In articol:
- Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei păstrate cu sfințenie
- Ce trebuie să faci în noaptea Sfântului Andrei pentru a-ți visa ursitul?
Iată care sunt cele mai frumoase tradiții românești de Sfântul Andrei!
Sfântul Andrei este cunoscut ca „apostolul românilor” pentru că el a propovăduit creștinismul pe teritoriul țării noastre, în Dobrogea de astăzi.
În această zi, bisericile organizează slujbe speciale, iar numele Sfântului Andrei este rostit în rugăciuni de mulțumire și cerere de binecuvântare.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei păstrate cu sfințenie
În noaptea de Sfântul Andrei, usturoiul devine un simbol al protecției împotriva forțelor malefice.
Se crede că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, granița dintre lumea celor vii și cea a spiritelor devine extrem de subțire. În satele din România, oamenii obișnuiau să facă ritualuri de protecție pentru a ține strigoii departe de gospodării.
Citește și: Când se pune grâul la încolțit de Sf. Andrei: Semnificația acestui obicei
O tradiție bine cunoscută punerea la încolțiț a grâului.
Grâul semănat de Sfântul Andrei este privit ca un simbol al belșugului și sănătății pentru anul care urmează. Dacă grâul crește frumos până la Anul Nou, este semn de prosperitate în casă.
Ce trebuie să faci în noaptea Sfântului Andrei pentru a-ți visa ursitul?
Noaptea de Sfântul Andrei este cunoscută și ca „noaptea vrăjilor”. Tinerele necăsătorite făceau diverse ritualuri pentru a-și afla ursitul. Una dintre metodele populare era să pună sub pernă 41 de boabe de grâu sau o crenguță de busuioc și să rostească o rugăciune. Se credea că astfel își vor visa viitorul soț.
Citeste si: Dorian Popa, condamnat la închisoare! Instanța a emis decizia finală- radioimpuls.ro
În tradiția populară, de Sfântul Andrei se făceau gesturi de protecție pentru animale. Gospodarii își stropeau vitele cu apă sfințită sau le ungeau cu usturoi