Pensia minima de care beneficiaza peste 1 milion de romani va creste la 640 de lei, iar punctul de pensie la 1.100 de lei.... Dar nu de la 1 ianuarie, cum au promis guvernantii, ci abia din luna iulie a anului viitor. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, in schimb, o crestere importanta a salariului minim brut, de la 1450 de lei la 1900.

Practic, dupa trecerea contributiilor de la angajator la angajat, cresterea simtita efectiv in buzunarele salariatilor va fi de cateva zeci de lei, spun analistii economici!

RADU ZILISTEANU--- ANALIST ECONOMIC:  "Guvernul a decis sa mareasca SMB pentru a conduce la o crestere generala a salariilor, astfel incat sa se mentina salariul mediu acelasi. Acest lucru asigura doar ca cei platit cu salariul minim pe economie... nu si cei care au salarii mai mari".

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

In cazul lor, spun analistii economici, daca patronii nu decid sa le mareasca salariile, se vor alege cu mai putini bani dupa ce vor plati contributiile la stat. In sarcina angajatorului ramane deja celebra taxa de solidaritate, care a fost redenumita "contributie asiguratoare pentru munca" si va fi de 2.25%, a anuntat ministrul Finantelor, nu de 2 procente. Totodata, Ionut Misa a facut si calcule in privinta scaderii impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Si nu doar la salarii, ci si la veniturile din pensii, chirii, dobanzi sau activitati agricole.

IONUT MISA, MINISTRUL FINANTELOR: “ Salariati care vor plati un impozit mai mic pe salarii, Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare ?i care vor pl?ti, astfel, un impozit mai mic pe dobânzi, sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 de lei ?i care vor pl?ti, dup? aceast? modificare, un impozit redus pe suma care dep??e?te acest prag".

ION RADU ZILISTEANU--- ANALIST ECONOMIC: "Este o problema de impact bugetar. Eu sper ca Ministerul de Finante si-a facut toate caculele, toate scenariile in legatura cu aceasta scadere."

Totodata, guvernul a decis sa scada contributiile la pilonul 2 de pensii de la 5.1% la 3.7 procente. Nici aceasta masura nu e vazuta cu ochi buni de analistii economici. Ei sustin ca, fata de sistemul public de pensii, care are un randament prost, scaderea contributiei la pilonul II inseamna ca viitorul pensionar va primi mai putini bani.

Ministrul finantelor a mai spus ca vor creste cu 60% deducerile personale pentru romanii cu salarii mici.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si