Top 5 trasee spectaculoase de Via Ferrata in Romania. Via Ferrata tradusa din italiana prin expresia „drum de fier” este un traseu montan, echipat cu sufe metalice, trepte de fier si poduri suspendate sau traverse.

Via ferrata sunt trasee mixte, de drumetie si catarare, amenajate cu trepte, scoabe, scari, podete, majoritatea metalice, in locurile in care lipsesc prize naturale sau sunt de dimensiuni mici, pe brane inguste.

Mai mult, cei care le folosesc nu sunt legati in coarda, ci se asigura de cabluri metalice fixate in stanca, cu lonja  speciala, cu doua fire, doua carabiniere si un disipator de energie metalic.

Aceste trasee sunt ideale și pentru cei mai putin experimentaţi în alpinism, datorită amenajarilor menționate, pentru a ajunge pe cele mai inalte varfuri in siguranta.   

Nu multi știu ca, în primul razboi mondial, multe trasee de via ferrata au fost realizate in Dolomiti, in scop militar. Iar mai paoi, au fost reconditionate de ghizii montani pentru clientii lor. Acest tip de rute s-a raspandit si in alte tari si au fost realizate unele de dificultati diferite special pentru turisti.

Cele mai frumoase 5 trasee de Via Ferrata in Romania

Traseele de via ferrata sunt clasificate de italieni după gradul de dificultate de la 1 la 6, gradul 1 fiind simpla drumeție montana, iar gradul 5 presupune abilitati serioase de alpinist.

Pe cand, francezii folosesc o clasificare cu sase grade de dificultate, derivate din catararea alpina: F-usor, PD-putin dificil, AD-dificultate medie, D-dificil, TD-foarte dificil si in sfarsit ED-extrem de dificil.

Citeste si: Ce să faci atunci când te întâlnești cu ursul. Iată ce recomandă salvamontiștii

Astfel, după gradul de dificultate, traseele de Via Ferrata au cinci clasificări (notate în ordine  alfabetică, de la cel mai uşor spre extreme de dificil) care îi ajută pe cei care doresc să le abordeze:

A – Un traseu usor, foarte putin expus cu mai multă potecă

B – Mediu – Trasee mai lungi cu zone expuse dar care nu necesita o rezistenta fizica mare, cateva portiuni cu sufe.

C – Dificil – Trasee cu portiuni mari expuse, surplombe care necesită o bună conditie fizica şi rezistenta

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Coiful de aur de la Coțofenești a fost găsit acum aproape 100 de ani de copii care pășteau vacile și a ajuns adăpătoare pentru găini- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

D – Foarte dificil – Trasee ce necesită foarte bune aptitudini tehnice, rezistenta sporita si forta în brate; nerecomandat celor care au frica de înaltimi

E – Extrem de dificil – Pe lângă aptitudinile tehnice şi rezistenţa fizică mare, aceste trasee sunt create pentru a testa la limită capacitatile. Segmentele cu dificultate E sunt marcate cu „Pericol” la început.

Via Ferrata  „Astragalus” - Cheile Sugaului-Munticelu, judetul Neamt, langa Cheile Bicazului

Acest este cel mai lung traseu Via Ferrata din Romania (700 m lungimea traseului principal). Sunt 5 variante posibile de ascensiune, de diferite lungimi si dificultati (A/B; C; C/D).

Traseele Astragalus au fost deschise în primăvara anului 2017 si este un proiect al Clubului Montan Român (Ticu Lacatusu).

Durata de parcurs a traseului principal este de 1h30min – 2h30min, iar varsta minima este de 8 ani pentru traseele usoare.

Citeste si: VIDEO- Bazine cu apă termală și trasee montane noi în județul Bihor

Top 5 trasee spectaculoase de Via Ferrata in Romania. Locurile unde te poti catara la sute de metri înaltime

Top 5 trasee spectaculoase de Via Ferrata in Romania. Locurile unde te poti catara la sute de metri înaltime

[Sursa foto: bloguldecalatorii.ro.]

Via Ferrata  „White Wolf” – Pestera Muierilor, Cheile Galbenului, Baia de Fier, judetul Gorj   

Acest traseu cuprinde Peştera Muierilor, Cheile Galbenului, Baia de Fier, judeţul Gorj. Mai mult, amenajarea celor 9 trasee (B; C; D) a fost realizata printr-un proiect al Clubului Montan „White Wolf“, prin autofinantare.

