In articol:
Soldații ruși au fost de acord să părăsească orașul Slavutich, la nord de Kiev, dacă locuitorii care au arme le predau primarului pe care l-au eliberat. Evenimentele neobișnuite au avut loc sâmbătă după-amiază, transmite The Guardian.
Citeste si: Germania va achiziționa un scut antirachetă israelian ce va putea acoperi Polonia, România şi ţările baltice
Orașul a fost ocupat de forțele ruse, dar grenadele lor și focul tras în aer nu au reușit să disperseze protestatarii neînarmați care s-au strâns în număr mare în piața sa principală a orașului.
Primarul a ajuns la un acord cu ocupatorii ruși
Mulțimea a cerut eliberarea primarului Iuri Fomichev, care fusese luat prizonier de trupele ruse.
Încercările trupelor ruse de a intimida protestul în creștere au eșuat și, sâmbătă după-amiază, Fomichev a fost eliberat de militanții ruși.
S-a încheiat un acord ca rușii să părăsească orașul dacă cei cu arme le predau primarului cu o dispensă pentru cei care au puști de vânătoare.
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
Fomichev le-a spus celor care protestau că rușii au fost de acord să se retragă „dacă nu există armată [ucraineană] în oraș”.
Acordul încheiat, a spus primarul, a fost că rușii vor căuta soldați și arme ucrainene și apoi vor pleca. Un punct de control rusesc a rămas totuși în afara orașului.
Incidentul evidențiază opoziția de care s-au lovit forțele ruse chiar și acolo unde au avut victorii militare.
Uzina nucleară a fost confiscată de forțele ruse la scurt timp după începerea invaziei din 24 februarie.
„Rușii au deschis focul în aer. Au aruncat grenade flash în mulțime. Dar locuitorii nu s-au împrăștiat, dimpotrivă, au apărut mai mulți dintre ei”, a spus Oleksandr Pavlyuk, un guvernator al regiunii Kiev, unde se află Slavutich.
Între timp, Ministerul Apărării al Ucrainei a susținut că Rusia „încearcă să intensifice activitățile grupurilor de sabotaj și recunoaștere la Kiev pentru a destabiliza situația socio-politică, a perturba sistemul de administrație publică și militară”.
Oficialii occidentali au spus că Vladimir Putin plănuia să cucerească capitalele Ucrainei în câteva zile de la anunțarea „operațiunii sale militare speciale” pe 24 februarie, dar a întâmpinat o rezistență neașteptat de acerbă.
„Ei au vrut blitzkrieg, în 72 de ore să preia controlul la Kiev și în mare parte din Ucraina, dar tot planul s-a prăbușit”, a spus Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui, Volodimir Zelenski, și negociatorul principal în discuțiile cu Rusia, într-un interviu acordat zilele trecute.
„Au avut o planificare operațională proastă și și-au dat seama că este avantajos pentru ei să înconjoare orașe, să întrerupă principalele rute de aprovizionare și să forțeze oamenii de acolo să cedeze din cauza lipsei de alimente, apă și medicamente”, a spus el, descriind asediul lui Mariupol. ca tactică de a semăna teroarea psihologică și epuizarea.
Cu toate acestea, Podoliak și-a exprimat vineri scepticismul față de afirmația ministerului rus al apărării, potrivit căreia forțele Moscovei se vor concentra acum în principal pe zona Donbas din estul Ucrainei.
„Desigur că nu cred asta. Ei nu au interese în Donbas. Principalele lor interese sunt Kievul, Cernihiv, Harkov și sudul – să ia Mariupol și să închidă Marea Azov… îi vedem regrupându-se și pregătind mai multe trupe pentru a le trimite”, a spus el.