In articol:
Sfânta Irina 2023. Potrivit calendarului creștin ortodox, Sfânta Irina este o sărbătoare cu o importanță aparte. Care este semnificația sărbătorii și ce nu este bine să facem în această zi?
Care este semnificația sărbătorii?
Sărbătoarea creștină are loc în fiecare an la data de 5 mai. Sfânta Mare Muceniță Irina a fost fiica regelui Maghedonului, pe numele său Licinius. Aceasta purta numele de Penelope, pentru că tatăl său era păgân. Sfânta Irina s-a născut în cetatea Maghedon din Persia, în secolul al IV-lea și era de o frumusețe aparte, fapt pentru care tatăl ei a decis să o protejeze și a crescut-o izolată de lume.
Sfânta Mare Muceniță Irina a trăit o viață grea alături de tatăl ei, care a privat-o de libertate încă de când era mică.
La vârsta de șase ani, tatăl ei a zidit pentru ea un turn cu multe camere, unde a închis-o împreună cu 13 fecioare, o învățătoare cu numele Caria și cu Apelian, un bătrân înțelept.
Citește și: De la alb la roșu. Ce semnificație are fiecare culoare a trandafirilor
De-a lungul vieții sale, mai multe persoane au venit să o pețească, însă Sfânta Irina s-a dedicat în totalitate lui Hristos.
Deoarece nu a vrut să renunțe la credința în Hristos, Sfânta Mare Muceniță Irina a fost chinuită și torturată de către ceilalți regi, însă ea a scăpat de fiecare dată nevătămată.
După ce a fost eliberată, Sfânta Muceniță Irina a umblat prin cetate, săvârșind minuni.
În cele din urmă, Sfânta Muceniță Irina s-a întins într-un sicriu și i-a poruncit lui Apelian să-l închidă. După patru zile, când sicriul a fost deschis, au văzut că trupul Irinei nu mai era în el, astfel că a proslăvit-o Dumnezeu în veci pe Sfânta Mare Muceniță Irina.
Tradiții și obiceiuri importante! Ce se face în această zi?
Sfânta Irina reprezintă o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox. În această zi este complet interzis să spălăm, să călcăm sau să facem treburi prin gospodărie.
De asemenea, pentru a avea spor în casă, este bine să ne rugăm și să facem fapte bune.