Se spală de Moșii de vară 2022? Astăzi este sărbătoare importantă în calendarul ortodox. Tradiții și obiceiuri
Moșii de vară 2022. Este sărbătoare importantă sâmbăta aceasta în calendarul ortodox. Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei care au trecut în neființă. Iată ce se face în această zi!
Moșii de vară 2022. În sâmbăta dinaintea Rusaliilor Biserica Ortodoxă organizează slujbe pentru a-i pomeni pe cei trecuți în neființă.
Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în mod special pomenirii generale a morților: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoșatei Judecăți) și Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor) . Ambele zile poartă în popor și denumirea de "Moși" (cea dintâi: "Moșii de iarnă", ceaaltă "Moșii de vară").
Sărbătoare importantă sâmbătă în calendarul ortodox
În fiecare an, în calendarul creștin ortodox se pomenesc Moșii de vară sau Sâmbăta Morților. Sărbătoarea are ca scop pomenirea celor dragi, care au plecat dintre noi, însă pe care nu-i-am uitat.
În 2022, Moșii de vară se pomenesc sâmbătă, 11 iunie, cu o zi înainte de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Rusaliile.
La sărbătoarea Moșilor de vară, creștinii merg la biserică cu pachete și colivă, care sunt sfințite de preot și mai apoi sunt împărțite persoane nevoiașe, spre pomenirea celor dragi care au plecat de acest lume.
Sâmbătă dimineața, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.
Totodată, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.
Tradiții de Moșii de vară. Ce nu este bine să faci?
Potrivit tradiție, în ziua Moșilor de vară femeile trebuie să respecte obiceiul și să nu facă treburi casnice. Se spune că femeile care vor face treburi casnice în Sâmbăta Rusaliilor vor rămâne cu mâinile amorțite și nu vor mai putea să lucreze.
Totodată, pentru a ține deoparte necazurile cauzate de ploi și furtuni credincioșii pot arunca în curte, din pragul casei, o crenguță cu flori de tei care a fost sfințită la biserică în ziua Moșilor de vară.
Se spune că înainte de Moșii de vară, morții merg la Valea cu dor, acolo unde găsesc toate pomenile pe care cei dragi le-au făcut pentru ei. Celor cărora nu li s-a oferit nimic de pomană strâng pământ în poală și se întorc triști în mormânt. Din acest motiv se spune că nepomenirea celor dragi este o greșeală pe care mulți credincioși o fac în această zi importantă.
Cei care nu dau nimic de pomană în această zi vor avea parte de ghinion și necazuri pe tot parcursul anului.
De Moșii de vară, persoanele care scot apă din fântână lasă un bănuț pentru sufletele celor care au murit, spunându-se că astfel, vor avea parte și ei de apă pe lumea cealaltă.
Iată ce nu este bine să faci în Sâmbăta Rusaliilor:
nu se mătură: se spune că gunoiul poate ajunge în gura morților
ca în orice zi de sărbătoare nu se lucrează și nu se face treabă
se spune că dacă respecți această zi ești ferit de nebunie și vei îmbătrâni mai încet