TikTok, dată în judecată pentru expunerea copiilor la conținut periculos (VIDEO)
Rețeaua de socializare TikTok se confruntă cu noi procese ca urmare a politicilor sale extrem de permisive în privința conținutului video.
Populara aplicație de socializare TikTok a fost dată în judecată de statul american Indiana, informează BBC News.
Procurorul general din Indiana Todd Rokita a acuzat compania-mamă a TikTok, ByteDance, că a încălcat legile statului de protecție a consumatorilor.
Două procese au fost intentate miercuri pe numele TikTok. Prima susține că aplicația expune utilizatorii tineri la un conținut neadecvat.
Citește și: Două asistente au dat bairam la spital, dansând pe manele. "Pe TikTok să fim, urgențele să astepte" (VIDEO)
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În cealaltă plângere, Todd Rokita susține că TikTok nu potențialul guvernului chinez de a accesa informații sensibile ale consumatorilor, conform ABC News.
„TikTok este un lup în haine de oaie”, spun procurorii americani în documentele depuse în instanță.
„Atâta timp cât TikTok are voie să înșele și să inducă în eroare consumatorii din Indiana cu privire la riscurile pentru datele lor, acești consumatori și confidențialitatea lor sunt o pradă ușoară”, spun acuzatorii.
Plângerea din tribunal mai susține că algoritmul aplicației promovează o varietate de conținut neadecvat, „prezentând alcool, tutun și droguri; conținut sexual, nuditate și teme sugestive; precum și blasfemie de toate felurile”.
Procurorii din SUA solicită o interdicție împotriva practicilor TikTok și cer sancțiuni civile împotriva companiei pentru „conduita sa neloială și înșelătoare”.
Potrivit lui Rokita, procesele de acum sunt primele lansate de un stat american împotriva ByteDance. ByteDance și TikTok nu au răspuns la cererea de comentarii a BBC.
Anunțul proceselor vine după ce alte state americane au elaborat o legislație pentru a interzice TikTok. Texas, Dakota de Sud și Carolina de Sud au interzis utilizarea TikTok pe dispozitivele guvernamentale de stat.
Luna trecută, șeful FBI a spus că TikTok reprezintă o problemă de securitate națională.
Directorul FBI, Chris Wray, a declarat în cadrul Comitetului pentru Securitate Internă a Camerei SUA, a declarat că legea chineză cere în esență companiilor să „facă tot ce dorește guvernul să facă în ceea ce privește schimbul de informații sau servirea ca instrument al guvernului chinez”.
Administrația Biden a purtat discuții cu oficialii TikTok de luni de zile, în timp ce încearcă să ajungă la un acord de securitate națională pentru a proteja datele sutelor de milioane de utilizatori din SUA.
TikTok se confruntă cu procese și în alte țări. În Marea Britanie, compania de social media s-ar putea confrunta cu o amendă de 29 de milioane de dolari pentru că nu a protejat confidențialitatea copiilor atunci când folosesc platforma.