Sf. Dumitru 2021. Tradiţii şi obiceiuri: Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?
Tradiţii de Sf. Dumitru 2021. Iată când este sărbătorit Sf. Dumitru de Biserica Ortodoxă și ce nu ai voie să faci în această zi?
Sf. Dumitru 2021. În fiecare an, în data de 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Dumitru. Este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini din calendarul ortodox.
Sfântul Dumitru 2021 reprezinta ultima si una dintrele cele mai importante sarbatoari ale toamnei, care, potrivit superstitiilor pastorale, reprezinta inceputul iernii. Totodată, în fiecare an, în București, de Sfântul Dumitru are loc un pelerinaj care durează mai multe zile.
Potrivit unei tradiții străvechi, în Ajunul sarbatorii Sfantului Dimitrie, se aprind focuri, peste care sar copii pentru a fi sanatosi tot anul. Totodată, focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.
În această zi, femeile mai in varsta din mediul rural, obisnuiesc sa imparta covrigi, nuci, mere, paine, struguri si prune uscate tuturor celor care sar peste foc.
Sfantul Dumitru mai este considerat si patronul pastorilor. În aceasta zi, ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi asaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra.
Un alt mod de a afla cum va fi iarna, este sa urmaresti mersul oilor in dimineata sarbatorii Sfantului Dumitru. Daca dimineata se va trezi intai o oaie alba si va pleca inspre sud, iarna va fi grea; daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara, conform creștinortodox.Citeste si: Sâmbăta Morţilor 2021: Ce se dă de pomană de Moşii de Toamna 2021?
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
In unele zone sdin țară, unii taranii il cinstesc pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfanta Impartasanie.
Conform tradiției, în Bucovina, persoanele care vor semana usturoiul dupa Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de paguba. In zona Olteniei, oamenii cred ca doar daca vei respecta toate traditiile acestei sarbatori vei fi intr-adevar protejat de necazuri si primejdii. Oamenii de la tara obisnuiau sa respecte aceste superstitii cu strictete pentru a-si proteja animalele de lupi, conform calendarulortodox.ro
Tradiția mai spune că, în ziua de Sf Dumitru, caldura intra in pamant si gerul incepe a-si arata coltii.
De ziua Sfantului Dumitru era si o zi a soroacelor, astfel se terminau invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicerea ca "la San-George se incaiera cainii iar la Samedru se sfadesc stapanii".
Tot în această zi sfântă, se tocmesc servitorii pentru diverse treburi si se strica stanele. Taranii tund coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos.
În ziua sfântă de Sfântul Dumitru, se taie si coama cailor tineri pentru ca aceasta sa creasca frumoasa. Totusi, de Sfantul Dumitru nu trebuie folosit piaptanul. Altfel vei atrage asupra ta necazuri si primejdii.
Citeste si: Sf. Mihail si Gavril 2021: pe ce data are loc sărbătoarea?
Sfântul Dimitru a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu și era fiul voievodului cetății Tesalonicului. Acesta a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.
Așadar, Sfântul Dumitru a cunoscut adevărul din cuvintele părinților lui și a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu. Sf. Dumitru a crescut cu înțelepciune și, după ce a ajuns la vârsta cea mai desăvârșită, părinții s-au stins din viață și l-au lăsat pe Sf. Dimitrie moștenitor al averii, dar și al bunului lor nume. Când Maximian împăratul a auzit de moartea voievodului Tesalonicului, l-a chemat pe Sf. Dimitrie și l-a făcut voievod în locul tatălui său.
Dimitrie a fost primit cu mare cinste de cetățeni și conducea cu multă vrednicie poporului, propăvăduind pe fața dreaptă credința și aducându-i pe mulți la Hristos.
Totodată, când, Maximian împăratul a aflat că Dimitrie este creștin s-a înfuriat foarte tare și a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate în cinstea zeilor. Imediat cum Dimitrie a mărturisit că este creștin, împăratul a poruncit să fie închis în temniță, până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale. Iar atunci când Maximian află de binecuvântarea lui Dimitrie, poruncește ca acesta să fie ucis cu sulițe, iar lui Nestor să i se taie capul.
Citeste si: Când începe Postul Crăciunului 2021? Tradiţii de Lăsatul Secului