Close sidebar
Close sidebar

Trandafirii criogenati, ideea perfecta pentru un cadou nemuritor

Conservarea florilor are mii de ani in spate. De exemplu, arheologii au descoperit flori conservate, in culori vii si luminoase, in morminte egiptene vechi de 4.000 de ani. De atunci au aparut numeroase metode de conservare a florilor, in scopuri decorative, pentru a le asigura o durata de viata mai lunga, iar una dintre ele este criogenarea sau „liofiliza”.

G.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Un proces care isi are originile la inceputul secolului XIX, dar care a inceput sa ia avant abia secolul trecut, spre sfarsitul anilor ’80, cand industria a descoperit atractia si longevitatea florilor conservate la rece. Una dintre florile care se preteaza cel mai bine la acest procedeu este trandafirul, care se ingheata la temperaturi foarte scazute, pe parcursul unei zile intregi.

Procedeul are la baza un aparat special pe baza de vid, care usuca la rece, actiune dusa la bun sfarsit de un proces numit „sublimare”. Trandafirii sunt inghetati la temperaturi cuprinse intre -70°C si -80°C, apoi petalele se videaza si o pompa extrage umiditatea florilor si o transforma in vapori intr-unul dintre compartimente, dupa care vaporii sunt condesati sub forma de gheata in alt compartiment, temperatura la care sunt tinute florile urmand sa fie crescuta treptat, timp de trei saptamani.

Petalele se conserva individual, iar trandafirii se reconstruiesc manual. Prin acest procedeu, ei isi pastreaza intacte culoarea si forma pe care le-au primit de la natura si au o rezistenta de la trei pana la 25 de ani – unele surse spun ca se

poate ajunge si la o durata de viata de 75 de ani.

Pentru asta, insa, este nevoie de o grija speciala, asa ca daca ii faceti cadou unei persoane dragi, spuneti-i sa urmeze cateva reguli simple:

* Din moment ce trandafirii criogenati sunt flori naturale din care a fost extrasa apa, ei trebuie feriti de contactul direct cu apa si de umezeala (mai exact, de zone in care umiditatea depaseste procentul de 70%, cum ar fi bucataria si baia).


* Sa fie feriti de razele directe ale soarelui si de sursele directe de caldura – radiatiile si caldura in exces afecteaza textura si culoarea trandafirilor.

* Desi vin intr-o cupola de sticla care ii protejeaza de pericole externe, in timp poate aparea condens in interiorul ei din cauza diferentelor de temperatura. Ea se poate scoate si curata si se pune la loc doar dupa ce este complet uscata.


Trandafirii criogenati sunt disponibili intr-o paleta cromatica variata (rosu, roz, alb, negru, albastru, mov) si in diferite forme de prezentare- trandafiri criogenati in cupola de sticla, aranjamente cu trandafiri criogenati in cutie sau trandafiri criogenati in cutii acrilice. Este un cadou infinit mai longeviv decat un simplu buchet de flori- care tine doar pana la cateva zile- si unul care ofera eleganta si viata unei incaperi in orice sezon.
Daca se apropie o ocazie speciala si nu stii de unde sa incepi cautarile dupa acest cadou nemuritor, poti sa arunci un ochi printre acesti trandafiri criogenati deosebiti de la Maison d'Or.

Citeste si: S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”- kanald.ro

Citeste si: Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%- wowbiz.ro

Citeste si: ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi- antena3.ro

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI