Close sidebar
Close sidebar

Soldații ruși au eliberat primarul unui oraș din Ucraina și au fost de acord să se retragă după protestele localnicilor

Un primar dintr-un oraș ucrainean ocupat de forțele ruse a fost eliberat din captivitate, iar soldații au fost de acord să plece după un protest în masă al locuitorilor.

Sorin Negru,

Soldații ruși au fost de acord să părăsească orașul Slavutich, la nord de Kiev, și să-l elibereze pe primar

[Sursa foto: Twitter ]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Soldații ruși au fost de acord să părăsească orașul Slavutich, la nord de Kiev, dacă locuitorii care au arme le predau primarului pe care l-au eliberat. Evenimentele neobișnuite au avut loc sâmbătă după-amiază, transmite The Guardian. 

Citeste si: Germania va achiziționa un scut antirachetă israelian ce va putea acoperi Polonia, România şi ţările baltice

Slavutich este un oraș din nordul Ucrainei, localizat la jumătatea distanței dintre Kiev și Gomel (la granița cu Belarus) și aproape de site-ul nuclear de la Cernobîl.

Orașul a fost ocupat de forțele ruse, dar grenadele lor și focul tras în aer nu au reușit să disperseze protestatarii neînarmați care s-au strâns în număr mare în piața sa principală a orașului.

Primarul a ajuns la un acord cu ocupatorii ruși

Mulțimea a cerut eliberarea primarului Iuri Fomichev, care fusese luat prizonier de trupele ruse.

Încercările trupelor ruse de a intimida protestul în creștere au eșuat și, sâmbătă după-amiază, Fomichev a fost eliberat de militanții ruși.

S-a încheiat un acord ca rușii să părăsească orașul dacă cei cu arme le predau primarului cu o dispensă pentru cei care au puști de vânătoare.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Fomichev le-a spus celor care protestau că rușii au fost de acord să se retragă „dacă nu există armată [ucraineană] în oraș”.

Acordul încheiat, a spus primarul, a fost că rușii vor căuta soldați și arme ucrainene și apoi vor pleca. Un punct de control rusesc a rămas totuși în afara orașului.

Incidentul evidențiază opoziția de care s-au lovit forțele ruse chiar și acolo unde au avut victorii militare.

Slavutich, cu o populație de 25.000 de locuitori, se află chiar în afara așa-numitei zone de excludere din jurul Cernobîlului – care în 1986 a fost locul celui mai mare dezastru nuclear din lume.

Uzina nucleară a fost confiscată de forțele ruse la scurt timp după începerea invaziei din 24 februarie.

„Rușii au deschis focul în aer. Au aruncat grenade flash în mulțime. Dar locuitorii nu s-au împrăștiat, dimpotrivă, au apărut mai mulți dintre ei”, a spus Oleksandr Pavlyuk, un guvernator al regiunii Kiev, unde se află Slavutich.

Între timp, Ministerul Apărării al Ucrainei a susținut că Rusia „încearcă să intensifice activitățile grupurilor de sabotaj și recunoaștere la Kiev pentru a destabiliza situația socio-politică, a perturba sistemul de administrație publică și militară”.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Oficialii occidentali au spus că Vladimir Putin plănuia să cucerească capitalele Ucrainei în câteva zile de la anunțarea „operațiunii sale militare speciale” pe 24 februarie, dar a întâmpinat o rezistență neașteptat de acerbă.

„Ei au vrut blitzkrieg, în 72 de ore să preia controlul la Kiev și în mare parte din Ucraina, dar tot planul s-a prăbușit”, a spus Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui, Volodimir Zelenski, și negociatorul principal în discuțiile cu Rusia, într-un interviu acordat zilele trecute.

„Au avut o planificare operațională proastă și și-au dat seama că este avantajos pentru ei să înconjoare orașe, să întrerupă principalele rute de aprovizionare și să forțeze oamenii de acolo să cedeze din cauza lipsei de alimente, apă și medicamente”, a spus el, descriind asediul lui Mariupol. ca tactică de a semăna teroarea psihologică și epuizarea.

Cu toate acestea, Podoliak și-a exprimat vineri scepticismul față de afirmația ministerului rus al apărării, potrivit căreia forțele Moscovei se vor concentra acum în principal pe zona Donbas din estul Ucrainei.

„Desigur că nu cred asta. Ei nu au interese în Donbas. Principalele lor interese sunt Kievul, Cernihiv, Harkov și sudul – să ia Mariupol și să închidă Marea Azov… îi vedem regrupându-se și pregătind mai multe trupe pentru a le trimite”, a spus el.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI