Sunt imagini și mărturii revoltătoare de care se leagă numele unei instituții de stat în care angajații, plătiți ca să aibă grijă de bolnavii de aici, ar avea grija să le facă viața și mai grea. Înfometați, bătuți, ținuti fără medicamente, de astfel de tratamente ar avea parte de fapt cei peste 70 de bolnavi internați în centrul de reabilitare neuropsihiatrică din București, o spun categoric foștii angajați, sătui de ororile la care susțin ca au fost martori.

"Azilele Groazei". Locul unde angajații sunt plătiți să facă viața pacienților o orare

De fiecare dată îi spuneam și niciodată nu mă asculta. Șeful centrului a zis sa-mi văd de treabă că nu trebuie să-i controlez eu, a declarat o fostă angajată.

Sub protecția anonimatului, această femeie spune că a ales să iasă în față și să reclame toate abuzurile și neregulile din centrul în care a lucrat timp de peste doi ani. Și nu e singura care arată cu degetul. O alta fostă angajată, dar și aparținătoarea unui bolnav din centru, susțin aceleași lucruri grave, de la abuzuri, furturi și până la dare de mită.

"Vor să mă intimideze, să mă opresc, o să-i creeze stări de disconfort, mă rugam din tot sufletul meu să n-o bată. Îmi este clar că au ajuns și la bătaie", a declarat o aparținătoare.

"La angajare am dat o sumă onorabilă. Îmi venea să-i pup și picioarele pentru că mi-a făcut acest favor. I-am dat o sumă de bani, așa am crezut eu că e bine. Crezând că vor fi ultimii bani, ăștia", a declarat o fostă angajată.

Toate acuzele transformate și în plângeri trimise deja Poliției nu au fost suficiente ca să oprească neregulile, se plâng femeile care au ales să facă publice toate neregulile.

"Se fură încontinuu, încontinuu. Nu se rezolvă absolut nimic și copiii ăștia sunt într-un hal fără de hal, mor unu câte unu. Să-l aud odată pe șeful centrului pe hol, nu mai chemați salvarea, lăsați-i dracului să moară! Adică cum vine asta? Chiar nu te interesează? Nimic nu s-a rezolvat. Se fură în continuu", a declarat o femeie paznic.

La ceas de seară ajungem și noi la poarta centrului. E ora 19 când în centru se face schimbul de tură. E forfotă mare, unii intra, alții ies. Cei care pleacă acasă duc în spate sau pe umăr ghiozdane voluminoase și tot felul de genți care nu par deloc ușoare.

"La plecare, de fapt de la bucătărie începe. Se pregătesc când se dă masa de seară, ce rămâne, iau bucătăresele, bagă în ghiozdane, iar infirmierele, deserturile copiilor, șamponul lor, produse de igienă. Copii numiți aceste persoane bolnave. Da, da. Prin genți, pe sub haine, au niște genți destul de mari, sacoși și acolo cară alimentele. În continuu, nu s-au ferit niciodată, cu acordul lui se fură în continuu. Mi s-a întâmplat să vină o bucătăreasă ieșită la pensie cu vreo 4 sacoși... Iese șeful centrului cu patru sacoși la mașina lui personală. Nu i-am zis nimic, am tăcut din gură, degeaba vorbesc, nu am ce.

Pe 31 am vorbit cu el, ce faceți domne, că mor copiii aici, ca la Godei? Da nu e problema ta, nu te interesează pe tine. Eu plec, copiii ăștia sunt nemâncați, vin la mine să ceară mâncare", a declarat o femeie paznic.

Citește și: Un nou azil al groazei a fost descoperit în București. 18 persoane erau ținute la demisol unde împărțeau saltelele

pacienti la serbarea de craciun

Pacienți din Azilele Groazei la o serbare de Crăciun

[Sursa foto: Capturi Asta-i România]

Cu imaginile la purtător și mărturiile înregistrate, batem la ușa directorului, ca să-i cerem un punct de vedere vis a vis de toate acuzele de furt:

"Plecam eu cu alimente și mi-a atras mie atenția? Să-mi arate și mie unde am plecat eu cu alimentele copiilor? Dumneavoastră știți ce am făcut eu pentru copiii ăștia? Am cumpărat 40 de caserole de mici și le-am făcut sărbătoarea toamnei în curte, din banii mei. Eu mi-am sărbătorit ziua în centru, și le-am cumpărat și angajaților și copiilor pizza. Alocație lor de hrană este 26 de lei pe zi, le gătim. Vă arăt și vă documentez, meniul lor de azi, vă arăt, gătim", a declarat directorul.

