Mihai, puștiul de doar 13 ani care parcă s-a născut cu vioara în mână. Îl găsim la doar câțiva pași de granița cu Ucraina, într-unul dintre cele mai izolate cătune din Bucovina.

Merge prin pădure în fiecare zi pentru a ajunge la școală

Băiatul s-a trezit cu noaptea în cap, ca să aibă timp să se pregătească și să ajungă la școală. Îl așteaptă și azi același drum lung și greu, pe care îl face zilnic indferent de vreme, pe o potecă de munte ce taie o pădure deasă plină de animale sălbatice.

"Cam de la mine până la școală ar fi o oră, o oră jumate drum. Pe jos? Da. Și la întors o oră, tot așa. Nu ți-e frică? Nu prea"

Știe că și dacă i-ar fi frică, n-ar avea ce face, că drumul lui trebuie să fie mereu înainte, să nu mai privească în urmă dacă vrea să-și atingă visul. 

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Trăiesc într-o casă veche de 250 de ani

"Mai departe o să merg la liceul de muzică. Unde? La Suceava. Îți dorești să pleci? Da, dar nu defintiv. Merg la liceu și mă întorc acasă. Și când te întorci acasă ce o să faci? O să ajut acasă la treburi. Păi și cu vioara? O să repet, nu-i problemă."  

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Doi tineri care s-au întors din străinătate au ales să trăiască la țară

Cel puțin o dată pe săptămână, Mihai își face timp și trece dealul la profesorul lui de muzică, un vecin dintr-un alt sat. E un drum mai greu decât cel până la școală, dar asta nu-l împiedică să îl facă. 

Băiatul exersează la vioară de când se știe

Muzica îi va fi pâine pentru mâine, însă azi îi e refugiu. La doar 13 ani, Mihai e sprijin pentru familia sa. Cât e ziua de lungă bate la pas cărările până la școală și înapoi, apoi exersează la vioară, iar în orele libere muncește în gospodărie. 

Și de fiecare dată când vrea să se rupa de lume își ia vioara și se duce pe deal și cântă muzică huțulilor cu care a crescut.

"Care e cel mai mare vis al tău? Să fiu muzicant și să am o formație mare și frumoasă!" 

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Doi tineri care s-au întors din străinătate au ales să trăiască la țară

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pasiunea băiatului se leagă cumva de cea a tatălui, unul dintre ultimii trâmbițari din partea asta a Bucovinei. Bărbatul își amintește și acum de câte ori și-a surprins copilul singur în casă, chinuindu-se în genunchi, să nimerească acordurile unei viori de plastic.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Povară de om mare pe umerii unui copil

"O vioară de jucărie era, de plastic. Zic ce poate să cânte un băiat cu o vioară de plastic? Și el o tot acorda cum putea, punea cabluri de bicicletă. Și tot scotea câte o melodiuță așa cum putea din vioara de plastic. Hai ce să facem, zic eu la nevasta-mea. Băiatul se pricepe. Du-te și cumpără-i o vioara."

Mai în glumă, mai în serios, tatăl ne spune că nu se aștepta ca el să cânte pentru morți, iar băiatul său pentru cei vii, însă împreună sunt în ritm și se completează perfect, ca și în viață.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si