Veste proastă pentru iubitorii de ciocolată. Cel mai popular desert din lume ar putea înregistra o nouă scumpire record. Cu ce probleme se confruntă producătorii
Potrivit jurnaliștilor de la Agerpres, costul ciocolatei ar putea crește și mai mult în cazul în care noua recoltă de boabe de cacao din statele din Africa de Vest va fi sub așteptări.
În ultimul an, prețurile la boabele de cacao au înregistrat o creștere de 47%, pe fondul îngrijorărilor legate de condițiile meteo neprielnice care ar putea afecta producția din Coasta de Fildeș și Ghana, țări responsabile pentru două treimi din livrările globale de boabe de cacao. Fenomenul meteo El Nino ar putea să înrăutățească situația, ceea ce ar duce la un al treilea an consecutiv de deficit global de aprovizionare în noul sezon care a început recent.
Această situație ar putea menține inflația pe rafturile cu produse dulci, chiar dacă, în general, presiunile asupra costurilor alimentelor par să scadă. Companii mari producătoare de ciocolată, precum Hershey Co. și Lindt & Spruengli AG, au avertizat deja că ar putea fi necesare noi majorări de prețuri, iar există semne că prețurile mai ridicate afectează cererea în Europa și Asia.
"Situaţia actuală arată relativ sumbru dacă nu va exista o îmbunătăţire dramatică a perspectivei. Noi majorări de preţuri ar putea să afecteze consumul", a transmis Darren Stetzel, vicepreşedinte la firma de brokeraj StoneX.
În acest moment, o întrebare centrală este cât de generoasă va fi cea mai semnificativă dintre cele două recolte anuale de boabe de cacao, având în vedere că recoltarea a început recent în Ghana și va începe curând și în Coasta de Fildeș.
Obligația de a conforma cu regulile de trasabilitate impuse de Uniunea Europeană, care importă 68% din producția de boabe de cacao provenite din Coasta de Fildeș, a generat o creștere a contrabandei, iar aceasta se combină cu provocările aduse de schimbările climatice pentru sector, conform afirmațiilor lui Yves Kone, directorul organizației de reglementare Le Conseil Cafe-Cacao.
Producția de cacao este amenințată de schimbările climatice
"Schimbările climatice ameninţă producţia noastră de boabe de cacao. Sarcina nu va fi una uşoară pentru că avem responsabilitatea de a menţine arborii de cacao în bune condiţii de producţie", a declarat Yves Kone, fără a oferi o estimare de producţie.
În luna iulie, autoritățile din Coasta de Fildeș au emis estimări care sugerau că producția de boabe de cacao în sezonul care va începe la 1 octombrie 2023 ar putea scădea cu aproximativ o cincime față de anul anterior, conform unor surse bine informate.
Totuși, cifrele finale ar putea suferi modificări în funcție de decizia fermierilor de a păstra boabele recoltate în așteptarea unor prețuri mai bune în noul sezon.
În plus, autoritățile din Coasta de Fildeș au anunțat o creștere a prețurilor cu 11% pentru boabele de cacao plătite fermierilor, începând de duminică, ajungând la 1.000
de franci CFA (echivalentul a 1,61 dolari) per kilogram. Acest preț se situează mult sub așteptările fermierilor, care anticipau o majorare de 44%.
Analiștii de la Rabobank și Marex prevăd o reducere a producției de boabe de cacao în regiunea Africa de Vest pentru sezonul 2023-2024. Mai mult, Marex prognozează că deficitul global ar putea ajunge la 279.000 de tone, depășind chiar suma deficitului global înregistrat în cele două sezoane anterioare.
Prețurile ridicate i-a făcut pe consumatori să renunțe la ciocolată
Recoltele de boabe de cacao din Africa sunt afectate și de costurile crescute la inputuri precum îngrășăminte și pesticide, ceea ce pune presiune suplimentară asupra fermierilor. Mulți dintre aceștia trăiesc în sărăcie, iar prețurile la care își vând recoltele sunt stabilite de autorități, ceea ce înseamnă că nu beneficiază automat de creșterea prețurilor futures. Aceasta face mai dificilă creșterea producției sau combaterea dăunătorilor care afectează arborii de cacao. De exemplu, în sezonul precedent, aproximativ 10% din recolta din regiunea Kwarbeng din nordul Ghanei a fost pierdută din cauza unui dăunător și a lipsei de pesticide, conform lui Michael Acheampong, reprezentantul a peste 1.500 de cultivatori de cacao.
Cu toate acestea, cultivatorii din Ghana au primit recent o veste bună, deoarece autoritățile au majorat prețurile de achiziție cu 60% pentru a descuraja contrabanda în Coasta de Fildeș și pentru a încuraja investițiile. Acest lucru ar putea conduce la o creștere a producției, conform lui Acheampong. Cu toate acestea, va dura ceva timp până când o producție mai mare va determina scăderea prețurilor, iar îngrijorările persistă din cauza posibilității unor condiții de secetă în ultima parte a sezonului, cauzate de fenomenul meteo El Nino, care ar putea amenința culturile.
În prezent, producția din Africa de Vest va fi factorul principal care va influența prețurile.
"Ciocolata este un produs de lux şi nu urmează întotdeauna corelaţia elastică dintre cerere şi preţuri. Însă, în cele din urmă, preţurile mai mari vor însemna mai puţini consumatori", a declarat Darren Stetzel.