In articol:
- Ce semnifică Mărțișorul?
- Tradiții de 1 martie 2024. Este ziua Mărțișorului
- Ce nu este bine să faci de Mărțișor?
Ziua de 1 martie 2024 pică anul acesta într-o zi de vineri. Există mai multe tradiții cunoscute pentru această dată, mai ales că în această zi sărbătorim Mărțișorul.
La această dată, calendaristic, primăvara își face loc, după ce iarna a trecut. Natura revine la viață, dar și sufletele oamenilor, odată cu temperaturile mai ridicate și soarele zâmbitor de pe cer.
Există mai multe semnificații, tradiții, dar și superstiții în jurul zilei de 1 martie și a Mărțișorului.
Ce semnifică Mărțișorul?
Reprezentarea fizică a Mărțișorului este un obiect mic, legat cu două fire împletite, înnodate.
Citește și: Vremea în luna martie 2024: Surprize plăcute de la meteorologi
Mărțișorul, ca obiect, este un talisman norocos, al bunăstării și al prețuirii. În fiecare an, bărbații și băieții obișnuiesc să le ofere doamnelor și domnișoarelor importante din viața lor mărțișoare, pentru a-și arăta respectul și admirația față de acestea.
Mărțișorul se poartă pentru a avea noroc pe parcursul anului, deoarece pe data de 1 martie 2024 putem încă spune că este începutul anului. Mărțișorul simbolizează sănătatea, curatul și este simbolul primăverii și al revenirii la viață a naturii, conform tradiții-superstiții.ro
[Sursa foto: Depositphotos]Tradiții de 1 martie 2024. Este ziua Mărțișorului
Printre cele mai cunoscute tradiții, din generație în generație, bărbații le oferă femeilor mărțișoare pentru a-și arăta admirația și respectul față de acestea, așa cum am menționat anterior.
Mărțișoarele aduc noroc și fericire în viața celor ce le poartă, însă pentru și mai mult noroc în viață, oamenii obișnuiesc să adauge și alte simboluri ale norocului cum ar fi trifoiul cu patru foi, potcoava, inima, etc.
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Citeste si: ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!- wowbiz.ro
Este bine să purtăm mărțișorul la vedere timp de aproximativ două săptămâni sau chiar și toată luna martie, pentru a avea parte de optimism și bucurii în viață.
Pe 1 martie este bine să consumi vin roșu pentru a avea un an plin de prosperitate.
Tradiția spune că în Moldova, fetele dăruiesc băieților mărțișoare pe data de 1 martie, iar pe 8 martie, de Ziua Femeii, vor primi și ele de la băieți mărțișor.
În zona Dobrogei, mărțișorul se poartă până la venirea berzelor, iar apoi este aruncat spre cer pentru ca norocul să fie mare, conform tradiției.
Tradiția „Babelor” este foarte cunoscută printre români. Mai exact, primele 9 zile din luna martie sunt numite „babe”, iar pentru că la începutul lunii vremea este instabilă, în zilele de 1-9 martie fiecare dintre noi își alege o „babă”, iar în funcție de cum va fi vremea în ziua aleasă, așa îți va fi tot anul. O persoană care s-a născut în intervalul 1-9 a fiecărei luni își are baba conform datei la care s-a născut.
Ce nu este bine să faci de Mărțișor?
În primele două săptămâni ale lunii martie, mărțișorul nu ar trebui dat jos de la mână. După ce această perioadă s-a terminat nu trebuie aruncat sub nicio formă la gunoi, deoarece riști să ai ghinion. După ce nu îl mai porți, este bine să îl legi de un copac sau de un trandafir (doar dacă acesta se află în pământ), conform Fanatik.ro
Citeste si: TikTok, interzis oficial în SUA! Donald Trump: „Veţi vedea ce voi face”- radioimpuls.ro
Mamele care pun mărțișorul în pieptul copilului sau la mâna lui trebui să aibă grijă să nu le vadă o altă femeie însărcinată. Dacă se întâmplă contrariul, bebelușul femeii însărcinate riscă să se nască cu un semn.
Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante
Pe 1 martie nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să stai supărat pe ei, deoarece riști să rămâi așa până la toamnă.
Nu este bine ca pe 1 martie să faci treburi gospodărești de niciun fel, deoarece riști ca Baba Dochia să trimită gerul înapoi. Tot ce poți face pe 1 martie este să pregătești mâncărurile pentru masa de 1 martie.
Totodată, nu se spală pe 1 martie și nici nu se dă cu mătura.