Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2022, comparativ cu luna mai 2021, este 14,5%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ianuarie 2004 până în prezent.

Citeste si: Tichetele de masă se majorează la 30 de lei! Angajații români primesc un "bonus" substanțial din iulie

Conform datelor anunţate vineri de INS preţurile de consum în luna mai 2022, comparativ cu luna aprilie 2022, au crescut cu 1,2%.

Scumpirile, de neoprit în România

Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2022, comparativ cu decembrie 2021) este de 9,2%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2021 – mai 2022) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2020 – mai 2021) este 8,3%, transmite INS.

Nivelul inflației este similar cu cel de la începutul anilor 2000, iar scumpirile ar putea rămâne la un nivel ridicat și în trimestrele următoare. În scenariul de bază prezentat de un raport BRD, vârful inflației va fi spre 17% și ar putea fi atins în trimestrul următor.

Cele mai mari scumpiri din ultimul an

Gazele naturale s-au scumpit cel mai mult în România în ultimul an, cu 86%, dar și combustibilii (38%) și energia electrică se află în top 10 scumpiri (cu 18%), cu efecte în lanț asupra întregii economii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- Scumpirile ne fac tot mai chibzuiți. Românii sunt mult mai cumpătați la cumpărături

Cartofii, uleiul, mălaiul și făina se află pe lista celor mai importante scumpiri în intervalul mai 2021- mai 2022:

Cele mai mari scumpiri din ultimul an, potrivit INS

[Sursa foto: Hotnews.ro]

Când revine inflația sub 10 procente

Scenariul actualizat arată o înrăutățire considerabilă a perspectivelor inflației. Se preconizează că inflația va continua să crească în T2 din acest an și să scadă doar treptat în următoarele patru trimestre, rămânând semnificativ crescută, ca urmare a unui impact suplimentar al factorilor care amplifică în prezent creșterea prețurilor, inclusiv a celor legate de războiul dintre Rusia și Ucraina.

Potrivit BNR, inflația nu va reveni la niveluri de o cifră până în al doilea semestru din 2023, conform Hotnews.ro.

Scumpirile taie din puterea de cumpărare a românilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si