Veste bună pentru pensionari. Guvernul anunță noi beneficii "după indexarea pensiilor cu 13,8%"
Pensiile cresc în anul 2024 de două ori, cel puțin pentru o mare parte dintre pensionari, iar Guvernul anunță noi beneficii pentru seniori. Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul chiar în debutul ședinței de Guvern de joi, 25 ianuarie.
Pensii 2024. "După indexarea pensiilor cu 13,8%, azi venim cu o altă măsură așteptată de aceștia", a declarat premierul Marcel Ciolacu joi, în debutul ședinței de Guvern.
Guvernul a anunțat că majorează numărul de bilete de tratament balnear pentru pensionari, cât și suma alocată acestora.
„Nu îi uităm pe pensionari. După indexarea pensiilor cu 13,8%, azi venim cu o altă măsură așteptată de aceștia. Aprobăm o hotărâre de Guvern prin care majorăm atât numărul de bilete de tratament balnear pentru pensionari, cât și suma alocată acestora”, a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu.
Ministerul Muncii: 135.700 bilete de tratament pentru pensionarii români
Reprezentanţii Ministerului Muncii au transmis că aproximativ 135.700
de bilete la tratament balnear vor fi asigurate în acest an prin Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), faţă de 120.000 în anul 2023.
Dintre acestea, aproximativ 60.000 vor fi asigurate în bazele de tratament administrate de Casa Naţională de Pensii Publice, conform Hotărârii de Guvern aprobate, în şedinţa de joi a Executivului.
„Prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, suma aprobată în vederea asigurării de tratament #balnear pensionarilor şi persoanelor asigurate în sistemul public de pensii, persoanelor asigurate pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi beneficiarilor unor legi cu caracter reparatoriu
a fost majorată faţă de anul 2023, de la 300.000.000 lei, la 400.000.000 lei”, arată postarea de pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii.
15% dintre biletele de tratament se acordă gratuit
"Suntem conştienţi de nevoile persoanelor ajunse la pensie, dar şi de ale celor care au suferit accidente de muncă sau dobândit boli profesionale, şi încercăm să răspundem adecvat acestor situaţii. În acest an am reuşit să creştem bugetul alocat pentru biletele de tratament balnear şi să majorăm cu aproape 16.000
numărul locurilor pe care le asigurăm”, a declarat ministra Simona Bucura-Oprescu.
Astfel, în unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice va fi asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere, cu o durată de 16 zile.
La acestea se adaugă aproximativ 75.300 de bilete de tratament balnear contractate cu alte unităţi de profil, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, faţă de 59.580 de bilete de tratament în 2023.
„Pot solicita bilete de tratament balnear pensionarii şi asiguraţii sistemului public de pensii, iar un procent de maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale”, mai spune sursa citată.
Care sunt criteriile și prețurile pentru tratamentul balnear
Casa Naţională de Pensii Publice contractează locuri la tratament balnear la începutul fiecărui an, în limita fondurilor aprobate prin bugetul asigurărilor sociale de stat.
Instituția repartizează numărul total de bilete de tratament pentru fiecare casă judeţeană de pensii în funcţie de numărul total de potenţiali beneficiari şi în funcţie de valorificările din anii precedenţi.
Detalii privind creiteriile de acordare a biletelor de tratament aici, pe site-ul Casei de Pensii.
Deoarece fondurile necesare pentru achiziţia de bilete de tratament balnear sunt aprobate prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat, licitaţia de achiziţie publică de locuri la tratament nu se poate organiza până la data publicării în Monitorul Oficial, a acestei legi.
După aprobarea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat va putea fi demarată procedura privind achiziţia publică de servicii hoteliere, de restaurant şi tratament balnear, şi în funcţie de tarifele ofertate de prestatori, vor fi contractate un număr de locuri la tratament balnear şi se va realiza repartiţia pe judeţe a biletelor.
În cursul unui an calendaristic se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceluiaşi beneficiar, indiferent dacă este cu plata unei contribuţii sau gratuit.
Conform prevederilor Legii nr. 263/2010, locurile de tratament balnear se asigură în unităţile de tratament din proprietatea CNPP (T.B.R.C.M. – S.A), în număr de 13 la nivelul ţării şi, în completare, prin contracte încheiate, potrivit legii, cu alte unităţi de profil.
La încheierea contractelor se va ţine seama de gradul de solicitare al staţiunii şi de categoria de confort oferită, precum şi de nivelul maxim al tarifelor, stabilit de CNPP şi casele de pensii sectoriale, ce poate fi suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Criteriile pe baza cărora se acordă bilete pentru tratament balnear, precum şi nivelul contribuţiei băneşti individuale a asiguraţilor şi a pensionarilor se aprobă anual.
Vezi aici Tabelul cu prețul integral al biletelor de tratament balnear, pe anul 2023.
Vezi mai jos Tabelul cu prețul integral al biletelor de tratament TBRCM ce se aplică pe anul 2023: