Schimbarea kilometrajului este des întâlnită în țara noastră. O nouă lege îi va sancționa penal pe șoferii  care vor face apela la astfel de înșelăciuni și riscă să îi trimită după gratii.

Citește și: VIDEO- Un șofer din Craiova a căzut cu mașina într-o groapă. Polițiștii au intervenit

Mulți oameni încearcă să schimbe kilometrajul la mașină pentru a o vinde mai repede.

Noua lege prevede că ei vor fi pedepsiți legal, după ce se vor vedea modificările în registrul electronic al istoricului vehiculelor.

Ce prevede noua lege

Cine va mai avea curajul să schimbe kilometrajul mașinii va avea de suferit. Chiar dacă este o practică foarte întâlnită în țara noastră, o nouă lege va interzice acest lucru.

Românii scad kilometrii autoturismului pentru a putea fi vândut mai repede. Acest lucru se va pedepsi penal. Legea 142/2023 prevede sancțiuni pentru șoferii care nu respectă această regulă.

„Articolul 2: (1) Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

(2) În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.

(3) În cazul în care odometrul este defect sau nu funcționează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens.”

Citește și: A vrut să evite un câine și a făcut accident cu TIR-ul

Imediat, după schimbarea legii, ministrul Transporturilor și Infrastructurii va emite un ordin pentru a pune în aplicare această lege. Când va intra în vigoare, aceștia vor fi sancționați sau chiar vor ajunge să fie condamnați la închisoare, între o lună și un an.

Modificarea kilometrajului este încadrată ca faptă de înșelăciune în articolul 244 din Codul Penal. Legea specifică că solicitarea modificării sau schimbarea înregistrării exacte a numărului de kilometri este interzisă și se va pedepsi.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Un șofer a adormit la volan, iar mașina a fost străpunsă de o balustrada metalică

„Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, se

arată în Codul Penal.

Citește și: Modificare importantă În Codul Rutier! Șoferii nu mai au voie să facă acest lucru, altfel riscă amenzi usturătoare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si