Pe imaginile surprinse de noi apare și o pacientă care iese din centru si ia ceva din mașina unei infirmiere. Acesta este momentul în care directorul începe să cheme personalul la raport.

"- Da, este, pe nume familie Viorica și a trimis-o, probabil, o infirmieră din mașina ei și intră în centru. Aveți un video cum Viorica s-a dus la mașina infirmierei. Rezolvăm imediat! Nicoleta! Nicoleta! Aici chiar nu este o problemă! Nicoleta a luat-o în familie. Vreau și pe Nicoleta de pe mijloc să vină la mine. Mai pleacă alții cu ghiozdane. Stați că și eu mai vin cu pachetul la mine, am avut salată de vinete. Noi nu mâncăm de aici, din centru. Nicoleta, dumnealor sunt de la... Ia loc, te rog frumos! Au un filmuleț în care tu ai trimis-o pe Viorica, probabil la tura de seară... Spune ce ai făcut cu ele!

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

- Le-am dat la copii.

- Vreau să vorbești și să dezvolți relația ta cu Viorica!

- Ca o mamă și copiii mei. Mereu le aduc ceva.

- Nicoleta, ai luat, ai învoit doi beneficiari, beneficiare și le-ai luat la tine acasă! Răspunde la întrebarea asta! Le-ai luat la tine?

- Da!

- Dă-le numele mic la cele două beneficiare!

- Carmen și Viorica", o conversație între director și anagajată.

Cu complicitatea conducerii, mâncarea s-ar fura de la gura bolnavilor, cu sacii de gunoi susține fosta angajată.

Din cauză că au tot dat peste gard, s-a strâmbat și gardul, a rupt, a îndoit gardul. Saci de cartofi, încarcă alimente în saci de gunoi, le ia acasă, a declarat o fostă angajată.

"Noi avem casolete și având ghiozdănelul foarte mic, eu îmi pun poate trei feluri, le dăm și lor și seara și ghiozdănelul pare voluminos. A existat personal să lovească. Sunt de cinci ani, nu am văzut pe nimeni să lovească, șeful e ca tatăl lor", a spus o angajată actuală.

Nici măcar de sărbători, bolnavii n ar fi avut parte de un tratament mai bun, susține femeia. Până și cadourile s-ar fi oprit pe drum și n-ar mai fi ajuns la cei internați în centru.

"Intru în toaletă și în toaletă sacoși ale copiilor cu cadouri. Am întrebat la care era infirmier de serviciu, da ce e cu astea? Nu te interesează pe tine, știe șefu! Cadourile de Crăciun. Cadourile de Crăciun. De unde? De la Stat. Și de Crăciun nu au mai primit nimic? Nu au primit nimic. Ăștia nu au mâncat nimic, i-au plimbat până la sala de mese, i-a ținut acolo pentru că nu sunt camere de supraveghere, copiii în ziua de Crăciun nu au mâncat absolut nimic", a declarat femeia paznic.

"Cadourile lor au venit și le-au primit direct ei, cu serbare cu tot, cu părinții, am și filmulețe în acest sens, serbare cu tot, cadourile au fost primite de copii, în sala mare și cadourile li s-au oferit copiilor", a declarat directorul.

Acuzatorii susțin că pe lângă alimente și cadouri au fost furate și medicamente, date apoi mai departe pe piața neagră.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă asigur că iau decizii corecte". Superstarul internațional era cap de afiș- radioimpuls.ro

Și sora unui bolnave internate într-unul dintre aceste saloane ține să acuze conducerea și personalul centrului. Femeia spune că are dovezi care arată că pacienta ar fi fost agresată, iar părul pare să-i fi fost smuls.

