Un nou val de scumpiri. De la 1 iulie au crescut din nou accizele la benzină și motorină, pentru a doua oară în acest an.

Citește și: Ce schimbări majore îi așteaptă pe români de la 1 iulie 2024. Lista completă a modificărilor de taxe, salarii și prețuri

În aceste condiții sunt așteptate noi scumpiri la benzină și motorină, iar prețul mai mare al transportului va aduce scumpiri în lanț către majoritatea produselor și serviciilor.

Cât vor costa benzina și motorina după 1 iulie  

Potrivit legilor adoptate de Guvern la sfârșitul anului trecut, acciza la carburanți va crește de la 1 iulie, pentru a doua oară în acest an. 

De la 1 iulie, acciza la benzină fără plumb va urca la 2.382,84 ei/1000 litri iar cea la motorină la 2.183,85 lei/1000 litri. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Acciza la gaz petrolier lichefiat utilizat drept combustibil pentru motor se majorează la 874,24 lei/tonă (de la 776,09 lei în 2023), iar în cazul în care gazul petrolier lichefiat este folosit drept combustibil pentru încălzire, acciza urcă la 773,62 lei/gigajoule (de la 686,77 lei). 

Val de scumpiri de la 1 iulie 2024. Care sunt efectele în lanț ale deciziei Guvernului

Val de scumpiri de la 1 iulie 2024. Care sunt efectele în lanț ale deciziei Guvernului

Dacă se trage linie la toate aceste majorări, șoferii vor achita chiar şi cu 20 de lei în plus pe un plin de 40 de litri, preţul carburanţilor standard urmând să sară de 7,5 lei/l, iar cel al carburanţilor premium, chiar de 8 lei/l.

Analiștii estimează că prețul benzinei va creste de luni cu 43 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 40 de bani.

Se scumpesc și gazele de la 1 iulie 2024

Gazele, mai scumpe cu 19% de la 1 iulie Și facturile la gaze vor suferi modificări. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o majorare de 19% a tarifelor de distribuție.

Acest fapt va aduce o scumpire cu circa 10,5 bani pentru fiecare metru cub de gaze consumat, potrivit e-nergia.ro.

În acest condiții, cresc tarifele și la încălzirea centralizată. Pentru încălzirea unui apartament de 60 de metri pătrați se consumă în medie 115 metri cubi de gaze.

În consecință, factura la gaze în acest caz va crește cu 12 lei.

Scumpiri în lanț după creșterea tarifelor la energie și combustibili

Majorarea tarifelor va aduce alte scumpiri: de la alimente şi până la vacanţe.

"Chestiunea aceasta nu are decât să inflameze puţin inflaţia cu care ne lăudam că o domolim. La asta se va adăuga mai departe creşterea cheltuielilor cu pensiile în toamnă. Adică alţi bani în piaţă, bani fără acoperire", spune analistul Bogdan Glăvan, potrivit Jurnalul National.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si