Filmele rusești au atras mereu datorită originalității lor, a ideilor inovatoare ale regizorilor și a jocului desăvârșit al actorilor. De-a lungul timpului s-au realizat nenumărate topuri, cristalizându-se o ierarhie care, evident, poate sau nu să fie pe placul cinefililor.( vezi ce premiu important a luat filmul Între chin și amin)

Crucişătorul Potemkin (1925)

Lista trebuie să înceapă cu  Crucişătorul Potemkin, film considerat una dintre capodoperele rusești ale tuturor timpurilor.

E relatată povestea rebeliunii echipajului de pe Crucişătorul Potyomkin contra ofițerilor, eveniment despre care se crede că a pornit Revoluția din 1917. O poveste redată pe peliculă de către regizorul Serghei Eisenstein. Filmul folosește numeroase tehnici revoluționare, ce au făcut istorie.„Crucișătorul Potemkin” a fost numit cel mai bun film din istorie la Festivalul Internaţional de la  Bruxelles din anul 1958, iar 50 de ani mai târziu, în 2007 şi 2011, a fost relansat în format digital.

Citeste si: Scurtmetrajul românesc independent „Reboot”, al lui Andrei Thutat Ungur, câștigător în Los Angeles la Raw Science Film Festival 2020

Citeste si: Actorul Max von Sydow, cunoscut pentru colaborările cu Ingmar Bergman, a murit la vârsta de 90 de ani

Citeste si: Oscar 2020. Cine este românul care se numără printre nominalizați

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Călăuza (1979)

De pe listă nu are cum să lipsească Călăuza, cel mai celebru film al celui mai mare regizor rus din toate timpurile, Andrei Tarkovski. „Călăuza” vorbește despre vise, realitate, știință, credință și scopul vieții, invitând în scenă trei bărbați care călătoresc printr-un ținut în care legile realității nu mai funcționează, căutând o cameră misterioasă despre care se crede că îți poate îndeplini toate dorințele.

Pelicula alb-negru are și elemente saturate de culoare, în mijlocul acțiunii, decizie artistică pe care Tarkovski a luat-o în urma dificultăților de la filmare. Pelicula a fost mortală pentru o bună parte a echipajului, inclusiv pentru regizor, care s-a îmbolnăvit de cancer din cauza condițiilor toxice în care a turnat filmul.

Zboară cocorii (1957)

Singurul film sovietic care a câștigat prestigiosul Palme d'Or și a fost nominalizat și la Premiile Bafta spune povestea unei femei de excepție. Suntem în al Doilea Război Mondial și logodnicul Veronikăi, Boris, pleacă pe front, pierzându-și viața în timp ce încerca să salveze un coleg. Veronika nu știe acest lucru, continuând să îl aștepte cu răbdare și loialitate și dovedindu-și sufletul nobil atunci când adoptă un copil abandonat. Filmue a fost regizat de Mihail Kalatozov.

Moscova nu crede în lacrimi (1980)

O peliculă care a câștigat  premiul Oscaru pentru cel mai bun film străin. Unul dintre cele mai bune filme rusești de văzut într-o viață spune povestea a trei tinere care încearcă să răzbească, a eforturilor, viselor și deziluziilor lor, dar și a unor povești de dragoste târzii. Filmul a fost regizst de Vladimir Menshov.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

Arca rusească (2002)

Un film post-sovietic, spune povestea unui narator fără chip, a unei fantome care colindă prin camerele nesfârșite ale superbului Palat de iarnă din St. Petersburg, prezentând peste 300 de ani de istorie prin intermediul vocii unui conte cinic și extrem de inteligent, un fel de avocat al diavolului. Filmul regizat de Aleksandr Sokurov este tras într-un singur cadru, o premieră pentru cinematografia rusească, și a fost prezentat la Cannes, fiind nominalizat la prestigiosul Palme d'Or.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si