O parte dintre măsurile fiscale din noua lege promulgatăde președintele Klaus Iohannis vor intra în vigoare la data de întâi a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial și se aplică începând cu veniturile aferente aceleiași luni.

Citește și: Legea cu noile taxe și impozite, promulgată de președintele Iohannis. De când se aplică măsurile fiscale

Noile măsuri fiscale care se aplică de la 1 noiembrie 2023

Vă prezentăm noile măsuri fiscale care se aplică de la 1 noiembrie 2023.

Lista modificărilor fiscale care se aplică începând cu data de 1 noiembrie include eliminarea facilităților fiscale din domeniul IT, construcții, agricultură și sectorul agro-alimentar, unde este posibil ca anumite venituri nete să scadă. Detalii aici.

Plățile în numerar sunt, de asemenea, plafonate de la 1 noiembrie 2023, românii riscând să plătească amenzi mari dacă nu respectă noua lege( vezi documentul aici).

Amenzi dure pentru românii care nu respectă noile plafoane la plățile cash

Nerespectarea noilor prevederi privind plățile cash de mai jos constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în condiții care să constituie infracțiuni penale, spune textul de lege.

Aceste contravenții se sancționează cu amendă de 25% din suma încasată sau plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul stabilit de noua lege, dar nu mai puțin de 500 lei. 

Se percep chiar și amenzi de la 15.000 lei la 20.000 lei pentru nerespectarea unor prevederi privind plățile cash, în cazul societăților comerciale.

Atenție la plățile cash de la 1 noiembrie 2023!

Începând cu data de 1 noiembrie 2023 se impun noi praguri pentru tranzacțiile cash. Potrivit noii legi, se pot face încasări şi plăţi în numerar între două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Art. LXIV din noua lege modifică Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Se păstrează primul articol din legea veche, dar sunt actualizate excepțiile de plată cash. 

Art 1 (1) Operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii.

Atenție la plățile cash de la 1 noiembrie 2023!

Atenție la plățile cash de la 1 noiembrie 2023!

[Sursa foto: Pexels.com]

La articolul 3, alineatele (1), (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(1) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, în următoarele condiții:
a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;
b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art.

1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană;
c) plăți către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi;
d) plăți către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei;
e) plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.
(2) Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.
(3) Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.”

Sume în numerar de maxim 50.000 lei în casierie la sfârșitul zilei 

„Art. 4. – (1) Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

(2) Sunt interzise încasările și plățile fragmentate de la/către o persoană, pentru operațiunile de încasări/plăți în numerar prevăzute la alin. (1), cu o valoare mai mare decât plafonul prevăzut la alin. (1), precum și fragmentarea tranzacțiilor reprezentând cesiuni de creanțe sau alte drepturi, primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, dividente respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare decât plafonul prevăzut la alin. (1). 

(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică în cazul livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, în condițiile în care între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoanele fizice sunt încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu plata în rate, conform legii.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

(4) Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice în calitate de asociați/acționari/administratori/persoane fizice/alți creditori exclusiv creditorii instituționali care desfășoară activități de intermediere financiară prevăzute de lege reprezentând împrumuturi indiferent de natura și destinația acestora pot fi efectuate numai prin instrumente de plată fără numerar.

După articolul 4.1 se introduce un nou articol, art. 4.2, cu următorul cuprins:
„Art. 4.2 (1) Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depăşesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare.

(2) Prin excepție de la alin. (1), se admite depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor şi a altor drepturi de personal, precum şi a altor operaţiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.”

Amenzi dure pentru românii care nu respectă noile plafoane la plățile cash 

Amenzi dure pentru românii care nu respectă noile plafoane la plățile cash 

[Sursa foto: Pexels.com]

Alte schimbări din noul pachet fiscal-bugetar

Măsurile fiscal-bugetare care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024:

- taxe noi pentru microîntreprinderi: 1% din venituri pentru firmele care au cifra de afaceri anuală sub 60.000 euro şi care nu au activităţi în domeniile: IT, stomatologie, medicină, HoReCa, respectiv 3% din venituri pentru companiile care au cifra de afaceri între 60.000 – 500.000 euro sau au sub 60.000 euro dar activează într-un domeniu din lista Guvernului;
- taxă suplimentară de 2% pe veniturile băncilor: conform noului pachet de măsuri fiscale, taxa de 2% se pune pe veniturile băncii, după ce, din aceste ”venituri se scad diferențele nefavorabile de curs valutar, diferența din deprecierea valorii titlurilor de stat, provizioanele pentru creditele neperformante”
- taxă de 1% pentre marile companii: de anul viitor, va fi introdus un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro
- taxe mai mari pentru PFA-uri: începând cu veniturile din 2024, PFA-urile datorează CASS la venitul net în limita a 60 salarii minime brute pe ţară. Se elimină plafoanele de 6,12, 24 salarii. Astfel, pentru PFA-urile care obţin venituri mai mici de 60 salarii minime brute, se va plăti CASS la valoarea de 10% din venitul net.
- creşterea de TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele care au valoarea de maxim 600.000 lei( exclusiv TVA) şi suprafaţa utilă maximă de 120 mp
- creşterea de TVA de la 5% la 9% pentru produsele bio şi eco
- creştere de TVA de la 5% la 19% pentru serviciile din centre fitness
- creştere de TVA de la 5% la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice
- creştere de TVA de la 5% la 9% pentru expoziţii, cinematografe


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si