In articol:
- Premierul Nicolae Ciucă, mesaj dur pentru cei care încearcă să destabilizeze economia țării
- Premierul României: Vor fi date sancțiuni drastice
- Ministrul Energiei: "Să nu ne lăsăm angrenați într-un război hibrid"
- "Avem suficiente stocuri, nu stația la cozi!"
- Șeful Consiliului Concurenței: O creştere nejustificată a preţurilor poate duce la sancţiuni
Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj extrem de dur cu privire la situația creată în ziua precedentă: "Nu voi permite nimănui să profite de această situație pentru ca, din lăcomie sau din orice alte motive, să încerce să destabilizeze economia țării sau viața cetățenilor", a spus prim-ministrul României.
Nicolae Ciucă a pus situația din benzinării în contextul unei posibile agresiuni, una de ordin economic, care încearcă să destabilizeze economia.
Premierul Nicolae Ciucă, mesaj dur pentru cei care încearcă să destabilizeze economia țării
"Am activat încă de aseară instituțiile de control și verificare a situației generate de creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți.
În această dimineață, am convocat o ședință cu responsabilii în măsură să gestioneze aceste măsuri.
Statul român are obligația de a-și proteja cetățenii, de a proteja economia, mai ales în această perioadă complicată, provocată de invazia militară rusă în Ucraina.
Nu voi permite nimănui să profite de această situație pentru ca, din lăcomie sau din orice alte motive, să încerce să destabilizeze economia țării sau viața cetățenilor", a declarat premierul Nicolae Ciucă după ședința de la Guvern.
Premierul României: Vor fi date sancțiuni drastice
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței au demarat acțiunile de stopare a oricăror "practici ilegale, abuzive care nu au nicio justificare reală, economică":
"Instituțiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă și vor da sancțiuni drastice celor care înalcă legea.
România este o țară sigură, în care securitatea și siguranța noastre sunt garantate față de orice formă de agresiune, iar garanțiile trebuie să includă și stabilitatea econonmică", a precizat șeful
Șeful Guvernului a anunțat că vor fi controlate toate companiile petroliere care funcționează în România.
" Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovați și sancțiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate. Guvernul nu permite astfel de practici și va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetățenii și mediul de afaceri.
Atrag atenția că orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice ale țării va fi de îndată ferm și aspru pedepsită prin intervenția statului român", a mai spus Nicolae Ciucă.
Știrea inițială. La şedinţa începută la ora 10.00, la Palatul Victoria, au participat, de asemenea, preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a informat Biroul de presă al Guvernului.
Citeste si: Prețul petrolului a scăzut puternic în ultima zi. Care este motivul
Sute de benzinării din întreaga ţară au fost asaltate de şoferi, miercuri, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public. Panica aizbucnit din județul Bihor, unde mai multe benzinării au afișat prețuri de 11 lei per litru.
Ministrul Energiei: "Să nu ne lăsăm angrenați într-un război hibrid"
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a încercat să-i liniștească pe șoferi, miercuri seara, spunând că este exclus să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă.
Potrivit ministrului Energiei, informaţia conform căreia preţul carburanţilor a ajuns la 11 lei pe litru a plecat de la reţeaua de benzinării MOL.
"Este vorba despre reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, de 11 lei.(...) Această informaţie a fost rostogolită prin social media şi a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină", a declarat ministrul Popescu.
"Este exclus să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă", a afirmat Virgil Popescu, la Digi 24.
"Avem suficiente stocuri, nu stația la cozi!"
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a transmis, miercuri, presei, că ”nu sunt probleme cu stocurile de carburanţi.
La scurt timp după precizarea acestuia, ministrul Energiei, Virgil Popescu a precizat că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant
Ministrul Energiei, Virgil Popescu a scris, imediat, pe Facebook, că ”România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării”.
"Vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”, a scris Popescu.
Miercuri, în benzinăriile din România, au fost afişate preţuri de peste 7,5 de lei/litru de benzină, iar joi dimineață, după panica de ieri seara, preţul a urcat ușor spre 7,7-7,8 lei per litru, dar nu s-au apropiat de pragul de 10 lei, cum s-a vehiculat.
Șeful Consiliului Concurenței: O creştere nejustificată a preţurilor poate duce la sancţiuni
Consiliul Concurenţei monitorizează piaţa carburanţilor şi investighează situaţiile în care preţurile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică.
„Este o situaţie internaţională dificilă şi volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situaţie, deoarece o eventuală creştere nejustificată a preţurilor poate conduce la sancţiuni”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
El a adăugat, la Digi24, că „la majoritatea stațiilor de benzină prețurile nu sunt atât de mari”, iar oamenii au mai multe variante la dispoziție și nu sunt obligați să cumpere din locurile în care benzina e scumpă.