Sfântul Ilie 2023. Potrivit calendarului creștin ortodox, Sfântul Ilie este sărbătorit în fiecare an în luna iulie. Anul acesta,  Sfântul Ilie este prăznuit pe data de 20 iulie. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie!

Se spune că în pe timp de secetă, Sfântul Ilie a salvat de la moarte poporul din Israel.

El a trăit în Regatul de Nord al Israelului, care la acel moment se afla sub domnia regelui Ahab.

În tradiția populară se mai spune că, Sfântul Ilie mână un car de foc în timpul furtunilor și trimite fulgere și tunete în special către cei păcătoși. 

Mai mult, în ajunul zilei, când este sărbătorit  Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Iar dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Astfel, dacă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Calendar ortodox 5 iulie 2023. Ce sărbătoare este miercuri?

În trecut, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot de Sfântul Ilie, erau adunate plantele pentru vrăji şi farmece.

De Sfântul Ilie, femeile, aducea busuioc la biserică, pentru a fi sfințit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenușa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor făceau bube în gură.

În această zi, se duc mere la biserică și se dau de pomană pentru cei trecuți la cele veșnice, deoarece până în această zi, nu se cade nimănui a mânca din ele, căci trebuie întâi să se dea de sufletul morților. Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă mere până-n această zi.

Când sunt cele mai importante sărbători din luna lui cuptor?

Sfântul Ilie 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care credincioșii trebuie să le respecte pentru a avea parte de sănătate și noroc!

Sfântul Ilie 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care credincioșii trebuie să le respecte pentru a avea parte de sănătate și noroc!

[Sursa foto: arhiva]

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

 

Citește și: Călugărița de 43 de ani care a trimis mesaje cu conținut obscen unui preot, alungată din mănăstire

  • 1 iulie 2023:  Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți;, 
  • 2 iulie 2023:  Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne, 
  • 9 iulie 2023:  Cinstirea Ic. Maicii Domnului ”Îndrumătoarea” de la M.
    Neamț; 
  • 12 iulie 2023:  Cinstirea Ic. Maicii Domnului ”Prodromița” de la Muntele Athos; 
  • 16 iulie 2023:  Sf. Sfințit Mc. Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi; 
  • 20 iulie 2023:  Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul; 
  • 23 iulie 2023:  Aducerea Moaștelor Sf. Sfințit Mc. Foca; 
  • 30 iulie 2023:  Sf. Ap. Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic; 
  • 31 iulie 2023:  Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si