Un proces care isi are originile la inceputul secolului XIX, dar care a inceput sa ia avant abia secolul trecut, spre sfarsitul anilor ’80, cand industria a descoperit atractia si longevitatea florilor conservate la rece. Una dintre florile care se preteaza cel mai bine la acest procedeu este trandafirul, care se ingheata la temperaturi foarte scazute, pe parcursul unei zile intregi.
Procedeul are la baza un aparat special pe baza de vid, care usuca la rece, actiune dusa la bun sfarsit de un proces numit „sublimare”.
Petalele se conserva individual, iar trandafirii se reconstruiesc manual. Prin acest procedeu, ei isi pastreaza intacte culoarea si forma pe care le-au primit de la natura si au o rezistenta de la trei pana la 25 de ani – unele surse spun ca se
Pentru asta, insa, este nevoie de o grija speciala, asa ca daca ii faceti cadou unei persoane dragi, spuneti-i sa urmeze cateva reguli simple:
* Din moment ce trandafirii criogenati sunt flori naturale din care a fost extrasa apa, ei trebuie feriti de contactul direct cu apa si de umezeala (mai exact, de zone in care umiditatea depaseste procentul de 70%, cum ar fi bucataria si baia).
* Sa fie feriti de razele directe ale soarelui si de sursele directe de caldura – radiatiile si caldura in exces afecteaza textura si culoarea trandafirilor.
* Desi vin intr-o cupola de sticla care ii protejeaza de pericole externe, in timp poate aparea condens in interiorul ei din cauza diferentelor de temperatura. Ea se poate scoate si curata si se pune la loc doar dupa ce este complet uscata.
Trandafirii criogenati sunt disponibili intr-o paleta cromatica variata (rosu, roz, alb, negru, albastru, mov) si in diferite forme de prezentare- trandafiri criogenati in cupola de sticla, aranjamente cu trandafiri criogenati in cutie sau trandafiri criogenati in cutii acrilice. Este un cadou infinit mai longeviv decat un simplu buchet de flori- care tine doar pana la cateva zile- si unul care ofera eleganta si viata unei incaperi in orice sezon.