Traditii si superstitii de Sfantul Andrei. Afla legenda strigoilor!
La finalul lunii noiembrie, mai exact pe data de 30 romanii celebreaza sarbatoarea Sfantului Andrei.
Desi aceasta zi are o valoarea religioasa importanta, noaptea de dinante de Sf. Andrei a cazut prada superstitiilor si traditiilor, care mai de care mai ciudate, pe care merita sa le afli si tu. Este incredibila legenda strigoilor!
Sarbatoarea Sfantului Andrei a fost supranumita si Ziua Lupului sau Gadinetul schiop. Acest pseudonim a fost imprumutat din cultura dacilor, al caror simbol era chiar steagul ce infatisa un balaur cu cap de lup.
Conform traditiei stravechi, in ajunul Sfantului Andrei ies strigoii, spirite ale celor decedati care nu mai ajung in lumea de apoi dupa ce au fost inmormantati.
Legenda infricosatoare spune ca strigoii devin foarte periculosi pentru cei aflati inca in viata. Acestia ii iau cu ei pe cei apropiati, aduc boli, necazuri si intemperii.
Ba chiar mai mult decat atat, in anumite zone rurale ale tarii locuitorii ascund coasele pentru ca odata ce strigoii le gasesc le vor folosi pentru a se lupta intre ei in curtile oamenilor.
O alta legenda care circula despre mult temutii strigoi este ca acestia fug de mirosul usturoiul.
Visezi sa iti intalnesti alesul? In Maramures exista un obicei conform caruia fetele de maritat il pot vedea, in vis, pe printul mult asteptat.
Exista cativa pasi pentru a afla cine sunt cei care le vor fi soti, insa. In primul rand, ele trebuie sa pregateasca o turta dintr-un aluat foarte sarat. Jumatate din aceasta o vor manca inainte de culcare, chiar in noaptea de 29 spre 30 noiembrie, tocmai pentru a li se face sete, iar cealalta parte va fi pastrata sub stergar pana a doua zi de dimineata. Norocoasele sunt cele carora li se arata in vis ursitul, aducandu-le apa pentru a-si potoli setea.Generozitatea este una ditre virtutile care l-au transformat pe cel care este fratele lui Simon Petru intr-un Sfant. Astfel, in 1995, Sfantul Sinod al BOR a hotorat ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendar. Doi ani mai tarziu, Sfantul Andrei a fost proclamat ”Ocrotitorul Romaniei”, motiv pentru care este celebrat, anual, pe 30 noiembrie.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pe langa randuielile bisericesti care se fac in aceasta zi, oamenii pastreaza si traditia cadourilor de Sfantul Andrei. Anul acesta poti sa ii surprizi pe cei ce isi aniverseaza ziua onomastica comandand buchete, aranjamente si cutii florale de la floraria online Maison d’Or. In plus, ai garantat serviciu de livrare flori in Bucuresti in doar 2 ore de la plasarea comenzii!