Din cei aproximativ 5 milioane de pensionari din România, în 2021 doar 40.000 vor primi tichete din partea statului pentru tratamente balneare în acest an, a declarat preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismul Balnear din România, Nicu Rădulescu. Potrivit acestuia, România a fost singura ţară din Europa care a închis bazele de tratament balnear, în condiţiile în care există state care subvenţionează această terapie post-COVID.

Citeste si: Klaus Iohannis și Florin Cîțu, vizită comună la un centru de vaccinare din Constanța (LIVE VIDEO)

Scădere dramatică în 2021 a numărului de tichete pentru turismul balnear

Reprezentantul patronatelor susţine că, în ciuda potenţialului natural pe care îl are, România a rămas la sectorul balnear în urma unor state precum Bulgaria, mult mai preocupată de această ramură a turismului. 

"Românii sunt interesaţi mai mult decât oricând de turismul balnear...Din păcate, anul acesta bugetul de asigurări sociale unde este inclus şi bugetul pentru pensionarii care vin în staţiunile balneare prin sistem subvenţionat oarecum, adică pensionarul plăteşte doar 50%, este foarte mic. Dacă în anii trecuţi am avut 300.000 de pensionari, 200.000, în 2019 am avut 125.000 de pensionari, anul acesta au acordat bani doar pentru 40.000 de pensionari. Deci numărul a scăzut drastic, de la 125.000 în 2019, la 40.000", a declarat Rădulescu pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, bugetul alocat în 2021 este infim, iar nu toți pensionarii au bani să îşi permită să meargă în staţiunile balneare.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

"Era un balon de oxigen pentru ei.

Noi am intervenit la ceva parlamentari, să facă un amendament, să mărească un pic bugetele pentru pensionari, pentru că au probleme complicate, iar tratamentele balneare sunt indicate în foarte multe afecţiuni. Cu toate acestea nu am găsit înţelegere şi anul acesta avem cel mai mic buget pentru staţiunile balneare pentru pensionari", a mai declarat Rădulescu.  

Citeste si: Cetățenii sunt plătiți cu 25 de euro pentru a se vaccina împotriva COVID-19. Țara care a luat decizia

România, singura ţară din Europa care a închis bazele de tratament balnear

România a fost prima ţară din Europa care a reuşit să alcătuiască un protocol medical pentru tratamentele balneare în contextul pandemiei, dar agenţii economici nu au reuşit să-l aplice foarte mult timp din cauza restricţiilor impuse de autorităţi.

Nicu Rădulescu mai spune că România este singura ţară din Europa care a închis bazele de tratament balnear, în condiţiile în care există state care subvenţionează această terapie post-COVID.

"Suntem singura ţară din Europa care am închis totalmente bazele de tratament, pentru că celelalte ţări le-au deschis, au limitat funcţionarea, în funcţie de gradul de infectare, şi atunci bineînţeles că au fost perioade în care ei au avut piscinele interioare deschise, au avut perioade în care au funcţionat sută la sută. La noi au fost închise în totalitate şi nu s-a ţinut cont de rata de infectare.

Şi mai este încă o chestiune, noi nu am folosit staţiunile balneare ca un scut de luptă împotriva COVID, pe când colegii noştri din alte ţări au folosit treaba aceasta. Şi asta pentru că s-a descoperit ştiinţific că în staţiunile balneare creşte imunitatea. Şi ce face de fapt acest virus? El intervine acolo unde imunitatea este scăzută, şi atunci, dacă noi putem să facem profilaxie, putem să facem tratamente post-COVID, de ce să nu le facem?", spune oficialul din patronatele balneare.  

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Conform acestuia, în staţiunile balneare din toată Europa au fost lansate programe de recuperare post COVID, sunt unele ţări precum Croaţia care finanţează prin intermediul Guvernului astfel de programe de tratament, adică ajută oamenii să îşi întreţină sănătatea şi să îşi crească imunitatea prin turismul balnear.

"Probabil că va veni o vreme în care oamenii din Ministerul Sănătăţii vor începe să se gândească la acest lucru, că resursele naturale pot lupta împotriva COVID şi noi ar trebui să folosim aparatul nostru medical şi ştiinţific ca să utilizăm aceste resurse pe care le avem din abundenţă pentru a putea să ne întărim imunitatea şi să luptăm cu această nebunie mediatică pentru că şi asta duce la frică", a completat Nicu Rădulescu. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si