"Îmi este frică să n-o fi bătut-o. Nu se pupă cu rapoartele, are o perioadă între 20 decembrie și 6 ianuarie când a apărut această carență o chelie. Pe 20 decembrie avea păr în cap, sunt poze chiar de la serbare. Vor să mă intimideze, să mă opresc, o să-i creeze stări de disconfort, mă rugam din tot sufletul meu să n-o bată. Îmi este clar că au ajuns și la bătaie", a declarat o aparținătoare.

Femeia cedează din cauza fricii și dă drumul lacrimilor, ca o eliberare.

"A murit un băiat și mă tem pentru ceilalți. Cum l-au tărât, cum poți să faci așaceva? Trebuia să se afle adevărul despre ce e aici în centru", a declarat o aparținătoare.

Directorul nu neagă acest lucru, recunoaște ca i-ar fi murit un pacient, dar are și o explicație pentru asta.

"Spun că a murit și pentru că era subnutrit, pentru că nu a fost îngrijit așa cum trebuie în această unitate și pentru că nu a fost hrănit corespunzător. Vorbim despre pacientul... pe nume. Bun. Din nefericire, pacientul..., în ultimele 5 luni de viață a suferit două intervenții chirurgicale de colon. Ultima intervenție, i s-a extirpat 50 cm din colon, având și pungă colectoare. Pacientul nu er subnutrit și nu a murit de subnutrit. Pacientul a avut reale probleme de sănătate. V-am pus la dispoziție documentele din care reies nenumăratele internări la spitalul Pantelimon în ultimele 5 luni", a declarat directorul.

Martorii au însă altă variantă.

"Foarte slăbuți, anemici, pe 31 decembrie i-a scos la masă. Atunci au mâncat dar unul dintre beneficiari anemic a căzut pe scări. A chemat asistenta, l-a laut de o mână și de un picior, l-a luat și târât în salon. După 2 ore a chemat salvarea. L-a dus la spitalul Sfântul Pantelimon fără asistentă, l-a adus înapoi și l-a luat iar. A ajuns la spital și ulterior am auzit că a murit. După am aflat că au alți cinci toxinfecție alimentară. Da de ce sunt așa puțini copii? E, sunt cinci care au probleme în salon", a declarat femeia paznic.

O aparținătoare susține însă că dezvăluirile pe care le-a făcut în spațiul public despre cele întâmplate aici, ar fi atras dorința de răzbunare a infirmierelor.

"Nu aveam voie să intrăm și nici acum nu avem voie să intrăm în salonul beneficiarilor, să văd și eu unde doarme sora mea, unde merge la toaletă, lucruri care mi se par firești. Am decis să devin tutore tocmai în acest sens, să văd cum e, ce mănâncă. E spre binele ei. Mama era mult mai vehementă și eu o temperam, îmi era frică pentru sora mea, dau de înțeles că o s-o afecteze. Am găsit-o la vizită cu ochiul vânăt. Ziceau că nu știu ce s-a întâmplat, că a fost o ceartă între paciente și din cauza aceasta a ajuns, nu că ar fi pocnit-o cineva din personal, ea consemna mult prea puțin în raportul lor... Directorul ne da asigurări dar îmi era frică nu cumva să lase alte beneficiare s-o bată pentru că noi facem valuri", a declarat o aparținătoare.

O femeia spune ca între pereții centrului s-ar petrece tot felul de orori, ba chiar ar fi avut loc și un scandal sexual care a ajuns între timp într-un dosar la politțe.

"O colegă de serviciu de acolo, de la bucătărie a pus o beneficiară din centru, s-a dezbrăcat în fața băiatului și a dansat la bară. Băiatul, în acea zi când a venit acasă părea abătut. Câteva colege mi-au spus ceea ce i s-a întâmplat, în ziua aceea, pentru mine nu au fost ore, au fost ani. Cum am ajuns acasă am întrebat băiatul și el cu ochii în lacrimi mi-a spus că da. Mi s-au rupt toate aripile. I-am spus și șefului de centru și a spus că așa e ea, mai glumeață. Vorbim practic despre o persoană cu probleme psihice care a fost pusă să se umilească. Da și copilul meu și l-am încurajat să meargă mai departe, i-am explicat că în viață sunt oameni și buni și răi", a declarat o fostă angajată.

Asistența socială și Poliția au eschis deja doua anchete în acest caz.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si