"Dacă dăm bani ne primește dacă nu dăm bani murim. Cum se poate așa ceva?"

Plicul cu bani care ajunge în buzunarele personalului medical nu dispare. Nu mai departe de săptămâna trecută șefa secţiei de Oncologie de la Spitalul Suceava a fost reţinută, pentru că lua şpagă ca să trateze bolnavii de cancer. Într-o singură zi, a primit 21 de "atenţii", iar în doar 48 de secunde a luat mită de la doi pacienţi.

Dau șpagă pentru că așa este obiceiul la noi în țară

Iar cazul medicului de la Suceava nu este nicidecum unul izolat.

Această doamnă povestește cu ochii în lacrimi cum a fost umilită pentru o simplă pastilă pentru tensiune. De data aceasta, scena revoltatoare are loc în Capitală. 

"Ieri dacă n-am dat la Spitalul Militar la o asistentă să-mi dea două pastiluțe că am avut 22 tensiune. Mi-a zis în felul următor: "Doamnă nu aveți nimic. Și am zis doamnă vă rog frumos și când i-am băgat 10 lei mi-a dat pastiluță de am pus sub limbă cu glicerină, doamnă v-a trecut, doamnă v-a trecut?"

Citește și: Focar de gripă aviară la Suceava: peste 100 de rațe sălbatice și lebede au murit de la începutul anului

"Sunt unii oameni care pur și simplu folosesc plicul înainte să ceară doctorul pentru că nu vor să se lovească de un refuz.

Am făcut o operație de varice și atunci vorbeam toți între noi, viitorii pacienți ai doctorului, cât să dăm fiecare pentru că ăsta era obiceiul."

Citește și: Un grup de vietnamezi care mănâncă șobolani a fost filmat la Cluj

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Lucian Mândruță, jurnalist: "Unii dau că așa e obiceiul. Tot așa cum fac parastas, câteodată la scurtă vreme după șpagă. Alții dau pentru că vor să obțină un serviciu în plus sau să fie băgați în seamă mai mult decât alți pacienți."

Șpagă de 2000 de lei

Nici măcar în cazul nașterilor lucrurile nu stau altfel. Orice venire pe lume este un motiv de sărbătorit cu o șpagă.

"A trebuit să dea 300 de euro ca să nască plus și la ceilalți. Cu mâna pe inimă asta se face, se cere de la obraz."

Citește și: Iarna își intră în drepturi în România: temperaturi de -20 de grade Celsius. Un val de aer polar va acoperi țara la sfârșitul acestei săptămâni

Pe un site folosit pentru combaterea corupției, apar mii de anunțuri din toată țara de la pacienți cărora li s-au cerut bani în spital pentru a fi tratați corespunzător.

Mădălina Bichir, reporter KANAL D: "Numai în București sunt sute de anunțuri în care oamenii menționează valoarea șpăgii în fiecare spital. Într-un astfel de anunț un pacient spune că a dat 400 de lei unui medic neurochirurg de la spitalul Bagdasar Arseni. Iar la forma șpăgii acesta menționează..citez:”băgați în buzunar după ce mi s-a spus de la obraz că nu a coborât degeaba din secție.”

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Incendiu violent la o capelă de pe strada Constituției

Într-un alt anunț, aflăm că la același spital s-a cerut o șpagă de 2000 de lei. În schimb, la Spitalul Obregia ”atenția” ar fi constat în 400 de lei și mir de la Ierusalim. Iar sumele pot depăși chiar și 4000 de lei.

Vestitul plic cu bani poate atrage după sine între 2 și 7 ani de închisoare, atât pentru cel care oferă, cât și pentru cel are primește.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si