Se spală în Sâmbăta Mare din Postul Paştelui 2022? Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână dinainte de sărbătoarea Învierii Domnului, în care sunt programate slujbe speciale la biserică. Care sunt tradițiile în această săptămână? Gospodinele pot spăla rufe în Sâmbăta Mare?

Săptămâna Mare 2022 – 6 zile de post aspru

În Săptămâna Mare 2022 se ține post aspru.

Luni, marți și miercuri se mănâncă o singură dată pe zi, seara, când credincioșii pot consuma doar pâine și apă. În Joia Mare, când este pomenită Cina cea de Taină, este dezlegare la ulei. Vineri și sâmbătă se ține post negru.

Citeste si: Cât costă masa de Paște, în oraș

În Săptămâna Patimilor   este interzis consumul de urzici sau oțet, deoarece tradiția spune că în momentul în care Iisus a fost răstignit pe cruce a fost stropit bătut cu urzici, apoi stropit cu oțet, pntru a-i provoca si mai multă durere. 

Se spală în Sâmbăta Mare?

Sâmbăta Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost îngropat. Credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În seara de Sâmbătă se aprind luminile în bisericile ortodoxe și are loc slujba de Înviere.

În această zi femeile pregătesc majoritatea preparatelor de Paște, termină curățenia și sunt pregătite hainele noi pentru zilele de sărbătoare.

Ce nu este bine să faci în Săptămâna Mare?

În Lunea Mare începe curățenia de Paște. Toate lucrurile se scot la aerisit, se spală rufe, se calcă şi se fac reparaţiile necesare prin casă.

Citeste si: Când se ţine post negru în Postul Paştelui 2022?

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi vremea pe litoral?- wowbiz.ro

În Marţea Mare se mătură, se aspiră şi se spală geamurile.  

Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp (săpat, curăţat pomi, semănat), după această zi toţi membrii familiei se ajută între ei la treburile gospodăreşti.  În schimb, în   Miercurea Mare nu se spală.

De asemenea, seara, în zilele din Săptămâna Mare, credincioșii se duc la Biserică pentru a participa la Denii.

Citeste si: Programul supermarketurilor de Paşte 2022: Ce orar de funcţionare au magazinele în Vinerea Mare, Sâmbăta Mare şi în prima zi şi a doua zi de Paşte?

În Joia mare. gospodinele vopsesc ouăle. Se spune că dacă vopseşti ouăle în această zi, vei fi ferit de boli şi de necazuri. Ouăle înroşite în Joia Mare vor fi bune tot anul.

Până în această zi femeile trebuiau să termine torsul din furcă, de frică să nu fie pedepsite de Joimăriţă, o femeie fioroasă care pedepsea femeile leneşe pe parcursul anului. Uneltele de tortură ale Joimăriţei erau: căldura, oala cu jăratec, ardea degetele femeilor leneşe.

Citeste si: Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”- kfetele.ro

Citeste si: "Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să soluționeze problema- radioimpuls.ro

Joimăriţa era, la origini, o zeitate a morţii care supraveghea focurile din Joia Mare, treptat devenind un personaj justiţiar care pedepsea lenea.

Vinerea Mare reprezintă o zi în care este interzis să speli.Potrivit tradiţiei creştine, în Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor, aşa cum mai este numită, Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor omenirii.

În Vinerea Mare trebuie să se ţină post negru. Oamenii care nu ţin postul, ar trebui să nu mănânce urzici şi nici să pună oţet în mâncare, pentru că lui Iisus I s-a dat să bea oţet după ce a fost biciuit. În această zi nu se fac treburi în casă.

Citeste si: Ce semnificație are fiecare culoare a ouălor de Paște. Care este culoarea care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si