VIDEO| Taxe discriminatorii pentru producătorii locali în supermarketuri
Puțini sunt fermierii care au trecere în lanțurile de magazine, iar multe supermarketuri abuzează de ei prin implementarea taxelor suplimentare, spune chiar Ministrul Agriculturii, într-o declaraţie surprinzătoare. Unii producători au încetat să mai spere că vor putea vinde vreodată marfa românească în marile magazine. Reportaj marca Știrile Kanal D.
”E greu așa, să căpătăm încredere. Am înțeles că nu cu banii în mână, nu cash, noi suntem obișnuiți să vindem marfa azi, să ne luăm banii imediat, pentru că avem de reinvestit”.
Ce spune ministrul Agriculturii
Teama agricultorilor este justificată, spune Ministrul Agriculturii, care acuză o parte din marile lanțuri de magazine că ar abuza de naivitatea producătorilor.
”Sunt taxe suplimentare percepute, taxe ascunse. Au revenit cu aceste taxe, sunt discriminatorii față de producătorii români aceste taxe, termenele de plată iar s-au pelungit, deși promoțiile de multe ori, mulți dintre retaileri le fac cu produse românești”, spune Adrian oroș, ministrul Agriculturii.
Doamna Steliana produce tomate în Băleni, județul Dâmbovița, pe care le mai vinde la tarabă, într-o piață din Capitală. Să intre în supermarket este pentru ea, dar și pentru ceilalți producători care se chinuie să își dea marfa, doar un vis frumos:
”Foarte rar ne primesc... Cine știe, doar să găsești un om mai cu capul pe umeri, adică să gândească că a pus magazinul pe pământ românesc, trebuie să ia și marfă românească”.
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a reacţionat imediat la declaraţiile făcute de ministrul Agriculturii şi la situaţia creată!
”Vom încerca în cel mai scurt timp posibil să aflăm în amănunt toate elementele care ar putea fi
puse în discuție în legătură cu respectivele informații care au apărut în spațiul public”, spune George Bădescu, directorul ex. Asociația Marilor Rețele Comerciale.
Cert este că, până acum, legea care le impunea marilor magazine reguli stricte privind primirea și promovarea produselor românești la raft s-a schimbat...în dezavantajul producătorilor. Conform modificărilor legii retailerii nu vor mai trebui să asigure spațiu de expunere distinct pentru produsele românești. Totodată, este înlăturată obligația conform căreia 51% din marfa achiziționată trebuie să provină din lanțul alimentar scurt.