Se schimba legea creditelor! Daca vreti sa imprumutati bani de la banci sau de la alte institutii trebuie sa stiti aceste reguli
Împrumuţi un leu, dai 2 înapoi, dar toate detaliile contractului trebuie ştiute de la bun început! Legea creditelor se modifică, iar românii care vor să împrumute bani de la bănci sau alte instituţii financiare trebuie să ştie noile reguli. Avocaţii trag, şi de data aceasta, semnalul de alarmă. Procesele legate de comisioanele abuzive nu se vor opri! ##VIDEO24040##
Se schimba regulile la creditele pentru bunuri imobile si contractele de credit pentru consumatori!
Intotdeauna suma returnata este mai mare decta creditul intial. Stim asta deja. Este insa important de stiut cum s-a ajuns la acest calcul! Asadar, este vital ca inainte de a semna sa cititi cu atentie contractual, inclusive randurile scrise cu litere foarte mici.
Ei bine, guvernul a modificat printr-o ordonanta de urgenta legea care reglementeaza acordarea creditelor.
Creditele in valuta garantate cu imobile vor putea fi convertite in orice moment. Spre exemplu, imprumuti un franc elvetian? Poti sa returnezi banii in lei. Atentie! Conversia se face la cursul din momentul in care faci aceasta cerere, deci tarifele ar putea creste.
Comisioanele si tarifele nu mai pot fi modificate, dupa semnarea contractului. Suna bine, nu? Ei bine, sa analizam atent ordonanta.
Banca nu mai poate introduce comisioane in cazul depunerii de numerar pentru plata ratelorsa de retragere pentru sumele trase din credit. Nu mai pot aparea nici taxe legate de reesalonarea ratelor. Exista insa si exceptii.
Un credit presupune suma imprumutata, sa spunem banii din mana mea stanga, plus dobanzi si alte comisioane. Rezulta o suma totalala pe care ar trebui sa o cunoastem inca de la inceput.
Doar ca, mare atentie. Uneori apar costuri ascunse, iar avocatii sustin ca ordonanta nu rezolva aceasta problema.
„Lasa descoperit, sau, in mod express spune ca nu se aplica, deci banca poate sa majoreze acel comision sau acel tarif si vorbim de comisionul de analiza de dosar, comisionul de administrare. Comisionul de cont curent”, explica avocatul Marius Coltuc.
Iar tocmai aceste comisioane costituie baza multor procese legate de taxele aplicate abuziv.
Dupa publicarea noii ordonante, bancile sau IFN-urile nu mai pot modifica unilateral contractele de credit.
Peste o suta de romani executati silit de recuperatorii de creante au depus reclamatii anul acesta!
„Erau abordati vecinii, rude care nu aveau nicio legatura cu contractul. Sunt abordati prin sms-uri, prin telefoane la anumite ore din noapte!”, sustine Marcel Bogdan Pandelica, presedinte ANPC.
Cei care se ocupa de aceasta activitate trebuie inregistrati la ANPC pentru a-si desfasura activitatea, incepand cu 2017.
Legea interzice recuperatorilor sa contacteze consumatorul, acasa sau la locul de munca, pe durata procesului. De asemenea, orice comunicare se face doar in intervalul 9 dimineata- 20 seara. Toate aceste prevederi au fost deja aprobate de guvern. Vor fi puse in aplicare dupa publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, iar asta este o chestiune de zile!