„Am vrut să demonstrez că poți să trăiești la țară”

Steagul României flutură mândru în mâinile tinerei familii Hoțopan. Parcă știe că e într-o casă unde sărbătoarea asta are un farmec aparte.

George Hoțopan: „În primul rând am vrut să mă mut.... am vrut să demonstrez că poți să trăiești la țară.. nu văd minusuri, poți să trăiești.

Doar trebuie să vrei!”  

Citeste si: VIDEO| Doi tineri francezi au dat Parisul pe București! Conduc o afacere de succes în România și nu s-ar întoarce în țara natală pentru nimic în lume

Am ajuns parcă într-un colț de rai. La poalele munților Apuseni. Unde aerul are parfum de libertate și unde mintea sau sufleteul găsesc mereu vindecare. Și unde e o liniște aparte. E cătunul Colești, o localitate arhaică din județul Bihor, ce risca să fie dată uitării. Până într-o zi, când George și soția sa au pășit aici. Au vrut să lase în urmă aglomerația și stresul unui job la oraș.

Larisa Hoțopan: „După ce ne-am mutat aici am învățat împreună să facem toate cele. Ne-am luat văcuțe, ne-am luat rațe, ne-am luat tot ce ține de gospodărie.”

 

Au vrut să dea o șansă satului românesc

Au vrut să dea o șansă satului românesc. Dar au reușit să facă mai mult de atât. Să-l readucă la viață. Cu 10 mii de euro au cumpărat o casă veche pe care au recondiționat-o. Apoi au gândit o afacere care să-i ajute să trăiască.

George Hoțopan: „După ce ne-am mutat aici..

stau și mă uit la peisaj... și încet, încet încet!”

Încet, încet, au pus pe picioare o pensiune și îi implică pe toți sătenii în afacere. Au început să le cumpere produsele și uite cum satul prosperă și toată lumea câștigă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Florica Cornului: „Cumpără viței de la oameni, cumpără porci. Eu îi fac plăcinte, îi fac pâine. De la altul ia o ceapă, ia ai, ouă, brânză!”  

Femeia parcă întinerește când frământă aluatul la foc continuu și ar povesti într-una despre cât bine fac niște tineri unor oameni care altfel erau sortiți pieirii.

„Pâine cum se făcea demult, pe vremea bunicilor. O coacem în cuptor cu lemne, pe vatră. Nu o băgăm în tipsie, nicăieri. Se frământă cu mâna. Cu mâna o frământ. Așa se frământă demult, nu avea nimeni mașini.”

Carnea și laptele de bivoliță le cumpără de la vecinul Marcel, un tânăr care a revenit în sat după mai mulți ani de pribegie prin Franța și Italia. George l-a convins să investească 30 de mii de euro într-o fermă care numără acum 23 de bivolițe și 11 porci Mangalița cu promisiunea că îi va cumpăra producția.

Și s-a ținut de cuvânt!

Marcel Ciba, crescător de animale: „Satul e pe cale de dispariție. Noroc cu George. Acesta este și motivul pentru care m-am întors la Colești.”

Citeste si: VIDEO| Cafea de specialitate preparată ca la carte și atitudinea pozitivă, rețeta succesului pentru un tânăr barista 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Aici e o gușă fiartă de mangaliță cu usturoi și boia, un mușchiuleț de bivoliță maturat crud-uscat, slănină de mangaliță, cârnați de bivol cu mangaliță. Acestea le avem noi pe partea de carmangerie. Jumări, nelipsitele jumări, mai ales acum de 1 Decembrie.”

Cei doi îi îndeamnă pe tineri să le fure exemplul și să nu spună „nu” unor astfel de provocări.

Larisa Hoțopan: „Să fie uniți, să își iubească țara și să o redescopere dacă nu au descoperit-o până acum. La fel ca și satul acesta unde ne-am mutat noi sunt convinsă că sunt la fel de frumoase.” 

„Mi-aș dori să văd oameni mai uniți!”

Ei au planuri mari în continuare. Vor ca o parte din banii câștigați să-i investească ca să atragă și mai mulți turiști: vor să restaureze și alte case tradiționale și să pună pe picioare o fermă destinată copiilor!

George Hoțopan: „Încercăm cât mai mult posibil să ne unim. Unirea. Și să ne închegăm nu doar aici, în Colești, în toată țara trebuie să fim uniți. Și atunci o să meargă lucrurile. Mi-aș dori să văd oamenii mai uniți.... atâta tot!”  

Citeste si: Târgul de Crăciun din Timișoara în 2021 și-a deschis porțile. Organizatorii anunță câteva modificări față de anii anteriori


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si