Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile din a doua zi de Paște!

Ce înseamnă „umblare cu pască”? Această zială semnifică momentul în care oamenii de la sate îți vizitează rudele apropiate în privința vestirii Învierii lui Iisus Hristos. Tot în această zi, tradiția spune că finii să să meargăă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii. Copiii merg la părinţi, iar nasii trebuie să îi cinstească pe fini cu tot ce au ei mai bun, deoarece în timpuri străvechi toți aceștia mergeau la hora din sat și sărbătoreau.

Ce tradiții și obiceiuri străvechi respectă românii în a doua zi de Paște?

Conform tradiţiei, în cea de-a doua zi de Paşte, ouăle roșii se ciocnesc „cap cu dos”.

Cu aceia cu care vei ciocni ouăle vopsite în ziua de Paşti, te vei întâlni și în lumea cealaltă.

Traditii și obiceiuri în a doua zi de Paște
Traditii și obiceiuri în a doua zi de Paște[Sursa foto: Facebook]

Tradiția spune că dacă vei păstra un ou roșu 40 de zile după Paşti şi nu se strică, vei avea noroc tot anul.

În zilele de Paști se aşeză o bucăţică de fier sub prag, semnificând protecţie pentru casă.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Printre obiceiurile românești din a doua zi de Pște se numără și stropirea cu apa. Acest ritual reamintește de povestea unei fete evraice care a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, urmând să fie trezită de nişte tineri ce au stropit-o cu apă.

Citeste si: Mesaje de Paşte 2021: Urări, sms şi felicitări cu Hristos a Înviat şi Paşte Fericit pentru cei dragi

În Transilvania, fetele sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale, iar fetele le oferă băieţilor de băut şi daruri.

Tradiția mai spune că în a doua zi de Paște cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă în casa în care au locuit pentru a-și proteja oamenii dragi.

Încă din timpuri străvechi se spune că cei ce mor în duminică de Paşti sunt scutiţi de Judecata divină, sufletele lor ajungând direct în rai.

Traditii și obiceiuri în a doua zi de Paște
Traditii și obiceiuri în a doua zi de Paște[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Copii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi, având o viaţa luminată şi presărată cu noroc toată viaţa.

Potrivit tradițiilor creștin ortodoxe Săptâmâna Luminată, este prima săptâmâna care urmează după Învierea Domnului și Domnului Iisus Hristos.

Duminica următoare după Paște se mai numește și Duminica Tomii. Astfel, Săptămâna luminată semnifică începutul sărbătorilor care se termină după cincizeci de zile la Pogorârea Duhului Sfânt.

De Paște creștinii mai țin cont de un obicei și anume acela de a se saluta cu cuvintele-mărturisire Hristos a înviat, urmată de răspunsul Adevărat a înviat, inspirate de Evanghelia după Luca 24, 34.

Citeste si: Felicitări de Paște 2021. Mesaje, urări și SMS-uri pentru cei dragi// ”Un iepuraş cu boticul alb a venit la voi în prag”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si