Bursele asiatice s-au prăbușit puternic vineri, după detectarea unei noi variante de coronavirus, posibil rezistentă la vaccinuri, transmite Reuters pe pagina sa electronică. Temerile legate de prelungirea pandemiei au consolidat, în schimb, activele sigure precum dolarul.

Citeste si: Noua variantă Botswana a SARS-Cov2, cu 32 de mutații, mai periculoasă decât tulpina Delta

Tsunami pe bursele asiatice

Acțiunile de la bursa din India (.NSEI) au scăzut cu peste 2%, ajungând la cel mai scăzut nivel de la începutul lunii septembrie, în timp ce acțiunile din Taiwan (.TWII), Coreea de Sud (.KS11), Singapore (.STI), Thailanda (.SETI) și Indonezia(. JKSE) a scăzut între 1,5% și 1,6%.

Oamenii de știință au spus că noua variantă COVID-19, detectată în Africa de Sud, ar putea fi capabilă să evite răspunsurile sistemului imunitar. Autoritățile britanice cred că aceasta este cea mai semnificativă variantă de până acum și își fac griji că ea ar putea face vaccinurile mai puțin eficiente și ar afecta eforturile de combatere a pandemiei.

Citeste si: Angela Merkel îndeamnă la restricții suplimentare împotriva Coronavirus: „Fiecare zi contează!”

„Având în vedere valul Delta de la începutul acestui an, este posibil ca investitorii să acționeze mai întâi și să pună întrebări mai târziu până când se știe mai multe despre noua variantă de coronavirus”, a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piață la Asia Pacific

OANDA.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Știrile despre varianta sud-africană au intensificat presiunea de vânzare pe piețele regionale. „Tranzacțiile cu reduceri de risc din cauza temerilor legate de noua variantă sud-africană au fost factorul dominant, în timp ce tematica divergenței politicilor trece pe un plan secundar”, a declarat Christopher Wong, strateg senior FX la Maybank.

El a adăugat că, dacă noua variantă devine o „adevărată îngrijorare”, aceasta ar umbri factorii pozitivi recenți, inclusiv normalizarea politicilor.

Citeste si: Scade valabilitatea certificatului Covid. După 9 luni de la vaccinare, rămâi fără document valabil

Carantinarea Europei ia prin surprindere bursele

În Europa, o puternică accelerare a infectărilor COVID a luat prin surprindere continentul care privea până de curând spre relaxare și normalizare, arată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj specializată pe bursele internaționale.

Creșterea numărului de cazuri a adus situații care păreau să țină de o etapă depășită: Austria a impus carantina, la fel și Slovacia, cu un număr de cazuri chiar mai ridicat. Germania și Olanda iau, de asemenea, în calcul restricții severe, după un val pe care puțini l-ar fi anticipat la asemenea nivel.

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Mama lui Daniel Balaciu, gest neașteptat după ce fiul ei și-a primit sentința. Ce vrea să-i facă Danei Roba- radioimpuls.ro

Recordul de infectări per milion pe ultimele 7 zile l-a determinat pe ministrul sănătății din Germania să afirme: probabil, până la finalul iernii, cum se spune uneori în mod cinic, mai toată lumea din Germania va fi vaccinată, vindecată sau decedată.

După un an greu, în care scăderea economică de 6.3% în 2020 a fost aproape dublă față de cea înregistrată în SUA, Europa se așteaptă la o revenire de 5% în 2021 și nu își permite o erodare pe final de an a impulsului pozitiv, mai ales că pericolul unor frâne induse de sistemul de aprovizionare și criza energiei e în apropiere.

Așa s-ar putea contura imaginea unor riscuri pe termen scurt peste nivelul celor percepute de piață. Indicele german DAX a pierdut doar 2.6% din vârf până la închiderea de miercuri, deși înregistrase în timpul ședinței un minim la distanță de 3,4% de vârf.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si