Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână dinainte de sărbătoarea Învierii Domnului, în care sunt programate slujbe speciale la biserică.

Tot în aceste zile, gospodinele se pregătesc să primească cum se cuvine Lumina Sfântă, curățând casa și gospodăria. Iată care sunt zilele în care nu este bine să speli rufe!

Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Ce spun preoții?

Săptămâna Mare este una plină de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le respecte. 

Preoţii spun că în Săptămâna Mare sunt două zile în care nu se spală rufe. Astfel, în Miercurea Mare și în Vinerea Mare nu se spală rufe, deoarece este păcat.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce nu ai voie să faci în Săptămâna Patimilor

Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Sfaturi pentru credincioşi

Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Sfaturi pentru credincioşi

[Sursa foto: PixaBay]

Săptămâna Patimilor este o perioadă sfântă, binecuvântată, în care credincioșii trebuie să traiască cu rugăciune și smerenie. În aceste zile, postul trebuie ținut strict și pregătirile pentru Paște trebuie făcute așa cum se cuvine. Gospodinele încep curățenia în case pentru a se pregăti de Învierea Domnului.

De asemenea, ele gătesc preparate tradiționale de Paşte: ouă roşii, drob de miel, stufat de miel, ciorbă de miel, pască şi cozonac.

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor. Ce nu este bine să faci în aceste zile sfinte?

Curăţenia de Paşte începe în  Lunea Mare, atunci când se scoate totul la aerisit, se spală rufe şi se calcă şi se fac reparaţiile necesare prin casă.

Citeste si: Când se ţine post negru în Postul Paştelui 2022?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În Marţea Mare se mătură, se aspiră şi se spală geamurile.  

Iar până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp (săpat, curăţat pomi, semănat), după această zi toţi membrii familiei se ajută între ei la treburile gospodăreşti.  În schimb, în   Miercurea Mare nu se spală.

De asemenea, seara, în zilele din Săptămâna Mare, credincioșii se duc la Biserică pentru a participa la Denii.

Citeste si: Denia din Miercurea Mare: Ce putem învăţa din Pilda femeii păcătoase şi a lui Iuda Iscarioteanul?

Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Sfaturi pentru credincioşi

Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Sfaturi pentru credincioşi

Joia Mare este ziua dedicată vopsirii ouălor. Se spune că dacă vopseşti ouăle în această zi, vei fi ferit de boli şi de necazuri. Totodată, ouăle înroşite în Joia Mare vor fi bune tot anul.

În trecut, până în această zi femeile trebuiau să termine torsul din furcă, de frică să nu fie pedepsite de Joimăriţă, o femeie fioroasă care pedepsea femeile leneşe pe parcursul anului. Uneltele de tortură ale Joimăriţei erau: căldura, oala cu jăratec, ardea degetele femeilor leneşe. Joimăriţa era, la origini, o zeitate a morţii care supraveghea focurile din Joia Mare, treptat devenind un personaj justiţiar care pedepsea lenea.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Citeste si: Prohodul Domnului 2022: Versurile complete

O altă zi în care este păcat să speli este Vinerea MarePotrivit tradiţiei creştine, în Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor, aşa cum mai este numită, Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor omenirii.

În această zi, trebuie să se ţină post negru. Cei care nu ţin postul, ar trebui să nu mănânce urzici şi nici să pună oţet în mâncare, pentru că lui Iisus I s-a dat să bea oţet după ce a fost biciuit. În această zi nu se fac treburi în casă.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si