Venitul minim de incluziune (VMI) trebuie solicitat printr-o cerere specială  (vezi mai jos) completată și depusă la primărie până la sfârșitul anului.

Citește și: Venitul minim de incluziune, anunțul momentului de la Agenția de plăți. Românii au două luni la dispoziție să se înregistreze în sistem

Toţi beneficiarii actuali de Venit Minim Garantat (VMG) şi Alocația de Stat pentru Familie (ASF) trebuie să se înregistreze în sistem până la 31 decembrie 2023 pentru a fi eligibil pentru VMI în 2024.

Aceasta este o măsură esenţială pentru a nu pierde dreptul la Venitul minim de incluziune (VMI) odată cu aplicarea legii de la 1 ianuarie 2024.

Venitul minim de incluziune 2024- care este cuantumul maxim

Cuantumul  venitului minim de incluziune (VMI) acordat familiei sau persoanei singure reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege- 275 lei/lună/membru de familie sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel putin 65 de ani și cuantumul venitului net ajustat calculat conform legii.

Cuantumul maxim al VMI, pentru beneficiarii care nu obțin niciun venit, este de 275 lei/lună/ membru de familie, iar, în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, cuantumul maxim este de 400 lei/lună.

Cuantumul venitul minim de incluziune (VMI) pentru familia cu copii este stabilit în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie.

Familiile cu copii, câți bani pot primi în 2024

Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
107 lei, pentru familia cu un copil;
214 lei, pentru familia cu 2 copii;
321 de lei, pentru familia cu 3 copii;
428 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi.

Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
120 de lei, pentru familia cu un copil;
240 de lei, pentru familia cu 2 copii;
360 de lei, pentru familia cu 3 copii;
480 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi.

Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
85 de lei, pentru familia cu un copil;
170 de lei, pentru familia cu 2 copii;
255 de lei, pentru familia cu 3 copii;
340 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulți

Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/ lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
110 lei, pentru familia cu un copil;
215 lei, pentru familia cu 2 copii;
325 de lei, pentru familia cu 3 copii;
430 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulți

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Tezaurul Dacic, furat din Drents. Au dispărut 4 dintre cele mai valoroase artefacte, printre și Coiful de aur de la Coțofenești- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Venitul minim de incluziune (VMI)

Venitul minim de incluziune (VMI) înlocuiește ajutoarele sociale existente 

[Sursa foto: Facebook]

Venitul minim de incluziune (VMI) înlocuiește ajutoarele sociale existente 

Venitul minim de incluziune (VMI) este un beneficiu de asistenţă socială care combină ajutoarele sociale existente.

Sprijin pentru incluziune.  Are ca scop prevenirea şi combaterea sărăciei şi a riscului de excluziune socială şi înlocuieşte ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat (VMG).

Sprijin pentru familiile cu copii.  Se acordă familiilor cu copii aflaţi în întreţinere cu vârsta de până la 18 ani şi are ca scop prevenirea sărăciei şi încurajarea participării copiilor la educaţie, înlocuind alocaţia pentru susţinerea familiei (ASF).

Cine poate solicita VMI?  VMI poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât şi de familiile care îndeplinesc condiţiile de acordare potrivit legii.

Solicitanţii VMI trebuie să îndeplinească condiţiile generale şi specifice (pentru ajutorul de incluziune şi, respectiv, pentru ajutorul pentru familia cu copii) prevăzute de lege pentru fiecare componentă a VMI.

Venitul minim de incluziune 2024. Cum arată cererea-tip

Cererea pentru venitul minim de incluziune 2024 poate fi descărcată aici.

Persoanele apte de muncă beneficiare de venit minim de incluziune au obligația să presteze, lunar, acțiuni sau lucrări de interes local și să își caute un loc de muncă prin intermediul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

Titularul venitului minim de incluziune are obligaţia să comunice Direcției de Asistență Socială Pitești, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri şi numărul membrilor familiei, în termen de maximum 10 zile de la data la care a intervenit modificarea.

Persoanele singure şi familiile beneficiare de venit minim de incluziune au obligaţia să depună din 6 în 6 luni, declaraţia pe propria răspundere.

Obligații pentru beneficiarii de VMI

Persoanele apte de muncă care nu obţin venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau altă formă legală de angajare şi nici din activităţi independente sau activităţi agricole, aşa cum sunt acestea definite de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia să se prezinte, ori de câte ori sunt solicitate de agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei evidenţă sunt înregistrate ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în vederea încadrării în muncă sau a participării la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională.

Citeste si: Pensionarele trebuie să știe care este noua formulă de calcul a pensiilor! Iată ce trebuie să faci- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop 28 ianuarie 2025: Vărsătorii sunt victima unui șantaj emoțional. Aspectele care se formează în casa carierei sunt de bun augur pentru Balanțe- radioimpuls.ro

Citeste si: Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”- antena3.ro

În cazul persoanelor singure şi familiilor beneficiare ale venitului minim de incluziune care constă exclusiv în ajutor pentru familia cu copii, obligaţia de mai sus nu se aplică.

În cazul familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care include componenta de ajutor de incluziune, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia respectivă are obligaţia de a presta lunar, activităţi sau lucrări de interes local, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă şi a normelor de securitate şi sănătate în muncă.

Solicitanţii de VMI care primesc ajutor de incluziune și care nu au un nivel de educaţie şcolară sau cunoştinţele necesare au obligația să parcurgă cursurile programului educaţional „A doua şansă“ reglementate prin ordin al ministrului educaţiei.

Documente necesare pentru acordarea Venitului Minim de Incluziune sau VMI

Documentele necesare pentru solicitarea VMI sunt:
– Formular standard de cerere pentru acordare VMI
– Declaraţie pe propria răspundere
– Actul de identitate al solicitantului si al membrilor familiei
– Adeverinţe de venit pentru toate sursele de venit ale familiei
– Certificat de naştere pentru fiecare copil
– Certificatul de deces pentru oricare membru decedat al familiei
-Dovada şcolarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani
– Angajamentul de plată (pentru situaţiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit)
– Alte documente specifice situaţiei beneficiarului

Începând cu 1 ianuarie 2024 va fi aplicată Legea nr.196/2016, privind venitul minim de incluziune, cu modificărille și completările ulterioare, lege care face parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNNR), capitolul 13, „Reforme Speciale”.

VMI reprezintă un beneficiu de asistență socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială.

Odată cu intrarea în vigoare a VMI, acordarea beneficiilor Venitul Minim Garantat (VMG) și Alocația pentru susținerea familiei (ASF) se suspendă.

Drept urmare, toți beneficiarii actuali de VMG și ASF trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 1 noiembrie și până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de VMI.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si