Desi aceasta zi are o valoarea religioasa importanta, noaptea de dinante de Sf. Andrei a cazut prada superstitiilor si traditiilor, care mai de care mai ciudate, pe care merita sa le afli si tu. Este incredibila legenda strigoilor!

30 noiembrie- Sfantul Andrei sau Ziua Lupului?

Sarbatoarea Sfantului Andrei a fost supranumita si Ziua Lupului sau Gadinetul schiop. Acest pseudonim a fost imprumutat din cultura dacilor, al caror simbol era chiar steagul ce infatisa un balaur cu cap de lup.

Conform legendei, lupul inca isi mai face aparitia in fiecare sera de Sf. Andrei si vaneaza tot ceea ce ii iese in cale. Batranii spun ca este un mare ghinion sa lucrezi in aceasta zi, deoarece se spune ca vei atrage lupii ce vor manca vitele.

Noaptea strigoilor, 29 noiembrie

Conform traditiei stravechi, in ajunul Sfantului Andrei ies strigoii, spirite ale celor decedati care nu mai ajung in lumea de apoi dupa ce au fost inmormantati. Legenda infricosatoare spune ca strigoii devin foarte periculosi pentru cei aflati inca in viata. Acestia ii iau cu ei pe cei apropiati, aduc boli, necazuri si intemperii.
Ba chiar mai mult decat atat, in anumite zone rurale ale tarii locuitorii ascund coasele pentru ca odata ce strigoii le gasesc le vor folosi pentru a se lupta intre ei in curtile oamenilor.
O alta legenda care circula despre mult temutii strigoi este ca acestia fug de mirosul usturoiul.

Mai exact, se spune ca atunci cand ei vin la ferestrele oamenilor, cei ai casei nu trebuie sa raspunda si trebuie doar sa se fereasca de ei punand usturoi la pervaz. In cazul in care ei raspund, vor ramane muti, ca un blestem dat de strigoi.

Aflarea ursitului

Visezi sa iti intalnesti alesul? In Maramures exista un obicei conform caruia fetele de maritat il pot vedea, in vis, pe printul mult asteptat.

Exista cativa pasi pentru a afla cine sunt cei care le vor fi soti, insa. In primul rand, ele trebuie sa pregateasca o turta dintr-un aluat foarte sarat. Jumatate din aceasta o vor manca inainte de culcare, chiar in noaptea de 29 spre 30 noiembrie, tocmai pentru a li se face sete, iar cealalta parte va fi pastrata sub stergar pana a doua zi de dimineata. Norocoasele sunt cele carora li se arata in vis ursitul, aducandu-le apa pentru a-si potoli setea.

Traditia cadourilor de Sfantul Andrei

Generozitatea este una ditre virtutile care l-au transformat pe cel care este fratele lui Simon Petru intr-un Sfant. Astfel, in 1995, Sfantul Sinod al BOR a hotorat ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendar. Doi ani mai tarziu, Sfantul Andrei a fost proclamat ”Ocrotitorul Romaniei”, motiv pentru care este celebrat, anual, pe 30 noiembrie.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Pe langa randuielile bisericesti care se fac in aceasta zi, oamenii pastreaza si traditia cadourilor de Sfantul Andrei. Anul acesta poti sa ii surprizi pe cei ce isi aniverseaza ziua onomastica comandand buchete, aranjamente si cutii florale de la floraria online Maison d’Or. In plus, ai garantat serviciu de livrare flori in Bucuresti in doar 2 ore de la plasarea comenzii!
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si