Top 10 greseli pe care nu trebuie sa le faci pe internet
Dincolo de avantajele pe care le ofera internetul, navigarea in lumea virtuala presupune si foarte multe riscuri. Atat politistii, cat si spe­cia­listii in securitate cibernetica atrag atentia asupra pericolelor la care se expun utilizatorii de internet, fie ca il folosesc pentru a comunica, fie pentru a efectua tranzactii financiare. ”Adevarul” va prezinta zece dintre regulile esentiale care va asigura protectie atunci cand navigati pe internet.
1. Nu deschideti fisierele atasate provenite de la adrese de e-mail necunoscute E-mail-urile accesate pe mobil pot fi contaminate cu linkuri infectate si fisiere atasate care sa contina malware, la fel ca in cazul laptop-urilor sau desktop-urilor. Ransomware si alte tipuri de continut malware sunt raspandite mai ales prin mecanisme de acest fel, de aceea evitati sa dati click pe linkuri cu caracter dubios sau sa descarcati fisiere atasate provenite de la expeditori necunoscuti. 2. Nu accesati niciodata linkurile de genul ”vezi cine ti-a vizualizat profilul” Nu dati click pe linkuri care pot parea suspecte si instalati o solutie antivirus ca sa va alerteze despre eventualele site-uri nesigure. Escrocii ii tenteaza pe utilizatori cu optiuni pe care retelele sociale nu le au, de exemplu posibilitatea de a vedea cine le-a urmarit profilul, care pe Facebook nu exista din motive ce tin de protejarea vietii private.
 in 2013, un studiu realizat de Bitdefender a aratat ca, in Romania, cele mai populare escrocherii de pe Facebook sunt de tipul "vezi cine ti-a vizualizat profilul". Acestea le promit utilizatorilor ca pot primi o lista a persoanelor care le urmaresc activitatea, mesajele si pozele de pe reteaua sociala. in topul site-urilor periculoase raspandite pe Facebook se afla si linkurile frauduloase, care incearca sa ii convinga pe utilizatori sa participe la sondaje pentru  a castiga premii, de obicei telefoane mobile sau tablete.
3. Nu folositi niciodata informatii personale la parole Securitatea retelelor sociale incepe cu parola, atrag atentia specialistii de la Bitdefender. O parola puternica ar trebui sa contina litere mici, litere mari, cifre si caractere speciale, sa aiba cel putin 8 caractere, sa fie schimbate cu regularitate (la cel putin 6 luni) si sa nu fie divulgata in niciun fel altor persoane. Evitati folosirea unor informatii personale precum zilele de nastere, numele animalelor de companie sau numele de dinainte de casatorie al mamei. Acestea sunt usor de gasit prin tehnici de inginerie sociala sau din simple cautari pe retelele sociale. Nu folositi aceeasi parola de la un cont la altul si asigurati-va ca aveti o parola puternica la toate serviciile online utilizate.

1. Nu deschideti fisierele atasate provenite de la adrese de e-mail necunoscute

E-mail-urile accesate pe mobil pot fi contaminate cu linkuri infectate si fisiere atasate care sa contina malware, la fel ca in cazul laptop-urilor sau desktop-urilor. Ransomware si alte tipuri de continut malware sunt raspandite mai ales prin mecanisme de acest fel, de aceea evitati sa dati click pe linkuri cu caracter dubios sau sa descarcati fisiere atasate provenite de la expeditori necunoscuti.

2. Nu accesati niciodata linkurile de genul ”vezi cine ti-a vizualizat profilul”

Nu dati click pe linkuri care pot parea suspecte si instalati o solutie antivirus ca sa va alerteze despre eventualele site-uri nesigure.

Escrocii ii tenteaza pe utilizatori cu optiuni pe care retelele sociale nu le au, de exemplu posibilitatea de a vedea cine le-a urmarit profilul, care pe Facebook nu exista din motive ce tin de protejarea vietii private.  in 2013, un studiu realizat de Bitdefender a aratat ca, in Romania, cele mai populare escrocherii de pe Facebook sunt de tipul "vezi cine ti-a vizualizat profilul". Acestea le promit utilizatorilor ca pot primi o lista a persoanelor care le urmaresc activitatea, mesajele si pozele de pe reteaua sociala. in topul site-urilor periculoase raspandite pe Facebook se afla si linkurile frauduloase, care incearca sa ii convinga pe utilizatori sa participe la sondaje pentru  a castiga premii, de obicei telefoane mobile sau tablete.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

3. Nu folositi niciodata informatii personale la parole

Securitatea retelelor sociale incepe cu parola, atrag atentia specialistii de la Bitdefender. O parola puternica ar trebui sa contina litere mici, litere mari, cifre si caractere speciale, sa aiba cel putin 8 caractere, sa fie schimbate cu regularitate (la cel putin 6 luni) si sa nu fie divulgata in niciun fel altor persoane. Evitati folosirea unor informatii personale precum zilele de nastere, numele animalelor de companie sau numele de dinainte de casatorie al mamei. Acestea sunt usor de gasit prin tehnici de inginerie sociala sau din simple cautari pe retelele sociale. Nu folositi aceeasi parola de la un cont la altul si asigurati-va ca aveti o parola puternica la toate serviciile online utilizate.

 

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Citeste continuarea pe Adevarul.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si