Indexarea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, precum și recalcularea generală de la 1 septembrie 2024, care va aduce majorări între 1% și 80%, vor avea împreună un impact bugetar semnificativ.

Această gaură la buget nu se va simți atât de mult în 2024, cât mai ales în anii care urmează, iar consecința ar putea fi "tăieri de pensii" cât se poate de legale.

Citește și: Cum să îți calculezi singur pensia pe care o vei primi în 2024 după noua lege a pensiilor- GHID

"Începând din 2025, Consiliul Fiscal are putere inclusiv de reducere a pensiilor, ceea ce este inadmisibil din punctul nostru de vedere", spune liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

Cu toate că evaluările Consiliului Fiscal au fost ignorate de Guvern în ultimii ani, acest organ consulativ va avea puteri decizionale masive în sistemul public de pensii.

Citește și: Noua lege a pensiilor intră în ședința de Guvern de joi, 9 noiembrie. "Vor fi pensii care vor creşte cu 1%, iar altele cu 80%", spune ministrul Muncii

Riscul ca evaluările Consiliului Fiscal să fie defavorabile creșterii sau stabilizării pensiilor sunt cu atât mai mari cu cât impactul bugetar adus de modificările pre-electorale ale Guvernului este unul greu de dus în anii următori. 

De ce ar putea să scadă pensiile în România în curând

Guvernul va fi obligat să taie pensiile dacă totalul acestora va depăși plafonul agreat cu Comisia Europeană, atrag atenția specialiștii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În lista de lucruri asumate de Guvernul României prin PNNR exista și obligația ca anvelopa totală a pensiilor din România să nu depășească 9,4% din PIB.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat ca pe o mare victorie în negocierile cu Comisia Eueopeană faptul că acest prag a fost eliminat.

Specialiștii atrag atenția, însă, că limitarea cheltuielilor cu pensiile este și mai draconică în noua lege decât era încadrarea în procentul de 9,4% din PIB.

"Anul acesta 9,4% din PIB ar fi permis majorarea pensiilor cu 20%, dar Guvernul nu a avut bani. Începând cu 2025 este condiționalitate pusă de Comisia Europeană prin care Guvernul este obligat să reducă cheltuielile cu pensiile dacă suma nu e sustenabilă", a explicat Gheorghe Ialomițianu, fostul ministru al Finanțelor, la B1TV.

Potrivit expertului în finanțe publice, dacă Guvernul nu respectă această condiție asumată și prin noua lege a pensiilor, se dau bani înapoi din PNRR. 

"Nu știu de ce au acceptat să prevadă în lege posibilitatea tăierii pensiilor din 2025, dacă nu sunt bani la pensii. Condiționalitățile din lege sunt mult mai dure decât acel plafon de 9,4%", a precizat Ialomițeanu. 

Prin noua lege, chiar dacă Guvernul va avea bani, nu va putea majora pensiile decât cu rata inflației și 50% din avansul salariului mediu pe economie. Dacă se respecta plafonul de 9,4% din PNRR, când Guvernul avea bani putea să majoreze pensiile la limita maximă permisă de buget. 

Calul troian din noua lege a pensiilor- ce spune textul legii

Potrivit noii legi a pensiilor, Guvernul are posibilitatea de a lua "măsuri de reducere a cheltuielilor cu pensiile", în funcție de impactul bugetar pe care sistemul de public îl are la un moment dat. 

La articolul 84 din proiectul noii legi a pensiilor se spune:

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

(8) "În luna iunie a fiecărui an, Consiliul Fiscal va întocmi un raport referitor la respectarea regulilor de majorare a valorii punctului de referință, precum și eventualele abateri de la regula de majorare și impactul financiar determinat de acestea". Raportul va fi publicat pe site-ul Consiliului Fiscal.
(9) În situația constatării abaterilor prevăzute la alin. (8) Guvernul va lua măsuri corective pentru a compensa impactul fiscal, în valoare actualizată netă, generat de majorările ad-hoc ale punctului de pensie.
(10) Începând cu anul 2027 și periodic, din 3 în 3 ani, Consiliul Fiscal va întocmi un raport privind evoluția cheltuielilor cu pensiile publice în funcție de proiecțiile Ageing Working Group (AWG). Raportul va fi publicat pe site-ul Consiliului Fiscal.
(11) În situația constatării depășirii cheltuielilor cu pensiile publice comparativ cu referința stabilită de experții independenți, luată în considerare la momentul adoptării prezentei legi, în baza raportului prevăzut la alin. (10) Guvernul va lua măsuri de reducere a cheltuielilor cu pensiile, astfel încât acestea să revină la referința stabilită, exprimată ca procent în PIB".

Care este impactul bugetar al majorării pensiilor din 2024

Impactul bugetar pentru plata pensiilor se va ridica în 2024 la aproape 146,2 miliarde lei, cu 30,2 miliarde lei mai mult comparativ cu 2023, conform datelor Băncii Mondiale.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit recent despre impactul bugetar al noii legi pentru ultimele 4 luni din 2024: "Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie", a precizat ministrul Muncii.

Guvernul se pregătește să facă un salt imposibil în privința cheltuielilor cu pensiile. Dacă în prezent "factura bugetară" plătită de Guvern pentru pensii este de 9 miliarde de lei în fiecare lună, din septembrie 2024 aceasta sare la 13,5 miliarde lei.

Guvernul ar putea lua măsuri de reducere a cheltuielilor cu pensiile din clipa în care bugetul nu îi va mai permite să susțină o anvelopă bugetară "nesustenabilă".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si