În a doua zi de Paște, creștini respectă încă unele tradiții și obiceiuri din moși strămoși. A doua zi de Paște mai este denumită și Lunea Albă, iar în anumite sate românești are loc așa numita „umblare cu pască”. Ce tradiții și obiceiuri păstrează românii și în a doua zi de Paște?
Printre obiceiurile românești din a doua zi de Pște se numără și stropirea cu apa. Acest ritual reamintește de povestea unei fete evraice care a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, urmând să fie trezită de nişte tineri ce au stropit-o cu apă.
În Transilvania, fetele sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale, iar fetele le oferă băieţilor de băut şi daruri.
Tradiția mai spune că în a doua zi de Paște cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă în casa în care au locuit pentru a-și proteja oamenii dragi.
Încă din timpuri străvechi se spune că cei ce mor în duminică de Paşti sunt scutiţi de Judecata divină, sufletele lor ajungând direct în rai.
Copii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi, având o viaţa luminată şi presărată cu noroc toată viaţa.
Potrivit tradițiilor creștin ortodoxe Săptâmâna Luminată, este prima săptâmâna care urmează după Învierea Domnului și Domnului Iisus Hristos.
Duminica următoare după Paște se mai numește și Duminica Tomii. Astfel, Săptămâna luminată semnifică începutul sărbătorilor care se termină după cincizeci de zile la Pogorârea Duhului Sfânt. De Paște creștinii mai țin cont de un obicei și anume acela de a se saluta cu cuvintele-mărturisire Hristos a înviat, urmată de răspunsul Adevărat a înviat, inspirate de Evanghelia după Luca 24,