Alex Pop s-a întors acasă, acolo unde a deschis o afacere

El este Alex Pop, unul din cei peste un milion de români care s-au întors acasă în pandemie. L-am găsit la mica sa cafenea din Borșa, pe care a deschis-o anul trecut.

Totul, după 21 de ani în care a trudit pentru străini. A plecat în Italia în 1999, hotărât că orice-ar fi, le va oferi familiei un trai mai bun.

Alex Pop, român întors din Italia: „Primii doi ani de zile eram 20 de români în 15 mp, în 20 de mp, în apartamente dormeai destul de greu, destul de rău. Noi eram norocoși că aveam un loc unde să dormim pentru că erau mulți români care dormeau sub pod, afară sau în corturi la Milano. Se dormea unde se putea. Ajungeai acolo, căutai un loc de muncă. Munca era primul obiectiv al tău.”  

Citeste si: VIDEO| Povestea unui cioban modern: Ștefan este student la două facultați, însă nu vrea să renunțe la afacerea familiei ”La oi m-am născut!”

Alex s-a angajat în Italia la o fabrică de biciclete și- ca să reușească să strângă ceva bani, lucra în loc de 40 de ore, chiar și 80, într-o săptămână.

Dorul de soție și de bebelușul nou născut îl macină mai tare ca niciodată. După un an și jumătate de trudă continuă, tânărul a venit în țară să-și cunoască băiețelul:

Alex Pop, român întors din Italia:   „La ora 5 dimineața am vrut să-mi iau copilul în brațe... nu plânge, că e taică-tu... într-o fotografie eram eu cu nevasta. Pur și simplu pentru mine și pentru copilul meu, mami și tati erau doar o fotografie.”

Acela a fost momentul în care Alex s-a decis să-și ia nevasta și băiețelul în Italia. A muncit cot la cot cu soția și au reușit să strângă niște bani, iar între timp familia s-a mărit, cu încă doi copii. În anul 2017, borseanul a renunțat la job-ul în fabrică și s-a angajat ca șofer de TIR.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| Povestea de viață a lui Banto, brazilianul care s-a stabilit împreună cu soția de 13 ani în România; „Mă simt român!”

Alex Pop, român întors din Italia:  „După 5 ani eram ca și acasă la noi, dar niciodată nu m-am simțit ca acasă la mine în italia, dupa 21 de ani de stat acolo. Ca și fapt, vă dau un exemplu: noi în Italia nu ne întrebam niciodată dacă mergi în august în concediu în România? Întrebarea e băi, mergi acasă în România? Acasă unde e? Întrebarea de la sine îți dă și răspunsul unde e "acasă".”

Tocmai din acest motiv, Alex și soția lui au decis să se întoarcă în România, chiar în plină pandemie. Cu 10.000 de euro, cât au reușit să pună deoparte, au deschis un magazin de cafea artizanală în Borșa. Ușor, ușor, i-a convins pe localnici că produsele lui, aduse de la fabrici din Italia, sunt de o calitate superioară.

Alex Pop, român întors din Italia:   „Nu simt nevoia de a mă întoarce în italia. Îmi lipsesc prietenii, vecinii italieni, 21 de ani din viață i-am făcut acolo. Dar 99% din lucrurile din sufletul meu sunt acasă. ”

Dorul de casă a atras-o înapoi în România pe Tinuța Grec

Dorul de casă a atras-o înapoi, la origini și pe Tinuța Grec, o bibliotecară ce a ales până nu demult să muncească în străinătate. Inițial a fost în Belgia, apoi în Italia unde, chiar dacă avea studii superioare, s-a angajat ca muncitor necalificat.  

Tinuța Grec, româncă întoarsă din Italia: „Pe atunci nu puteai face decât munca de jos, nu aveai acces la un serviciu de calitate. Nu puteai decât să lucrezi în fabrică sau să speli scări în casele italienilor.” 

Tânăra nu-și amintește cu drag de perioada în care muncea pentru străini. Tocmai de aceea, sătulă să fie tratată că un muncitor neobosit, a decis să se întoarcă acasă, în Maramureș. Acum este bibliotecară în Borșa și scrie, totodată, cărți:

Tinuța Grec, româncă întoarsă din Italia: ”Aici se păstrează foarte mult tradițiile și atunci m-am gândit că e necesar să ne păstrăm portul popular. În acest sens aici la biblioteca am făcut o șezătoare, am adus femei vârstnice care ne au învățat să coasem port popular, în special cămășile.”

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. La mulți ani, România! 103 ani de la Marea Unire, sărbătoriți în pandemie. Paradă impresionantă a militarilor de Ziua Națională

Attila s-a întors pe meleagurile românești și a devenit propriu său șef

Mulți dintre cei care se întorc în străînătate spun că au fost atrași de mirajul unei vieți mai bune. Însă n-au dobândit nimic fără muncă grea. O știe și Attila, care abia când s-a întors pe meleagurile românești a devenit propriul său șef. Are o fabrică de mobilă, pe care a pornit-o de la zero. 

Attila Ureche, român întors din Anglia: „Am muncit 18 ore pe zi acolo. Pentru mine zi liberă era când munceam doar 8 ore, într-un singur loc. Mă trezeam la 5, la 6 trebuia să fiu pe șantier, apoi mă duceam să muncesc la un restaurant până noaptea la 12-1, până când prindeam ultimul metrou ca să ajung acasă.”

Datele Ministerului Muncii, făcute publice în luna mai arată că peste 1,3 milioane de români s-au întors acasă, din străînătate, în anul 2020. Cei mai mulți au venit pentru că au rămas șomeri în plină criză economică, provocată de pandemie. Odată cu ei, au împachetat și s-au întors în țară și românii care visau demult să revină, dar care aveau nevoie de un imbold că să se desprindă de mirajul străînătății. 

Urmărește materialul complet în cadrul ediției speciale de 1 Decembrie, Neam Unit, din cadrul jurnalului Știrile Kanal D.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si