Semnificație a doua zi de Rusalii. Rusaliile sunt sărbătorite de creștinii ortodocși în fiecare an la 50 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Pogorârea Duhului Sfânt este atât efectul întrupării Mântuitorului, cât și sensul profund, substanța însăși a Sfintei Euharistii, spun preoții ortodocși.

Citeste si: Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox

În ziua de Rusalii, Iisus Hristos își ține promisiunea și trimite din înălțimi pe Sfântul Duh, Care de la Tatăl purcede, pogorând asupra apostolilor. Acest eveniment este o împlinire, dar și un început. O nouă cale se deschide sfinților apostoli și prin ei o viață nouă pentru toți cei care, prin Duhul Sfânt, intră în comuniunea Bisericii, în viața Duhului.

Citeste si: Rugăciunea care se rostește de Rusalii. Cum să te rogi la Sfantul Duh pentru împlinirea dorințelor

De ce se numește „Lunea Sfântului Duh”

A doua zi de Rusalii se numește "Lunea Sfântului Duh" pentru că acum este sărbătorit Duhul Sfânt, una dintre cele trei persoane ale Treimii creștine, alături de Tatăl și de Fiul, Iisus Hristos.

Duhul Sfânt a pogorât asupra apostolilor, asupra martorilor Învierii, dar și asupra credincioșilor adunați în rugăciune întru numele Domnului. De aceea se spune că la Rusalii s-a născut Biserica.

Așa cum spunea Sfântul Sfințit Mucenic Irineu de Lyon: acolo unde este Biserica, este Duhul Sfânt, iar acolo unde este Duhul Sfânt, este Biserica.

Citeste si: Zile libere de Rusalii 2021. Bucurie mare pentru angajații din România. Cât vor sta acasă

Ce semnificație are a doua zi de Rusalii

În a doua zi după Duminică Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

În calendarele românești această zi este trecută că sărbătoare a Sfintei Treimi.

La catolici, Sfântă Treime e sărbătorită în prima Duminică după Rusalii. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh, că în Penticostar.

La sinodul II ecumenic, ținut în anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învățătura lui Macedonie, care afirma că Sfântul Duh este o "creatură". Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez și s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl și "este împreună cu Tatăl și cu Fiul închinat și mărit".

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citeste si: Mesaje de Rusalii 2021. Cele mai frumoase urări pe care să le trimiți cu ocazia acestei mari sărbători din calendarul ortodox

Tradiții și superstiții în a doua zi de Rusalii

Duminica de după Înălțare, care încheie Ciclul Pascal, cunoscută și sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh, se suprapune peste sărbătoarea populară, pre-creștină a Rusaliilor, sincretismul lor îngreunând disocierea obiceiurilor și practicilor creștine de cele precreștine.

În tradiția populară, Rusaliile sunt niște ființe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh și provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc și îi înnebunesc pe toți cei care nu le respectă zilele. De aceea, femeile nu lucrau nimic în toate miercurile care se derulau până la Duminică pogorârii Sf.Duh.

Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbătă Rusaliilor oamenii obișnuiesc și astăzi, în virtutea tradiției, să arboreze la porți, în foișoare, pe ganguri sau la intrările în case, ramuri verzi de tei, plantă considerată a avea proprietăți apotropaice, potrivit CrestinOrtodox.ro.

Moșii de vară, ținuți în sâmbătă Rusaliilor, sunt unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților. Înainte se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lume

Moșii de vară, ținuți în sâmbătă Rusaliilor, sunt unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților. Înainte se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în sâmbătă Rusaliilor. Pentru că această reîntoarcere să se desfășoare fără incidente, oamenii săvârșeau rituri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor morților: împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi în satele bucovinene.

De Rusalii se dau de pomană vase de lut sau de porțelan, căni, străchini și vase de lemn (cofe, cofaiele), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apa. În unele sate bucovinene Moșii de vară încep încă în dimineață sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor.

Dar ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite din timp iar lumânările ard întreagă perioadă în care se desfășoară ceremonialului de pomenire.

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro

Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro

Împăcarea sufletelor morților și întoarcerea lor fără incidente în morminte depinde de bogăția ofrandelor (pomenilor) și de respectarea ritualului. În aceste zile, la porțile cimitirelor, se întind meșe pline cu colăci și sticle de vin împodobite cu verdeață și flori și au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, după care acesta parcurge întregul cimitir pentru a sfinți fiecare mormânt. După încheierea ceremonialului, sătenii își dăruiesc unii altora ofrandele sfințite de către preot sau le împart săracilor.

Parte dintre ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vară pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor și a grindinii. Altă data, preotul și sătenii ieșeau în câmp, în ziua a două de Rusalii, pentru a sfinți apa și a stropi câmpul, crezându-se că, astfel, nu va bate grindină.

În unele zone ale ţării, în a doua zi de Rusalii oamenii îşi pun în sân sau își împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.

Oamenii consideră că în această zi pot fi vindecați de boli cu ajutorul călușarilor. Aceștia trec pe la casele celor bolnavi și batrani și joacă pentru a-i scapa de duhurile rele, de boli și de blesteme. Bolnavii sunt scoși în curte și asezați cu fața la răsărit în așteptarea călușarilor.

De Sfânta Treime, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si