Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat vineri că dosarul ''10 august'' ''nu se termină aici'', motivând că sunt anchete în aceeaşi cauză încă în desfăşurare, şi s-a pronunţat pentru aşteptarea motivării deciziei prin care a fost respinsă cererea de redeschidere a cazului.

Stelian Ion a spus că o parte din dosar a fost disjunsă şi îşi va urma cursul și că i se pare prematur să vorbim despre CEDO, normal fiind să se facă lumină în acest caz în România.

"Dacă e vreo aşteptare din partea cuiva să intervină ministrul Justiţiei, nu se poate întâmpla şi e bine că e aşa”, a mai afirmat ministrul.

Citeste si: Dosarul "10 august", închis definitiv. Șefii Jandarmeriei pot răsufla ușurați

Klaus Iohannis: Ministrul Justiției să explice public de urgență

Cu o zi mai devreme, președintele Klaus Iohannis i-a cerut ministrului Justiției să explice public cum s-a ajuns ca dosarul 10 august să fie clasat.

„Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat", a scris Iohannis pe Facebook.

Președintele spune că a cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluții pentru ca adevărul să fie găsit și responsabilii să răspundă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Viorica Dăncilă: „Am fost premierul României şi nu am fost marioneta nimănui”

Stelian Ion: "Răspunsurile trebuie să vină exclusiv din partea sistemului judiciar" 

În replică la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, Stelian Ion spune că ministrul Justiției nu poate interveni în acest dosar.

"Potrivit legii, ministrul Justiției nu poate interveni. Ar fi foarte grav să se întâmple așa și ar fi foarte grav să se poată așa ceva. Dacă există vreo așteptare din partea cuiva să intervin în acest dosar, le spun clar că nu se poate întâmpla. Altfel, am avea o reîntoarcere în vremuri pe care nu nu le amintim cu plăcere. Răspunsurile trebuie să vină exclusiv din partea sistemului judiciar", a explicat ministrul Ion.

 

Stelian Ion spune că are o relație instituțională foarte bună cu președintele Iohannis, adăugând: "Am apreciat întotdeauna linia pe care a mers în acești ani".

El a adăugat că mai există părţi disjunse din dosarul "10 august" cu privire la alte persoane, în care se continuă cercetările.

"Cert este că dosarul '10 august' nu se termină aici, nu s-a pus punct aici acestui dosar. Din acea cauză aflată în cercetare la DIICOT s-a disjuns o parte către Secţia parchetelor militare şi acea parte îşi va urma cursul, va trebui să se continue ancheta în acea parte, referitoare în principal la interacţiunile jandarmilor subordonaţi, interacţiunile directe cu manifestanţii. De asemenea, mai există o zonă a acestui dosar referitoare la alte persoane care nu deţineau funcţii de militari, deţineau funcţii executive sau administrative în acea persoană.

Nici cu privire la acele persoane şi fapte nu s-a luat o decizie finală", a declarat ministrul Justiţiei.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: Anunţ de ultimă oră din Germania: Măsuri dure la graniţele ţării

După ce va fi primită motivarea judecătorului (în dosarul 10 august), ministrul Justiției va analiza dacă este cazul să sesizeze Inspecția Judiciară.

"Acum este prematur, nu există argumente suficiente. Noi nu putem reacționa de fiecare dată reactiv, trebuie o viziune de ansamblu a sistemului judiciar și asta îmi doresc în mandatul meu. Legile justiției sunt un prilej de a așeza unele instituții pe făgaș normal și de a corecta unele anomalii și am mari speranțe", a precizat Stelian Ion.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si