După ce Guvernul a adoptat noile măsurile privind plafonarea și compensarea la facturile pentru energie și gaze, vicepreședintele ANRE, Zoltan Bege, subliniază că acestea nu sunt sustenabile pe termen lung și că niciun stat european nu ar fi în stare să ducă până la capăt o astfel de schemă bugetară.

Ce constituie plafonarea și compensarea facturilor la gaze? Tot ce trebuie să ştii despre măsurile luate de Guvern

În plus, șeful ANRE susține că energia nu va mai avea prețurile din anii precendenți, astfel că e nevoie de măsuri viabile, care să susțină economia țării.

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy Bege, declară că Ordonanța de Guvern ce decide plafonarea și compensarea la facturile din energie și gaze nu poate constitui o măsură sustenabilă.

„Vorbim de miliarde de lei cheltuite pe compensare şi plafonare şi nu există guvern în Europa care să fie capabil să susţină de la bugetul de stat această schemă”, afirmă responsabilul ANRE.

Citeste si: VIDEO- Facturile la energie, greu de înțeles pentru consumatori

Mai mult, vicepreședintele ANRE declară că energia nu va mai avea prețurile din anii precendenți, astfel că e nevoie de măsuri viabile, care să susțină economia țării.

„Eu personal, nu mă aştept ca în viitor, preţul energiei să scadă şi să revină la valori cu care eram obişnuiţi acum un an sau doi, iar rolul eficienţei energetice va fi unul mare şi va fi important cum ne vom comporta în piaţă”

, spune Zoltan Bege.

Care sunt tarifele la energia electrică și gaze, după plafonare?

Începând din luna aprilie, la energia electrică, cine va consuma cel mult 100 de kwh pe lună are un tarif maxim de 68 de bani pe kWh.

Astfel, la un consum între 100 și 300 de kWh, tariful este plafonat la 80 de bani. Firmele și instituțiile au plafonul cel mai ridicat, de maximum 1 leu pe kWh.

Citeste si: Ministrul Energiei: Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Însă, în ceea ce privește prețul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici acesta va fi de maximum 0,31 lei pe kWh, iar pentru consumatorii non-casnici prețul va fi de până la 0,37 lei pe kWh.

Tot ce trebuie să ştii despre compensarea facturilor la gaze

Tot ce trebuie să ştii despre compensarea facturilor la gaze

[Sursa foto: PixaBay]

Mai mult, specialiștii în energie estimează că 30% din consumatorii casnici nu se vor încadra în cerințele legii și vor achita prețul din contractele de furnizare a energiei electrice existente.

„Pe energie electrică, cei care depășesc 300 kWh pe lună vor plăti prețurile din contract, care sunt cu 70-80 la sută mai mari față de anul trecut. Prețul plafonat pentru gaze naturale înseamnă un preț care este mai mare cam cu 120 la sută față de media anului trecut din aceeași perioadă, adică plafonarea s-a făcut la un nivel de preț care este cam de 2,3 ori mai mare decât anul trecut”,  declară

Dumitru Chisăliță, specialist în energie.

De asemenea, consumatorii care vor achita prețul din contract vor plăti semnificativ mai mult decât anul trecut. Spre exemplu, pentru o casă care consumă 301 kWh pe lună, energia electrică va costa între 420 lei și 1.200 lei/lună.

ANRE: „Măsurile care se aplică acum, cu ajustările ulterioare şi cele adoptate recent sunt măsuri pe termen scurt”

Potrivit oficialului Zoltan Bege, ceea ce va fi aplicat prin Ordonanța de Guvern nu este viabil pe termen mediu ori lung, nu doar pentru România, ci pentru orice țară europeană care ar încerca așa ceva.

Citeste si: Ce conține noua schemă de ajutor pentru facturile românilor la curent și gaze. Anunțul făcut de premierul Nicolae Ciucă

„Măsurile care se aplică acum, cu ajustările ulterioare şi cele adoptate recent sunt măsuri pe termen scurt.(..) Trebuie să fim corecţi, aceste măsuri nu sunt sustenabile pe termen lung, vorbim de miliarde de lei cheltuite pe compensare şi plafonare, nu există guvern în Europa care să fie capabil să susţină de la bugetul de stat această schemă”, declară șeful ANRE.

Totodată, Justin Anghel, reprezentant în Consiliul pentru Energie, declara că reducerea TVA-ului nu este o măsură eficientă. Acesta subliniază faptul că, în luna aprilie, am putea avea facturi duble față de anul trecut, în aceeași perioadă.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Prețul la gaze se va dubla. Amenințarea venită din partea Rusiei, Dmitri Medvedev: „2.000 de euro per mia de metri cubi”

„Nu cred că ar fi o măsură eficientă. Predicţiile experţilor spun că, la nivelul lui aprilie 2022, o să avem un preţ al energiei electrice la un nivel dublu faţă de anul trecut aceeaşi perioadă. Ar ajunge la o scădere a preţului de aproximativ 20%, deci nu acoperă întregul deficit de preț”, a mai adăugat Justin Anghel.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si