Sarmale de post: Reţeta specială pentru Postul Crăciunului 2022
Sarmale de post. Creștin ortodocșii au intrat în perioada Postului Crăciunului. În această perioadă, trebuie să consume preparate de post. Noi v-am pregătit o rețetă de sarmale de post!
Primul pas este acela de a desprinde foile de varză și taie cu grijă nervurile groase. Folosește foi potrivite că dimensiune, iar frunzele de la suprafață, care sunt mai mari, le poți tăia ca să obții în jur de două sau trei sarmale.
Toacă ceapa mărunt și dă morcovii pe răzătoare.
Următorul pas este acela de a pune uleiul la încins într-o cratiță și adaugă apoi morcovul și ceapă. Lasă-le să se călească la foc mic timp de 5 minute.
După ce s-au călit, poți să adaugi orezul, împreună cu o cană cu apă. Lasă să fiarbă până orezul absoarbe apă și condimentează cu sare, piper, cimbru și mărar tocat mărunt.
Acum poți trece la umplerea foilor de varză cu compoziția pregătită anterior. Așază pe fiecare foaie câte o lingură cu vârf din compoziție, rulează foaia de varzal, apoi îndeasă capetele înăuntru.
Toacă mărunt nervurile pe care le-ai dat deoparte inițial și așază-le pe fundul oalei.
E de preferat să folosești o oală cu pereți mai groși sau chiar o oală de lut.
După ce ai așezat patul format din nervuri, poți începe să aranjezi sarmalele, vertical sau orizontal.
Acoperă sarmalele cu restul de varză tocată, adaugă bulionul sau sucul de roșii și frunzele de dafin.
Toarnă apoi apă caldă peste sarmale, cât să treacă peste ele cu 1-2 degete, pune capacul și fierbe la foc mic.
După preferințe, le poți găti și într-un cuptor electric, într-o oală de lut, deoarece timpul de gătire este mai mic. De regulă, sarmalele sunt gata în două sau trei ore dacă le gătești pe plită.
Verifică din când în când sarmalele și mai adaugă apă fiartă dacă este nevoie. Sarmalele sunt gata când varza este moale și poate fi tăiată cu ușurință cu furculița. Spre final poți să scoți capacul, pentru ca sarmalele să se rumenească frumos la suprafață.