Cele mai mari scumpiri de la începutul anului au fost înregistrate la fructele proaspete (15,7%), fasole (15,2%), citrice (13,1%), iar ieftiniri au avut loc la combustibili (9%), cartofi (7%) și ouă (4,3%).

Prețurile au explodat de la începutul anului la transportul aerian (plus 28%), în contextul pandemiei și al crizei economice, dar s-au redus la curentul electric și la gazele naturale (2-3 procente).

Citeste si: Percheziţii la clanul lui Sile Pietroi: 3 persoane, arestate

Rata inflației, scădere imperceptibilă

"Preţurile de consum în luna august 2020, comparativ cu luna august 2019, au crescut cu 2,7%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2019- august 2020) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2018- august 2019), calculată pe baza IPC, este 3,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,9%", se arată în comunicatul INS.

Citeste si: Pandemia face ravagii în India. Un nou record zilnic de infectări- aproape 96.000 de cazuri

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.

Citeste si: Detalii terifiante despre ultimele momente din viața tatălui Mădălinei Manole

"Contribuţia estimată a modificării impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfârşitul anului curent şi de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor.

Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022", se menţionează în raport.

Citeste si: Episcopul Huşilor, Ignatie, infectat cu coronavirus

Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuală a inflaţiei IPC sunt minore. Valoarea anticipată pentru finele anului curent este mai redusă cu 0,1 puncte procentuale, în condiţiile reevaluării descendente a contribuţiei componentelor exogene ale coşului de consum, care contrabalansează proiectarea la acest orizont a unor valori uşor mai ridicate în cazul inflaţiei de bază. Pentru finele anului viitor, prognoza este similară celei precedente. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si