Cele 9 variante posibile de ascensiune, de diferite lungimi si dificulati poarta denumirile: 1) Spirala Mare, 2) Creasta Peşterii, 3) Marea Crapatura, 4) Spirala Mica, 5) Loreley, 6) Pantera Roz, 7) Amfiteatrul Zmeilor, 8) Saritoarea Ursului, 9) Spirala Medie.

Top 5 trasee spectaculoase de Via Ferrata in Romania. Locurile unde te poti catara la sute de metri înaltime

Top 5 trasee spectaculoase de Via Ferrata in Romania. Locurile unde te poti catara la sute de metri înaltime

[Sursa foto: Captură YouTube]

Via Ferrata „Wild Ferenc” - Lacul Rosu, judetul Harghita

Traseul „Wild Ferenc” a fost inaugurat in anul 2016 in Suhardul Mic (1345m), langa Lacul Rosu, judetul Harghita. Este denumit astfel dupa fostul pionier al alpinismului transilvanean, alpinistul Wild Ferenc, autorul singurului topo al Cheilor Bicazului.

Citeste si: Procesul de divorț dintre Alina Sorescu și fostul soț a ajuns la final! Lucrurile șocante pe care artista le dezvăluie: „M-a amenințat cu divorțul ani la rând. A pozat în ceea ce el nu a fost vreodată.”- kfetele.ro

Citeste si: Alina Sorescu, primele declarații după ce a divorțat oficial de Alexandru Ciucu. Ce umilințe a avut de îndurat în timpul mariajului ei cu creatorul de modă- radioimpuls.ro

Citeste si: ÎCCJ schimbă regulile pentru şoferi: consumul de droguri la volan nu mai înseamnă automat infracțiune- antena3.ro

Pe acest traseu, accesul este gratuit, iar lungimea traseului (C/D) este de 200 de metri cu o diferenta de nivel de 173 de metri.

Citeste si: 5 locații din România unde să mergi cu rulota fără griji și fără risc să te îmbolnăvești de coronavirus

Accesul se face din statiunea Lacul Roşu (20 minute), iar durata de parcurs a traseului de Via Ferrata  este de minim 50 de minute (ascensiune), plus 30 de minute (durata de retragere).

Via Ferrata  din Cheile Rasnoavei – judetul Brasov (C/D)

Acest traseu a fost realizat de Mihai „Popa” Mandreanu, cu resurse financiare proprii, ajutat de Rudi Ivan, Bogdan Boja, Florin Sasca.

Traseul a fost inaugurat in anul 2001 si revizuit/reasigurat în mai 2017, potrivit paginii de Facebook Jump Adventure.

Via Ferrata  din Cheile Rasnoavei este situată pe peretele sudic al cheilor, are o lungime de 450m şi 220m diferenta de nivel.

Top 5 trasee spectaculoase de Via Ferrata in Romania. Locurile unde te poti catara la sute de metri înaltime

Top 5 trasee spectaculoase de Via Ferrata in Romania. Locurile unde te poti catara la sute de metri înaltime

[Sursa foto: Captură YouTube]

Astfel, accesul se face din drumul judetean 73A, dinspre Rasnov către Paraul Rece – Predeal – Cheile Rasnoavei. De asemenea, de la Predeal – Hotel Trei Brazi se poate ajunge pe potecile de drumetie marcate cu triunghi albastru şi triunghi galben, iar de la halta Timisu de Sus pe triunghi rosu.

Via Ferrata  „Sky Fly” – Grota lui Hili, Cheile Turzii, judeţul Cluj (C)

Traseul din Cheile Turzii, Turnul Ascutit – Hiliod – Grota lui Hili, a fost amenajat de Clubul Sportiv SkyFly Cluj-Napoca şi inaugurat în primăvara anului 2012 şi reamenajat în aprilie 2016.

În acest traseu de Via Ferrata, accesul este gratuit, dare exista o taxa de intrare în rezervatie. Lungimea totala este de 350 m, cu o diferenta de nivel de 200 m. Durata Via Ferrata  este de minim 40 de minute, si 50 de minute durata de retragere.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si