O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioara Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin", este rugăciunea pe care o spun creştinii ortodocşi pe 14 septembrie.

Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt

Sfânta Cruce a fost aflată din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

Citeste si: Sărbătoare vineri. Cui trebuie să îi spui ”La mulți ani”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Anca Țurcașiu a ajuns de urgență la spital. Artista, despre problemele cu care se confruntă- radioimpuls.ro

Dupa această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.

Sărbătoare de o importanță mare pentru români. Cum prăznuiesc oamenii Înălţarea Sfintei Cruci
Sâmbătă pe 14 septembrie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Înălţarea Sfintei Cruci. Este o sărbătoare extrem de importantă

Când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas aici timp de paisprezece ani, până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus sfânta cruce în Ierusalim.

Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si