In articol:
- "Principalul risc la adresa acestei prognoze este evoluţia pandemiei"
- Principalul motor al creșterii este cererea internă sau consumul
- Prețurile la energie, test pentru populație
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit în mod semnificativ estimările privind evoluţia economică a României în 2021, prognozând o creştere de 7,2% în acest an, faţă de un avans de 6% cât estima în luna iunie, se arată într-un raport publicat joi
Citeste si: Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2022. Cine primește 7.000 de lei în plus în fiecare lună
"Principalul risc la adresa acestei prognoze este evoluţia pandemiei"
Produsul Intern Brut este aşteptat să înregistreze un avans de 7,2% în 2021, arată prognoza BERD.
Pentru anul 2022, banii veniți de la UE prin PNRR "ar urma să ducă la creşterea investiţiilor şi la o îmbunătăţire graduală a exporturilor, în timp ce încetinirea consumului privat comparativ cu ultimii ani şi
"Principalul risc la adresa acestei prognoze este evoluţia pandemiei, în condiţiile în care România are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din UE", subliniază BERD.
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Citeste si: ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!- wowbiz.ro
Citeste si: Număr uriaș de muncitori străini primiți în România anul viitor
Principalul motor al creșterii este cererea internă sau consumul
Potrivit instituţiei financiare, în toate cele trei state membre UE din Europa de Sud-Est (Grecia, România şi Bulgaria) are loc în prezent o revenire economică semnificativă după un an 2020 dificil. În special economiile Greciei şi României înregistrează o creştere economică deosebit de puternică, în cazul României principalul motor al creşterii fiind cererea internă.
BERD avertizează însă că preţurile ridicate la materii prime ar putea afecta revenirea economiilor din zona sa de activitate.
"Preţurile ridicate la gaze naturale, petrol şi alte materii prime afectează balanţa comercială a statelor importatoare de energie. Multe state sunt presate să compenseze povara cheltuielilor mari la energie pentru gospodăriile cu venituri reduse.
Prețurile la energie, test pentru populație
Cel mai recent raport privind Perspectivele economice regionale, publicat joi de BERD, susţine că preţurile mari la energie ar putea oferi un test al sprijinului opiniei publice pentru un viitor mai verde.
În timp ce acest sprijin a fost unul puternic şi a crescut la nivel global în ultimii ani, în unele economii, inclusiv Egipt, Lituania, Kazahstan, Polonia şi România este mai mic decât era la finele anilor 1990.
Conform celor mai recente prognoze ale BERD, economiile din zona sa de activitate vor înregistra în 2021 o creştere medie de 5,5%, o revizuire în sus cu 1,3 puncte procentuale faţă de prognozele din luna iunie. În 2022, pe măsură ce economiile îşi vor reveni, ritmul de creştere este aşteptat să se modereze la 3,8%. BERD subliniază că acest prognoze sunt supuse unui grad ridicat de incertitudine ca urmare a riscurilor asociate cu direcţia viitoare a infecţiilor cu Covid-19, posibilă înrăutăţire a condiţiilor externe şi o creştere economică mai modestă în rândul principalilor parteneri comerciali.