Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor: Ce nu este bine să faci în această zi
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor: Iată ce nu ai voie să faci în această zi sfântă! Este mare păcat!
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este sfântul ocrotitor al Bucureştilor şi este prăznuit de Biserica Ortodoxă în fiecare an, la 27 octombrie. Cu acest prilej, în București este organizat un pelerinaj la care anual, participă o mulțime de credincioși. Este sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox!
Iată ce nu trebuie să faci în ziua de 27 octombrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou!
Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, de Sfântul Dumitru cel Nou nu trebuie să muncești, să speli rufe, să coși sau să faci alte treburi casnice.
Pe 27 octombrie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice, iar credincioșii merg la cimitir cu bucate sfințite la biserică, pe care trebuie să le împartă persoanelor decedate.
Tot în această zi, se aprind câte 10 lumânări la mormintele celor care au murit fără lumânare, însă acest obicei este practicat în anumite regiuni ale țării.
Citeste si: Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru? Tradiții pentru 2022
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
La sărbătoarea Sf. Dumitru, credincioșii obișnuiesc să le ofere celor neajutorați fructe de toamnă (mere, struguri, nuci). Dacă în familie nu este cineva care să poarte numele Sfântului Dimitrie, la masă trebuie așezată icoana Cuviosului Dimitrie Basarabov pentru a aduce sănătate și liniște în casă.
De asemenea, în seara de Sfântul Dumitru se aprind focurile în curtea gospodăriei, care trebuie întreţinute cu crenguţe şi cetină de brad.
Focul trebuie lăsat să ardă peste noapte. Cel care îl veghează povesteşte despre minunile săvârşite de cei doi Sfinţi Dimitrie.Citeste si: Mesaje de Sf. Dumitru 2022: Urări și felicitări pentru cei care își sărbătoresc onomastica azi
Sfântul Dimitrie cel Nou s-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre (în Bulgaria). El a trăit în secolul al XIII-lea, în vremea "imperiului" vlaho-bulgar de la Tarnovo, întemeiat de frații Petru si Asan.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Dimitrie Basarabov a iubit viața ascetica, astfel că acesta s-a retras într-o peșteră. Nu știm cât timp s-a nevoit în această peșteră și nici când a trecut la cele veșnice.
Citeste si: La mulți ani de Sf. Dumitru 2022: Felicitări, imagini cu text, mesaje și urări
Potrivit tradiției creștine, înainte de a muri, Dimitrie s-a așezat singur între doua lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului.
Se spune că moaștele Sfântului Dimitrie au rămas mult timp sub ape, până când o copilă care pătimea de duh necurat a avut o revelație: i s-a arătat Sfântul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: "Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui". Așadar, părinții fetei au mers la locul indicat în vis, lângă râul Lom, și au găsit trupul neputrezit al sfântului intre doua pietre.