Sfântul Dumitru 2022: Ce nu se face, sub nicio formă, astăzi? Preoții vorbesc despre cel mai mare păcat
Sfântul Dumitru 2022. Zi de mare sărbătoare astăzi. Pe data de 26 octombrie 2022, creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe marele Sfânt Dumitru. Iată care este semnificația acestei sărbători și ce nu se face în această zi.
Sfântul Dumitru 2022 . Sfântul Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic. Este una dintre cele mai mari sărbători ale toamnei.
În tradiţia populară românească este considerat patronul păstorilor, cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. De aceea se spune că ciobanii află de ziua Sfântului Dumitru cum va fi iarna.
Cine a fost Sfântul Dumitru?
Sfântul Dimitrie Izvorător de Mir a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu.
Acesta era fiul voievodului cetății Tesalonicului. El a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor.
Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.
Ce semnificație are această sărbătoare?
Sărbătoarea de Sf. Dumitru are conotaţii importante pentru păstori. Ciobanii puteau să afle mersul vremii. Ei îşi aşează dulama în mijlocul oilor şi se uită ce oaie se aşează pe ea. Dacă se va aşeza o oaie neagră, e semn că iarna va fi bună, iar dacă se aşează o oaie albă, iarna va fi aspră.
Sfântul Dumitru este considerat tutelarul iernii, existând credinţa că în această zi, căldura „intră în pământ” şi gerul începe să-şi facă simţită prezenţa.
În Dobrogea, în această zi, tinerii se întâlnesc la casa unuia dintre ei, de unde pornesc prin sat cântând din fluiere și cavale. Unul dintre tineri se îmbracă precum o cadână. Obiceiul se mai numește și,,datina Saiegiilor.''
Ce nu se face de Sfântul Dumitru 2022?
În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevar protejat de necazuri și primejdii.
La sărbătoarea Sfântului Dumitru nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați. De asemenea, ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.