Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a anunțat că nu se vor impozita titlurile de stat şi a susţinut că această idee s-a pus în discuție la un moment dat ca măsură de ultimă instanță.

Ideea de impozitare a obligațiunilor de stat, prin care Guvernul se împrumută de la populație, a fost intens combătută de experții fiscali și economici care au arătat că atractivitatea titlurilor de stat vine tocmai de la impozitarea zero. 

Citește și: Lista măsurilor fiscale pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament

Ministrul Boloș a explicat și de ce se renunță la investițiile prin PNRR a unor spitale a căror termen de finalizare era anul 2026. 

Nu se impozitează titlurile de stat

Ministrul de Finanțe a fost invitat la o emisiune TV și a fost întrebat despre impozitarea titlurilor de stat.

Marcel Boloș a infirmat această idee, dar a recunoscut că a apărut în grupul de experți ai Guvernului când s-au căutat noi soluții cu impact bugetar:

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Sunt foarte sincer, măsurile acestea, când le enunţăm la modul general toată lumea e de acord cu ele, când pătrundem în detaliu(..) atunci lumea începe să nu le accepte. Rămăseserăm cu un impact bugetar şi urma să gândim alte şi alte măsuri(..) şi la un moment dat s-a pus în discuţie ca măsură de ultim moment", a afirmat Boloş la Prima News.

De ce nu se mai finanțează spitalele prin PNRR

Marcel Boloş, a mai declarat că investițiile din PNRR trebuie analizate ”cu pragmatism”, pentru a nu pierde bani din cauza nefinalizării proiectelor până în 2026.

Ministrul a dat exemplul investițiilor din Sănătate unde, potrivit News.ro, „poate e mai bine să spună că nu au timp acum să facă aceste spitale, pentru că nu au timpul fizic, nu sunt pregătite proiectele, iar banii aceia să îi putem reloca în altă parte”.

„Dacă ne referim la termenul efectiv de implementare a acestor proiecte, adică putem realiza cele 26 de spitale până în 31 august 2026? Suntem, totuşi, în 2023. În perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale se vor implementa. A cui este greşeala, acum este deja alt subiect. Aici trebuie să fim foarte pragmatici, dacă discutăm de PNRR”, a spus ministrul, el arătând că „putem să pierdem banii pentru neimplementare şi a doua sancţiune este că neîndeplinind jalonul mai ai o sancţiune în plus”.

Cheltuielile cu bugetarii trebuie tăiate

România este pe al doilea loc în UE în ceea ce privește supradimensionarea aparatului bugetar, a mai spus Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului este de aproximativ 35%.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

„Suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%. Nu trebuie să dau eu foarte multe intepretări, să nu fiu criticat, dar asta spune multe despre cheltuieile de personal, 120 de miliarde de lei sunt aceste cheltuielli anual. Mai adăugaţi 180 de miliarde la asistenţa socială, sau cele 110 miliarde la pensii”, a arătat demnitarul.

Fiscul va fi reorganizat

Ministrul de Finanțe a precizat că una din instituțiile care ar urma să fie reformate este Fiscul.

„ANAF-ul se va reorganiza, acest plan în curând va fi aprobat la propunerea Ministerului de Finanţe în Guvernul României şi vom intra pe o traiectorie normală”, a arătat ministrul Finanţelor.
Marcel Boloş a mai spus că, „pe lângă această capacitate instituţională slăbită, mai sunt probleme cu digitalizarea care nu sunt o noutate”. „Propriul proces de digitalizare să fie astăzi practic aproape blocat pentru că nu există o înţelegere unitară în Ministerul de Finanţe, afectează capacitatea statului de a încasa propriile impozite şi taxe. Aceasta este situaţia de acum”, a mai afirmat Boloş.

Cota generală de TVA nu va crește

Ministrul Finanţelor susține că nu va creşte cota de TVA prin planul de măsuri fiscale pregătit de Executiv.

„Nu va creşte.(..) Acest plan pe care îl critică toată lumea ţine în viaţă aceste mari avantaje ale sistemului fiscal, 19% TVA şi 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 8% dividende”, a declarat Boloş la Prima News.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si