Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este sfântul ocrotitor al Bucureştilor şi este prăznuit de Biserica Ortodoxă în fiecare an, la 27 octombrie. Cu acest prilej, în București este organizat un pelerinaj la care anual, participă o mulțime de credincioși. Este sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox!

Iată ce nu trebuie să faci în ziua de 27 octombrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou!

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou: Ce nu este bine să faci în această zi?

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, de Sfântul Dumitru cel Nou nu trebuie să muncești, să speli rufe, să coși sau să faci alte treburi casnice. 

Pe 27 octombrie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice, iar credincioșii merg la cimitir cu bucate sfințite la biserică, pe care trebuie să le împartă persoanelor decedate.

Tot în această zi, se aprind câte 10 lumânări la mormintele celor care au murit fără lumânare, însă acest obicei este practicat în anumite regiuni ale țării.

Citeste si: Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru? Tradiții pentru 2022

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

La sărbătoarea Sf. Dumitru, credincioșii obișnuiesc să le ofere celor neajutorați fructe de toamnă (mere, struguri, nuci). Dacă în familie nu este cineva care să poarte numele Sfântului Dimitrie, la masă trebuie așezată icoana Cuviosului Dimitrie Basarabov pentru a aduce sănătate și liniște în casă.

De asemenea, în seara de Sfântul Dumitru se aprind focurile în curtea gospodăriei, care trebuie întreţinute cu crenguţe şi cetină de brad.

Focul trebuie lăsat să ardă peste noapte. Cel care îl veghează povesteşte despre minunile săvârşite de cei doi Sfinţi Dimitrie.

Citeste si: Mesaje de Sf. Dumitru 2022: Urări și felicitări pentru cei care își sărbătoresc onomastica azi

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor: Ce nu este bine să faci în această zi

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor: Ce nu este bine să faci în această zi

Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou?

Sfântul Dimitrie cel Nou  s-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre (în Bulgaria). El a trăit în secolul al XIII-lea, în vremea "imperiului" vlaho-bulgar de la Tarnovo, întemeiat de frații Petru si Asan.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Dimitrie Basarabov a iubit viața ascetica, astfel că acesta s-a retras într-o peșteră. Nu știm cât timp s-a nevoit în această peșteră și nici când a trecut la cele veșnice. 

Citeste si: La mulți ani de Sf. Dumitru 2022: Felicitări, imagini cu text, mesaje și urări

Potrivit tradiției creștine, înainte de a muri, Dimitrie s-a așezat singur între doua lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului.

Se spune că moaștele Sfântului Dimitrie au rămas mult timp sub ape, până când o copilă care pătimea de duh necurat a avut o revelație: i s-a arătat Sfântul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: "Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui".  Așadar, părinții fetei au mers la locul indicat în vis, lângă râul Lom, și au găsit trupul neputrezit al sfântului intre doua pietre.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si