Vesti proaste pentru cei care au de gand sa-si cumpere o locuinta. Preturile au crescut in toate marile orase din tara
Vesti proaste pentru cei care au de gand sa-si cumpere o locuinta. Preturile au crescut in majoritatea oraselor mari din tara noastra! Unde mai pui ca aceste majorari sunt peste media europeana. Despre venituri, ce sa mai spunem?! Exista, insa, si solutii: va invatam cum sa mai reduceti din pretul unei achizitii imobiliare, in rubrica Stirilor Kanal D "Cat te costa?"
Analizam impreuna harta nationala a preturilor la apartamente si cautam cateva solutii pentru achizitii ceva mai ieftine. Am adunat pentru dumneavoastra cele mai proaspete cifre si cele mai noi informatii din imobiliare..."
Valoarea zilei, plus 175 de euro, ne arata cresterea pretului pe metrul patrat in Cluj-Napoca, in luna trecuta, fata de situatia din urma cu un an.
De fapt, cresteri vedem cam in toata tara. Si mai observam ceva interesant. Preturile apartamentelor din capitala Ardealului le-au depasit pe cele din Bucuresti.
In Cluj-Napoca, situatia arata in felul urmator. Vorbim e un pret mediu de un pret mediu de 1389 de euro pe m.p. La mijloc este o crestere de peste 14 la suta fata de aceeasi luna a anului trecut. Iar in Bucuresti, pretul mediu a ajuns la 1216 euro.
Si aici vorbim de o crestere de numai 7 procente!
Datele de la imobiliare.ro ne arata ca pretul pe metrul patrat a crescut in majoritatea oraselor, atat fata de situatia din 2016, cat si de la o luna la alta.
Peste o mie de euro costa metrul patrat si in Timisoara si Constanta. Daca e sa vorbim de extreme, atunci cel mai scump metru patrat il gasim la Cluj-Napoca si Bucuresti.
Dintre orasele mari, cel mai ieftin este la Brasov!
STAM PROST SI LA NIVEL EUROPEAN...
Nu aveti incredere in aceste cifre? Sa consultam si statistica oficiala a Uniunii Europene. In primul trimestru din acest an, preturile au crescut in Romania cu 5,1 la suta fata de aceeasi perioada din 2016.
Poate ca nu inseamna nimic, daca nu avem cu ce sa le comparam. In zona Euro, cresterea a fost de 4 la suta. In timp ce in zona comunitatii europene vorbim de un plus de 4,5 la suta!
Deci, pretul locuintelor creste in tara noastra peste media europeana. In Austria, spre exemplu, preturile s-au marit in prima parte a anului cu 4,8 la suta. Iar in Italia au scazut, e drept, cu numai 0,1 la suta! Si totusi, sunt incheiate tranzactii record in Romania...
Specialistii estimeaza ca anul acesta, tranzactiile imobiliare din tara noastra vor ajunge pana la 13 miliarde de euro.
O crestere importanta fata de situatia din 2016, cand am ajuns pana la 12,56 de miliarde de euro.
Numai in Cluj-Napoca s-au incheiat anul trecut tranzactii imobiliare in valoare de 457 de milioane de euro. Doar ca suntem codasi la un alt capitol important: politele de asigurare obligatorii.
Bineinteles, ne referim tot la cifre oficiale. Iunie 2017 versus iunie 2016. Numarul politelor active de asigurare obligatorie a locuintelor a scazut cu peste 3 la suta!
CUM ALEGEM SI CUM ECONOMISIM?
Pe o astfel de piata mereu in schimbare si cu numeroase cresteri de tarife, trebuie sa fim extrem de atenti. Cine se gandeste doar la pret poate avea surprize mari. Verificati cu atentie zona in care aveti de gand sa locuiti. Si nu doar intr-o zi insorita. Ce se intampla, spre exemplu, cand ploua?
Sa nu uitam de locul de parcare.
Unde lasam masina?
Analiza achizitiei merge si mai departe.
Transportul este un aspect foarte important. Reprezinta o cheltuiala, mai ales in cazul in care statia de autobuz sau de tramvai este departe de blocul pe care l-ati ales.
Cum arata strazile din zona si cat de aglomerat e? Intrebati, dar verificati si dumneavoastra.
Un eventual santier in apropiere reprezinta un mare semn de intrebare. Daca e un proiect de infrastructura, atunci intarzierile nu sunt ceva iesit din comun.
Nu uitati de alte cheltuieli importante: notar, mobila sau de renovare, daca apartamentul nu este unul nou!
Cine vrea un pret cu adevarat mic trebuie sa se indeparteze de centru. Exista insa si alta solutie...Nu intelegeti ce e cu gratiile de pe ecran? Ei bine, au o valoare simbolica. Dar, sa renuntam la ele. Vorbim acum despre proprietatile executate silit. Uneori, pretul de pornire al licitatiei este si cu 50 la suta mai mic.
Proprietatile executate silit ascund insa si capacane. Nu cumparati nimic inaine de a verifica apartamentul sau casa respectiva. Exista mai multe platforme online pe care puteti urmari scoaterea la licitatie a proprietatilor de acest fel. Uneori, dureaza destul de mult pana gasiti un chilipir.
In momentul in care negociem direct cu un dezvoltator nu mai platim comision catre o agentie. In plus, putem incerca personalizarea ratelor.
Exista si aici cateva semne de atentionare. Spre exemplu, ratele direct la dezvoltator pot fi mult mai mari. In plus, unele contracte ascund clauze... usturatoare!
Nu uitati regula de aur: indiferent ce se intampla, aveti mare grija de banii dumneavoastra!