Preşedintele ANAF a afirmat, miercuri, că proprietarii de localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar.  El a fost întrebat de jurnalişti dacă a făcut controale în acest sens, în condiţiile în care mai există restaurante unde se lasă bacşiş în borcan.

ANAF nu a făcut încă verificări

„Dacă mă întrebaţi pe mine, nu este corect să se folosească acest lucru.

Bacşişul trebuie să fie fiscalizat pentru că aşa prevede legea. Acei administratori/proprietari de asemenea localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva îşi pune bani, pentru că nu mai este legal. (…) ANAF nu a făcut încă verificări în acest sens. Din punctul meu de vedere, ştiţi, întotdeauna am spus că trebuie să ne ducem acolo unde să produce marea evaziune fiscală. Trebuie să mergem acolo doar pe baza unei analize de risc şi pe analizele de risc pe care noi le facem. Imaginaţi-vă că acel borcan cu 100 lei, cu 200 lei adunaţi într-o zi nu reprezintă ceva, dar legal nu trebuie să mai existe aşa ceva”, a spus Lucian Heiuş.

Citește și: Doi bărbați, îndrăgostiți de aceeași femeie, s-au luat la bătaie pentru a-i câștiga inima. Femeia i-a părăsit pe amândoi

El a precizat că ANAF nu a făcut, încă, verificări în acest sens, dar dacă va primi sesizări, este obligată să meargă în control. 

Fiscul nu are încă date privind sumele obținute din impozitarea bacșișului

Preşedintele ANAF a menţionat că Fiscul nu are date privind sumele obținute de stat până acum din impozitatea bacșișului din localuri.

Citește și: Robotul lui Nicolae Ciucă a fost implicat într-un scandal de protecție a datelor. Ministrul Digitalizării: „Am gândit foarte bine aceste aspecte”

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Nu ştiu exact să vă spun cât anume a venit din acest impozit al bacşişului, pentru că el intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarat. Dacă mă întrebaţi mine, suma nu poate să fie foarte mare, dar este important că acest mecanism a fost deja implementat şi el, încet, încet, trebuie să funcţioneze. Orice lucru nou pe care îl implici trebuie să fim cinstiţi şi realişti, are nevoie de o perioadă de rodare. Ştiţi că legea prevede ca fiecare firmă trebuie să-şi facă o proprie procedură internă prin care distribuie bacşişul respectiv, în funcţie de chelner, de bucătar. El se adună într-un singur cont, se plăteşte acel 10% pe el. Dar vă promit că la sfârşitul trimestrului, pentru că ştiţi că sunt unele companii care plătesc lunar, altele plătesc trimestrial, putem să facem la sfârşitul lunii martie o analiză- şi să vedem din total impozit aferent salariilor cât a fost cota aferentă bacşişului", a mai spus şeful ANAF.

Citește și: O tânără a fost găsită fără viață în propria casă. Ce a postat asistenta medicală pe contul ei de Facebook, chiar înainte să moară: „Doar supraviețuiesc”

În luna decembrie, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede evidenţierea bacşişului pe nota de plată şi pe bonul fiscal. Bacşişul poate fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului.

Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Bucovina, inclusă într-un circuit turistic de lux, cu avioane private

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si