Identificată inițial la maimuţe, virusul se răspândeşte de obicei prin contact direct şi se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest, înregistrându-se doar ocazional cazuri în afara continentului la persoane care călătoresc.
Cu toate acestea, potrivit agenției europene de control al bolilor, cazurile recente din Europa par să se răspândească de la o persoană la alta, fără vreo legătură directă cu Africa.
Citeste si: VIDEO- Un bărbat a fost tâlhărit în timp ce stătea pe o bancă de un adolescent de 16 ani. Tânărul i-a smuls telefonul din mână Mai mult, autoritățile sanitare din mai multe țări au remarcat că variola maimuței se răspândește cu precădere în rândul bărbaților homosexuali sau bisexuali. Variola maimuței este o infecție virală rară, care este de obicei ușoară și de la care majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie.
Virusul nu se răspândește ușor între oameni
Virusul nu se răspândește ușor între oameni, iar riscul pentru publicul larg este foarte scăzut, transmit autoritățile britanice, citate de BBC. În acest timp, tot mai multe țări europene au anunțat deja primele cazuri.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Tezaurul Dacic, furat din Drents. Au dispărut 4 dintre cele mai valoroase artefacte, printre și Coiful de aur de la Coțofenești- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Franța a înregistrat, vineri, primul caz în regiunea Ile-de-France, a anunțat ministerul francez al Sănătății, potrivit Le Figaro. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 29 de ani, fără antecedente de călătorie într-o țară în care circulă virusul, au precizat autoritățile sanitare.
Alte confirmări au venit din Italia, care a anunțat azi două cazuri. Au urmat Germania, Belgia și Australia.
Cazuri în creștere în Marea Britanie Primul caz de boală în Marea Britanie a fost raportat pe 7 mai.
Pacientul călătorise recent în Nigeria, unde se crede că a luat virusul înainte de a călători în Anglia, a declarat Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie.
Citeste si: VIDEO- Variola maimuței în România. Un doctor vorbește despre potențiale pericole
De atunci, Marea Britanie a confirmat alte 20 de cazuri. Deși nu este niciun vaccin pentru variola maimuței, vaccinul împotriva variolei oferă 85% protecție, având în vedere că cele două virusuri sunt destul de similare.
Astfel, Marea Britanie a anunțat deja că a cumpărat stocuri de vaccin pe care îl oferă celor cu „niveluri mai mari de expunere” la variola maimuței.